Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatverandering

Een groendak: 12 vragen

Een groendak is niet alleen mooi om te zien, maar zorgt ook voor een gezonde leefomgeving. Wat kost het? Heeft het veel onderhoud nodig? Twaalf vragen en antwoorden.

Een groendak.

1. Wat is een groendak? 

Dat is een dak waarop beplanting groeit. Die beplanting bestaat meestal uit vetplanten, zoals sedum. Sedum kan goed tegen langdurige droogte en een forse regenbui en heeft een voedingsbodem van vijf à zes centimeter nodig om te kunnen wortelen. Dat maakt een sedumdak licht van gewicht. Ook kruiden, bloembollen en gras zijn geschikt voor een groendak. Sommige mensen kiezen voor een daktuin compleet met boompjes en struiken. Zo'n dak vraagt om een dikkere voedingsbodem en voldoende draagkracht.  

2. Wat zijn de voordelen van een groendak? 

Het isoleert goed in de winter en houdt de woning koeler in de zomer. Een groendak is echter geen vervanging van goede dakisolatie. Een groendak kan 60 tot 80 procent meer regenwater vasthouden dan bijvoorbeeld een bitumen dak, het beperkt daardoor overlast van overtollig water. Een groendak is goed voor de biodiversiteit. Ook filtert zo’n dak vervuild regenwater en fijnstof en CO2 uit de lucht. Daarnaast dempt het buitengeluid dat via het dak binnenkomt. Ook een mooie bijkomstigheid: de groene laag van vetplanten beschermt de onderliggende dakbedekking extra goed tegen uv-straling en andere factoren die een nadelig effect hebben op de levensduur van de dakbedekking. Daardoor gaat een dakbedekking onder een groendak lang mee: tot wel vijftig jaar.  

3. Wat zijn de nadelen van een groendak?  

Het is duurder dan gewone dakafwerking en bij een verkeerde aanleg is er kans op lekkage.   

4. Is elk dak geschikt voor een groendak? 

Nee, de dakconstructie moet sterk genoeg zijn, zeker bij een daktuin. Laat dat onderzoeken door een specialist of constructeur. Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het geschiktst voor een groendak. Op een hellend dak kun je ook planten laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen eerder wegloopt. Bij een dakhelling van meer dan 25 graden zijn extra voorzieningen nodig om het water langer vast te houden. Bij dakhellingen van 65 graden of meer is een groendak niet mogelijk.

5. Waar moet je rekening mee houden bij een groendak? 

Om lekkages te voorkomen moet de ondergrond waterdicht en wortelbestendig zijn. Laat een specialist dit altijd goed controleren. Soms moet de bestaande dakbedekking worden vervangen. Ook is een waterafvoer nodig. Kies verder voor een natuurlijke voedingsbodem zoals lavakorrels gemengd met potgrond en niet voor een onnatuurlijke voedingsbodem zoals steenwolplaten. Een onnatuurlijke voedingsbodem moet bijvoorbeeld vaker worden bemest. In sommige gevallen is een bouwvergunning noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer het dak als daktuin wordt gebruikt en constructieve aanpassingen nodig zijn. Vraag dit na bij je gemeente. Groendaken trekken dieren zoals vogels en insecten aan. Dat vindt niet iedereen even leuk.  

6. Wat kost een groendak?  

De kosten voor een sedumdak liggen tussen de € 40 en € 100 per vierkante meter, afhankelijk van het aantal vierkante meters en de beplanting die je kiest. 

7. Krijg ik subsidie voor de aanleg van een groendak? 

Bij een aantal gemeenten en waterschappen wel. Kijk of je in aanmerking komt voor een subsidie.  

8. Heeft een groendak veel onderhoud nodig? 

Een sedumdak met vetplantjes vraagt weinig onderhoud. Leg je een complete tuin aan op het dak, moet je die bijhouden zoals je een tuin onderhoudt. In beide gevallen controleer je een keer per jaar de afvoer en verwijder je jaarlijks het onkruid. Geef het dak water bij langdurige droogte of zeer schuine daken. Zo blijft de waterbuffering op peil. 

9. Hoe vind ik een betrouwbare leverancier? 

Kijk hiervoor op de website van brancheorganisatie Vereniging Bouwwerk Begroeners of op die van Stichting Groenkeur

10. Mag ik lopen op een groendak? 

Op een sedumdak alleen incidenteel, voor bijvoorbeeld onderhoud of om de ramen te lappen. De beplanting moet altijd weer lucht en licht krijgen. Een daktuin mag wel worden belopen. 

11. Kunnen zonnepanelen op groendaken?  

Ja, sedumdaken zorgen er zelfs voor dat zonnepanelen minder warm worden en dat kan de opbrengst ervan verhogen. Zonnepanelen bevorderen ook de biodiversiteit op het dak, omdat in de schaduw van de panelen andere planten groeien dan in de zon. Houd wel ongeveer 35 cm ruimte tussen het groendak en de zonnepanelen, zodat het groendak voldoende lucht en licht krijgt om te overleven. 

12. Wat is de beste tijd om groendak aan te leggen? 

Het hele jaar door, alleen niet als het vriest.

Meer informatie

Meer over groendaken lees je op de site van Groendak.

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonenWonen-Veiligheid

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube