De cv-ketel en radiatoren hebben onderhoud nodig om goed te functioneren. Anders is de kans op lekkage groot. Sluit je een onderhoudscontract af, dan weet je zeker dat je verwarmingssysteem regelmatig wordt gecheckt en gaat de cv-ketel langer mee. Sluit je geen contract af, laat dan mimimaal eens in de 2 jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren.
In je huis zitten op veel plekken waterleidingen in de muren en vloeren. Boor dus niet zomaar in wanden, vloeren of plafonds. Hetzelfde geldt voor het inslaan van een spijker. Om te achterhalen waar de leidingen lopen, kun je een leidingzoeker gebruiken: een toestel dat je helpt verborgen leidingen op te sporen. Je kunt een leidingzoeker aanschaffen, maar de meeste bouwmarkten verhuren die ook. Heb je een installatietekening van de aannemer of vorige bewoner? Houd er rekening mee dat die indicatief is en niet de exacte positie van de leidingen weergeeft.
Bladeren en vuil in de dakgoot kunnen verstoppingen veroorzaken. De dakgoot stroomt dan over of het water kruipt omhoog onder de dakpannen. Controleer de dakgoot in de herfst en winter en maak die - indien nodig - goed schoon. Plaats een bladvanger in de regenpijp(en) zodat de bladeren op het terras terechtkomen en niet in de riolering.
Bij een plat dak is de kans op lekkage groter dan bij een schuin dak. Onderhoud de dakbedekking goed door deze schoon te vegen. Inspecteer met regelmaat zelf het dak of huur er iemand voor in. Onderneem bij scheuren, blazen of losse delen direct actie. Een schuin dak heeft weinig onderhoud nodig, maar toch is het belangrijk dat ook regelmatig te (laten) inspecteren.
Oude en kapotte kitnaden of voegen zijn veelal de boosdoeners van een lekkage. Ze laten bijvoorbeeld los bij de aansluiting van de douchebak. Controleer ze regelmatig en laat ze op tijd vernieuwen. Kitnaden gaan gemiddeld 5 jaar mee.
Vooral oude leidingen en rioleringsleidingen zijn gevoelig voor chemische ontstoppingsproducten met schade aan de leidingen tot gevolg. Kies voor producten op natuurlijke basis of de ouderwetse 'plopper'. Ook nog eens veel beter voor het milieu.
Een waterslot op je wasmachine, vaatwasser of was-droogcombinatie beschermt tegen waterschade wanneer de automaat lekt. Controleer of de machine een ingebouwd waterslot heeft. Bij nieuwe machines is dat standaard het geval. Er zijn 3 soorten waterbeveiligingen: een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging.
In de winter kan de waterleiding naar de buitenkraan bij koude temperaturen uitzetten en zelfs barsten. Sluit de buitenkraan daarom voor de winter altijd af.
Vermoed je een lekkage in huis, draai dan eerst de hoofdkraan dicht om verdere schade te voorkomen. Die bevindt zich vaak in de buurt van de watermeter. Controleer regelmatig of de hoofdkraan nog open en dicht gaat.
Een lekkage die niet direct zichtbaar is, kun je op 2 manieren bevestigen of uitsluiten.