Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVeiligheid in en om huis

Ongedierte voorkomen in en om huis

In en rondom de woning komen regelmatig ongewenste dieren voor. Met eenvoudige tips houd je hen op afstand.

Vrouw in de tuin

Wespen

Hoewel wespen heel nuttige beestjes zijn (ze vangen veel muggen), kunnen ze steken als ze in het nauw worden gedreven. 

Aanpak

Preventief: wespen zoeken zoetigheid. Houd de boel daarom goed schoon en sluit bijvoorbeeld de vuilbak met groente- en fruitafval goed af. Wespen helemaal voorkomen is onmogelijk.

Bestrijden: maak een wespenval met wat cola of limonade en hang of zet deze ver van de tafel of ligstoel. Wespennesten kun je zelf verwijderen, daarvoor zijn middelen te koop. Maar het is beter om dit door een professional te laten doen. Je moet namelijk precies weten waar je het gif toepast om effect te sorteren. 

Mieren

Er zijn diverse soorten tuinmieren, die bij grote aantallen heel hinderlijk kunnen zijn. De meest voorkomende is de bruinzwarte wegmier. Die leeft voornamelijk onder de grond, onder stenen en andere soorten bestrating. Soms komen de mieren de woning binnen op zoek naar voedsel.

Aanpak

Preventief: je weert mieren door je levensmiddelen in goed afgesloten potten te bewaren. Laat ‘s nachts geen vuil vaatwerk staan en sluit afvalemmers goed af. Maak naden en kieren dicht met kit en plaats fijnmazig insectengaas voor ventilatiegaten in de gevel. 

Bestrijden: je kunt mierenlokdoosjes neerzetten in de loop van de mierencolonne.

Schakel bij een buitensporige plaag een vakman in. Sommige middelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen. 

Muggen

Muggen zijn niet dol op citronella in kaarsen of stokken, citroensap en citroenschillen. Plaats die op of naast de terrastafel. Andere geuren waar muggen niet van houden zijn: azijn, wierook en lavendel. Zet citroenplanten op het terras.

Bedwants

De bedwants, ook wel wandluis, verstopt zich bij voorkeur in naden en kieren van bedden, ledikanten en beddengoed. Ook verschuilen ze zich soms achter plinten en schilderijen. Het diertje gaat 's nachts op zoek naar zijn maaltijd: het bloed van mensen of andere zoogdieren. Lees meer over bedwantsen op de website van GGDLeefomgeving › 

Aanpak

Laat de bestrijding over aan specialisten. 

Bruine en zwarte rat

De bruine rat houdt zich het liefst op in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen. De zwarte rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak. Beide soorten eten alles wat zij te pakken kunnen krijgen en zijn voornamelijk 's nachts actief.

Aanpak

Verwijder nestgelegenheden of sluit deze grondig af. Sluit ook toegangswegen af (gaten in muren, kapotte rioleringen etcetera). Ruim afval regelmatig op en berg voedingsmiddelen onbereikbaar op. Blijft de overlast aanhouden, schakel dan professionele hulp in. 

Fruitvliegjes

Houd deze vliegjes op afstand met lavendel, knoflook, dille of basilicum. Doe afval in een emmer of vuilnisbak die afgesloten kan worden en reinig die geregeld. 

Houtworm, boktor, bonte knaagkever, spinthoutkever en andere houtslopers

Al deze soorten ongedierte kunnen zich ophouden in houten meubels of onderdelen van je woning en daar grote schade aanrichten.

Aanpak

Voor de bestrijding van deze houtslopers moet je een specialist inschakelen. Doe dit bij ontdekking zo snel mogelijk om verdere schade te beperken. 

Klustervlieg

De klustervlieg is een goudkleurige vlieg die met name in het voor- en najaar voor flink wat overlast kan zorgen. Vaak houden zij zich op in spouwmuren en onder dakpannen, en komen tijdens de eerste warme dagen door naden en kieren tevoorschijn.

Aanpak

Dicht openingen in buitenmuren met fijnmazig horrengaas en plaats kleine roosters (bijenbekjes) in ventilatieopeningen in de muur. Kit open ruimtes tussen kozijn en muur (of andere naden en kieren) dicht. Kijk ook goed naar het dakbeschot aan de binnenkant. Plaats vliegenhorren. 

Muizen

De huismuis is tussen de 7 en 10 cm lang en heeft meestal een lichtbruine tot donkergrijze kleur. De muis houdt zich schuil onder vloeren, achter plinten, op zolder, boven (verlaagde) plafonds of achter of onder opgeslagen goederen en materialen. Vooral 's nachts komen muizen tevoorschijn, op zoek naar voedsel.

Aanpak

Zorg dat muizen je woning niet binnen kunnen komen. Dicht gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen. Voorzie ventilatieopeningen van zogenaamde muizenroosters (maximaal 0,5 cm brede roosteropeningen). Berg voedsel en afval onbereikbaar op. 

Papiervisjes

Het papiervisje gedijt het best in droge, warme ruimtes en plant zich daar in rap tempo voort. Het voedt zich met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Papiervisjes zijn dan ook vaak in boekenkasten te vinden.

Aanpak

Maak alles schoon, schud papier uit en zuig de diertjes op met de stofzuiger. Zijn de diertjes talrijk, schakel dan een professionele bestrijder in. 

Slakken

Strooi koffiedik rond de planten of leg fijngemalen schelpen, kiezeltjes of stukjes eierschaal in de tuin tussen de gewassen. Slakken houden niet van stekelige oppervlakten. 

Steenmarters

Steenmarters zorgen voor geluids- en stankoverlast en schade aan kabels en isolatiemateriaal op zolders van vooral oudere huizen. Steenmarters kruipen met gemak door openingen van 5 centimeter.

Aanpak

Een steenmarter is een beschermde diersoort. Hij mag niet gedood worden. Zorg voor goede wering: dicht gaten en kieren in daken en muren af. 

Vlooien

Vlooien komen vaak het huis binnen via huisdieren. Vlooienbeten verraden hun aanwezigheid.

Aanpak

Er zijn verschillende middelen tegen vlooien. Neem contact op met de dierenarts voor advies op maat. 

Zilvervisjes

Zilvervisjes zitten in natte ruimtes zoals een badkamer, toilet en keuken.

Aanpak

Droog en ventileer de ruimtes goed. 

Verantwoordelijkheid

Voor alle soorten overlast door ongedierte geldt dat de eigenwoningbezitter in eerste instantie zelf verantwoordelijk is. Dat betekent dat je zelf op onderzoek moet uitgaan en de oorzaak van de overlast moet proberen weg te nemen of aan te pakken. De gemeente heeft op het gebied van ongediertebeheersing echter wel een zorgplicht. Die is van toepassing wanneer gevaar optreedt voor de omgeving of voor de gezondheid. 

Meer informatie

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het landelijke kenniscentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming.

Ga naar de kennisbank van het KAD


Algemene tips voor de zomervakantie:

  • Heb je een kat of een hond? Stofzuig dan hun slaapplaatsen voor je vertrek. Mochten er vlooien zijn, dan kunnen die bij honger - door afwezigheid van je huisdier - op jou springen bij thuiskomst.
  • Gooi afval weg en berg voedsel op in afsluitbare potten om mieren buiten de deur te houden. Mieren werken namelijk goed samen: als een verkenner een voedselbron in je huis vindt, volgt binnen de kortste keren een grote groep versterking om dit voedsel op te halen en terug te brengen naar het nest.
  • Controleer huis en tuin op aanwezigheid van stilstaand water. Muggen leggen hier hun eitjes in.
  • Leeg de prullenbakken en sluit groencontainers goed af om zwermen vliegen bij thuiskomst te voorkomen. Met name fruitvliegjes ontwikkelen zich snel.
  • Weer muizen en ratten door het huis schoon achter te laten. Dicht verder kieren en gaten of voorzie ze van bijvoorbeeld een bijenbekje (een stootvoegrooster). Muizen kunnen zich al door openingen van 5 millimeter wurmen. Verwijder eventuele begroeiing tegen het huis. Ratten en muizen geven de voorkeur aan beschutting en mijden open plekken.

Tip! Lekdetectie via de Spoedklusservice

De oorzaak van vocht of een lekkage is niet altijd zichtbaar. Lekdetectie biedt dan uitkomst. Het probleem wordt snel gevonden zonder hak- of breekwerk. Je regelt een lekdetective snel makkelijk via onze Spoedklusservice, voor een eerlijke prijs.

Spoedklusservice
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Hoe herken ik houtworm en wat doe ik eraan?Hoe herken ik boktor en wat doe ik eraan?

Lees meer over veilig wonen

BrandInbraak voorkomenKoolmonoxide voorkomen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube