Voor VvE'sContact
BackFinanciën

Met pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, verandert je inkomen. Voor veel mensen bestaat het inkomen dan uit een AOW-uitkering en pensioen van de voormalige werkgever(s).

Hero image

Dat wordt eventueel aangevuld met eigen voorzieningen of vermogen, zoals een lijfrenteverzekering, spaargeld of beleggingen. ZZP’ers en andere zelfstandigen zijn voor aanvulling van hun AOW-uitkering afhankelijk van eigen voorzieningen.

AOW en AOW-leeftijd

De AOW-uitkering vormt een basisinkomen. De ingangsdatum gaat de komende jaren stapsgewijs omhoog. Het moment waarop de uitkering ingaat is afhankelijk van je geboortedatum. Met de rekenhulp van de Sociale Verzekeringsbank kun je zien vanaf wanneer je (naar verwachting) AOW ontvangt. Meer informatie over de AOW en veel gestelde vragen vind je bij Rijksoverheid.

Pensioen werkgever

Veel mensen stoppen met werken op het moment dat de AOW uitkering start. Of stoppen al eerder en moeten dan een aantal jaren financieel overbruggen. In de meeste pensioenregelingen staat de mogelijkheid om het pensioen eerder of juist later te laten ingaan. Raadpleeg het pensioenreglement voor de mogelijkheden of informeer bij je werkgever. Ga je eerder met pensioen, dan ontvang je een lagere uitkering dan is vastgelegd. Ga je later met pensioen, dan kan de uitkering hoger worden. In mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van je opgebouwde pensioen, de AOW- uitkering en de formeel vastgelegde startdatum van de uitkering(en). 

Nieuw pensioenstelsel

Het pensioenstelsel in Nederland wordt in de komende jaren ingrijpend veranderd. Dit heeft gevolgen voor zowel mensen die nog pensioen opbouwen als voor gepensioneerden. Het pensioen beweegt voortaan mee met de economie en het wordt persoonlijker. Je krijgt straks namelijk een eigen pensioenpot. Als het goed gaat met de economie dan groeit het (te verwachten) pensioen. Gaat het slechter dan worden pensioenen lager. De nieuwe pensioenwet gaat waarschijnlijk in 2023 in. Uiterlijk vanaf 2027 moeten deze nieuwe regels door pensioenfondsen en -verzekeraars toegepast worden.  

Opname ineens

Vanaf 1 januari 2024 krijgen mensen bij het ingaan van hun pensioen de mogelijkheid om maximaal 10% van het pensioenkapitaal in een keer op te nemen. Dat heeft zowel financiële als fiscale gevolgen. Zo is de opname belast met inkomstenbelasting en wordt je maandelijkse uitkering lager. Het is aan te raden je vooraf te laten informeren door een financieel adviseur. 

Aanvullende voorzieningen

Naast AOW en pensioen kun je ook ander vermogen gebruiken als aanvulling op je inkomen of buffer voor grote uitgaven. Zoals lijfrente- en kapitaalverzekeringen, spaargeld of beleggingen. 

Overwaarde huis gebruiken

Als je voldoende overwaarde in je huis hebt, kun je dit gebruiken voor een inkomensaanvulling. Er zijn diverse mogelijkheden. Welke mogelijkheid het beste bij jou past, hangt af van de situatie en je wensen. Laat je vooraf goed informeren door een deskundig adviseur. Welke mogelijkheden zijn er en wat is voor jou het meest geschikt?

Hypotheek en pensioen

Bereik je de AOW leeftijd, dan ga je meestal minder belasting betalen. Een deel van je inkomen valt namelijk in een lager belastingtarief. Dat kan ook betekenen dat je minder profijt hebt van de hypotheekrenteaftrek. De netto hypotheeklasten nemen daardoor na pensionering dus toe terwijl je inkomen waarschijnlijk lager is geworden. Het is de vraag in hoeverre je de hypotheeklasten dan nog goed kunt betalen.

Zet in de jaren voor je pensionering je financiën eens op een rij. Hoe ziet je inkomen er straks uit? Is je hypotheek bij pensionering al afgelost, of gebeurt dat later? Misschien heb je een aflossingsvrije hypotheek. Het kan aan te raden zijn om toch te gaan aflossen, en zo je lasten te beperken. Of om de looptijd van de hypotheek al eerder te verlengen zodat je meer zekerheid hebt. 

Maak gebruik van De Hypotheekwacht voor meer inzicht in de betaalbaarheid van jouw hypotheek straks. 

Tags

HypotheekWonenWonen-Woonsituatie

Dit vind je misschien ook interessant

Pensioen en nieuwe hypotheek afsluitenAflossingsvrije hypotheekOverwaarde huis opnemen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube