Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Nu schilderen of later? 3 tips van de inspecteur

Hoe stel je vast of je buitenschilderwerk nog een jaartje mee kan, of dat het nu onder handen genomen moet worden? Kees Sosef, de meest ervaren inspecteur van Eigen Huis Schilderservice, vertelt waar hij op let.

Schilder doet voorwerk voor buitenschilderwerk

Een huis hoeft echt niet standaard elke zoveel jaar een schilderbeurt te krijgen, zegt Sosef. ‘Vergelijk het met een auto: als die geen schade of slijtage heeft, breng je hem ook niet naar de spuiterij, al is ‘ie vijf jaar oud.’ Hoe geregeld je moet (laten) schilderen, hangt volgens Sosef af van de kwaliteit van de ondergrond en of het verfwerk goed is onderhouden. Ook waar je woont maakt uit. ‘Woningen aan de kust hebben te lijden onder zand en zout, huizen in de buurt van de snelweg onder fijnstof en woningen in bosgebied onder algen en mos.' Stel het schilderwerk in ieder geval niet uit. Dan ben je door herstelwerkzaamheden uiteindelijk veel duurder uit. 

1. Controleer op verkleuring en onthechting

Vuil houdt vocht vast. Als vocht en vuil inwerken in de verf, tast dat de verflaag aan en krijg je verkleuring en onthechting. Verf in donkere kleuren krijgt volgens Sosef meer te verduren dan verf in lichte kleuren. ‘Lichte kleuren reflecteren het zonlicht. Donkere kleuren nemen zonlicht en warmte juist op, waardoor de verf meer krimpt en uitzet.’ Een transparante beits of lak vraagt eerder om onderhoud dan een dekkende verf. Is de verf verkleurd, gaat die afpoederen of onthechten, dan moet het buitenwerk worden geschilderd, zegt Sosef. 

2. Afbladderen en houtrot

Ook wanneer het schilderwerk afbladdert en veel scheuren of houtrotplekken vertoont, is het tijd om te schilderen. Dit zie je vaak het eerst bij de liggende onderdelen, zoals de onderdorpels, waar het water op blijft staan. ‘Zit er al veel vocht in het hout? Dan kunnen bladders of houtrot ontstaan. Houtrot herken je aan een zachte structuur en donkere kleur.’ Rotte plekken tot ongeveer een vuist groot, zijn volgens Sosef goed zelf te herstellen met een houtrotvuller. Gaat het om grote plekken, schakel dan een timmerman in. ‘Vocht komt trouwens niet alleen van buitenaf in het hout. Als bijvoorbeeld het badkamerkozijn aan de binnenkant niet goed is geschilderd of gekit, trekt het vocht van binnenuit naar buiten. Achterhaal altijd eerst de oorzaak van een gebrek, voordat je gaat herstellen.’ 

3. Doe de poeder- of hechtproef

Geeft de verf niet af en hecht die nog goed? Controleer dit met de poeder- of hechtproef. Sosef: ‘Bij de poederproef maak je het schilderwerk met een natte doek schoon. Blijft er geen verfpoeder achter op de doek, dan kan het schilderwerk nog wel even mee. Bij de hechtproef druk je een stuk plakband met goede kleefkracht op het schoongemaakte schilderwerk en trek je het na vijf minuten los. Trek je de verf niet mee, dan hecht het schilderwerk prima en hoef je nog geen schilder in te schakelen.’

De beste weersomstandigheden om te schilderen

Ben je tot de conclusie gekomen dat het buitenschilderwerk toe is aan een nieuwe verfbeurt? Let dan ook op de weersomstandigheden voor je aan de slag gaat. De ideale schildertemperatuur is tussen de 10 en 30 °C. Bij een te lage temperatuur droogt de verf niet snel genoeg. Bij een te hoge temperatuur droogt de verf juist weer te snel, waardoor mogelijk blaasjes ontstaan. Verf niet als het buiten vochtig is: het vocht kan in de natte verflaag trekken. 

Gelet op de beste weersomstandigheden, is de periode van april tot oktober het meest geschikt voor buitenschilderwerk. Maar bij een vroeg voorjaar of zacht najaar, kun je ook eerder of later de kwast pakken. Kijk vooral naar de weersomstandigheden van de dag waarop je wilt verven en de dagen erna, zodat je het schilderwerk ook echt in één keer kunt afronden.    

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet ik op letten als ik het houtwerk van mijn huis laat schilderen?Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Zo herken je een goede schildersofferteSchilderen, wel of niet uitbesteden?Zo pak je zelf het buitenschilderwerk aan

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube