6928-man-vrouw-woonkamer

Je huis een thuis, nu en later

Het Grote 55-plus Woonwensenonderzoek

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek hoe 55-plussers met een eigen woning hun woontoekomst zien. Wat zijn hun wensen en behoeften? En waar hebben ze zorgen over? 

Naar de samenvatting Naar het volledige rapport

Waarom een onderzoek?

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Algemeen directeur Cindy Kremer geeft haar visie op 'Langer zelfstandig wonen' en vertelt hoe Vereniging Eigen Huis lobby gaat voeren voor voldoende passende seniorenwoningen. 55-plussers wíllen wel verhuizen maar er zijn onvoldoende geschikte en betaalbare woningen. Overheid en gemeenten moeten dit tekort nu onderkennen en snel omzetten in doelgericht beleid. 

De resultaten in het kort

  • De meeste 55-plussers (88%) hebben nagedacht over hun toekomstige woonsituatie. Hiervan heeft 44% ook daadwerkelijk stappen ondernomen door bijvoorbeeld te verhuizen (38%) of door de woning aan te passen (24%). Een kwart van de ondervraagden denkt niet aan verhuizen. 
  • De overheid stimuleert mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ruim de helft (56%) van de ondervraagden staat achter dit beleid. 1 op de 8 (12%) is negatief is over het beleid. Daarvan geeft 70% onder andere aan dat het kan leiden tot isolement en eenzaamheid.

   55-plus woonwensenonderzoek vereniging eigen huis

"Ik sta versteld van het aantal respondenten, 82.650, dat is overweldigend en geeft overduidelijk aan hoezeer het leeft onder 55-plussers! Zelfs het 3-jaarlijks woonwensenonderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het CBS, het WoON, heeft zoveel respondenten niet".

Lid mevrouw M. Grimbergen

Lees meer over het onderzoek

  • Wat zijn de redenen om de woning aan te passen of waarom men wil verhuizen?
  • Zijn er financiële zorgen, is men bereid een extra hypotheek af te sluiten, waar wordt een eventuele overwaarde voor gebruikt?
  • Wat vinden senioren zelf van het overheidsbeleid ten aanzien van langer zelfstandig wonen?
  • Eens of oneens: senioren zijn de oorzaak van de gebrekkige doorstroming op de woningmarkt.

De mensen achter de cijfers

Woonwensenonderzoek resultaten

De aanleiding voor Anna Werners (76) en Koos van Benten (74) om over hun toekomstige woonsituatie na te denken, was de wens voor een nieuwe keuken. Dat werd 14 jaar later een levensloopbestendig appartement.  

Bekijk het verhaal van Anna en Koos

Echtpaar woonwensenonderzoek

Simon (80) en Bea (76) Verkade wonen nog met plezier in hun ruime eengezinswoning maar willen graag 'wat vierkante meters inleveren' zoals Simon het noemt. Ze zijn zich aan het oriënteren hoe en waar ze straks willen wonen.  

Bekijk het verhaal van Simon en Bea

In de media

 

bezoek minister Hugo de Jong aan Vereniging Eigen Huis

Informatie en tips over langer zelfstandig wonen

In je woning blijven

Alles over het levensloopbestendig en veilig maken van je woning. Zoals kleine woningaanpassingen, slaapkamer op de begane grond, verduurzamen. Lees de artikelen

Financiën

Geldzaken voor nu en later. Over pensioen en je hypotheek, overwaarde, schenken, fiscale onderwerpen en meer. Lees de artikelen

Naar een andere woning

Alles over de stap naar een andere woning. Verschillende woonvormen, huis kopen en verkopen, nieuwbouw, verhuizen.  Lees de artikelen

Praat mee in de community

'Bouw meer seniorenwoningen voor een betere woningmarkt'. Mee eens of oneens? Deel je mening in onze community 'Langer zelfstandig wonen'.

Naar de community

26_oranje-diap_preview (1)