Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Een hogere WOZ-waarde, wat nu?

Geplaatst op 05 feb 2018 , bijgewerkt 05 feb 2018, 14:00

Omdat de huizenprijzen de afgelopen 2 jaar zijn gestegen, is 2018 waarschijnlijk het eerste jaar dat u te maken krijgt met een flink hogere WOZ-waarde. Wat zijn de gevolgen?

Wat is de WOZ?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Gemeentes sturen in de loop van februari de WOZ-beschikking. Hierin staat de WOZ-waarde: de marktwaarde van uw woning per 1 januari van het voorgaande jaar. 

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?

Om de WOZ-waarde vast te stellen, schat uw gemeente in voor welk bedrag u de woning ongeveer 14 maanden geleden kon verkopen. Hiervoor maken zij een vergelijking met verkochte woningen in de buurt. 

Welke gevolgen heeft een hogere WOZ-waarde? 

Veel belastingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent dus meer belasting betalen. Zo gaan bijvoorbeeld de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait of vermogensrendementsheffing) en de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog. 

Een hogere WOZ-waarde kan ook een positief gevolg hebben. Sommige geldverstrekkers rekenen een renteopslag op uw hypotheekrente, wanneer de hoogte van de lening een groot deel van de woningwaarde is. Is de WOZ-waarde gestegen, dan kan mogelijk een deel van die renteopslag vervallen. Een groot aantal geldverstrekkers accepteert de WOZ-beschikking als de actuele hoogte van uw woningwaarde.  

Hoe kunt u de WOZ-waarde controleren?

Via het kunt u uw WOZ-waarde vergelijken met woningen in de buurt. Heeft u een afwijkende WOZ-waarde ten opzichte van vergelijkbare huizen, dan kunt u bezwaar maken. Na een eventuele correctie betaalt u dan minder belasting. 

Over de auteur

IMG_1131 Arjen Klinkert 600x400Arjen Klinkert is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Het ontvangen van de WOZ-beschikking is een mooi moment om te ontdekken of u in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente.’