Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zo werkt een opeethypotheek

Geplaatst op 02 mei 2019 , bijgewerkt 02 mei 2019, 14:30

Senioren hebben steeds meer mogelijkheden om geld uit de stenen te halen. Bijvoorbeeld met een opeethypotheek. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit wat een opeethypotheek is en waar je op moet letten.

Onlangs introduceerde ABN AMRO de Overwaarde Hypotheek en kwam verzekeraar Vivat met de Stekkie Inkomensaanvuller: het zijn voorbeelden van opeethypotheken. Wat is een opeethypotheek en waar let je op? 

Opeethypotheek: hoe het werkt

Bij een opeethypotheek leen je geld. Afhankelijk van de mogelijkheden binnen het krediet en je wensen kan dat een bedrag ineens zijn of een maandelijkse aanvulling op je inkomen. De rente die je moet betalen wordt bij de schuld opgeteld. Hierdoor is een opeethypotheek bij uitstek geschikt voor wie een laag inkomen heeft; je hoeft de rente niet elke maand op tafel te leggen. De hypotheekschuld wordt natuurlijk wel steeds hoger en de overwaarde lager.    

Aandachtspunten opeethypotheek 

Overweeg je een opeethypotheek, let dan op de volgende punten:  

  • Wil je de zekerheid dat je zo lang mogelijk in je woning kan blijven? Kijk dan goed naar de voorwaarden. Bij het Rabo OverwaardePlan bijvoorbeeld, moet je alles aflossen als je de maximale kredietlimiet hebt bereikt. Dit betekent veelal dat het huis in de verkoop moet.
  • De garantie dat je levenslang in je huis kunt blijven wonen is één ding, maar hoe gaat het daarna verder? Gaat de woning in de verkoop, bijvoorbeeld na overlijden, dan kan de schuld inmiddels hoger zijn dan de waarde van de woning. Wie betaalt deze restschuld? Moeten de erfgenamen dat doen? Kijk ook hier goed naar de voorwaarden. Bij de Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO en de Florius Verzilver Hypotheek is de restschuld onder voorwaarden voor rekening van de geldverstrekker. Dat is een zorg minder voor de nabestaanden. 

Overwaarde verzilveren: meer opties

Naast de opeethypotheek zijn er andere mogelijkheden om je overwaarde te verzilveren. Ontdek met onze Overwaarde Scan welke oplossingen bij jouw situatie en wensen passen.

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Ik raad mensen aan hun kinderen of andere erfgenamen te informeren over de verzilverkeuze die ze maken. Dat geeft duidelijkheid in de toekomst.’