Fouten op de energierekening

Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 5 tot 10 % van de energierekeningen fouten bevatten, waardoor consumenten enkele tientjes tot honderden euro's te veel betalen.

Wil je zelf controleren of je energierekening fouten bevat? De volgende onjuistheden kwamen wij tegen op de energierekening:

Te hoge netbeheerkosten
Onjuist verbruik
Geen vermindering energiebelasting
Correctiefactor voor elektriciteit
Niet de tarieven van het aanbod

Heb je een fout ontdekt? Geef dit door aan je energieleverancier en vraag om een correctie. Gebeurt er niets of lossen zij dit niet naar tevredenheid op? Volg dan het stappenplan van Rijksoverheid 'Hoe kan ik een klacht indienen over mijn energieleverancier?' 

Uitleg fouten energierekening

Te hoge netbeheerkosten

Bij een verbruik onder de 500 m3 zijn de netbeheerkosten lager dan bij een verbruik van 500-4000 m3. Sommige energieleveranciers hanteren bij een verbruik onder de 500 m3 toch de netbeheerkosten van een verbruik van 500-4000 m3. Dit kan zo’n € 45 per jaar schelen. De tarieven vind je op de website van de netbeheerder.

Onjuist verbruik

Is er sprake van een draaischijfmeter voor elektra en zonnepanelen, dan komt het weleens voor dat bij een negatief verbruik, het verbruik op de nota nul is i.p.v. een negatief verbruik. Hierdoor worden er teveel leveringskosten en belastingen in rekening gebracht. Je kunt bij de meterstanden op de energienota nalezen wat het verbruik is. Om uit te rekenen of het verbruik klopt, trek je de beginstand van de eindstand af.

Geen vermindering energiebelasting

Elk huishouden heeft een minimale hoeveelheid gas en elektriciteit nodig, hierover hoef je geen belasting te betalen. De energiebelasting wordt daarom verminderd met een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting. De energieleverancier zorgt ervoor dat het bedrag wordt verrekend via de energienota.

Wanneer je geen vermindering van de energiebelasting heeft gekregen, kan het zijn dat je door saldering op een verbruik van nul bent gekomen. De energieleverancier interpreteert dit alsof er geen aansluiting voor elektra is en keert daarom de vermindering van de energiebelasting niet uit. Dit is onterecht, je mist dan een bedrag van zo’n € 527 per jaar inclusief btw (2020).

Het gaat voornamelijk om de groep consumenten die:

  • zonnepanelen bezitten
  • een analoge, terugdraaiende meter hebben
  • door de opwek van zonnepanelen een verbruik van nul of zelfs een negatief verbruik hebben

Een andere reden kan zijn dat je woning in het systeem van de energieleverancier niet als woning geregistreerd staat. Dit kan komen doordat er in het verleden sprake was van een bouwaansluiting. Je kunt dan met een WOZ-beschikking aantonen dat er wel sprake is van een woning.

Correctiefactor voor elektriciteit

Op energienota’s van Eon zijn correctiefactoren voor elektriciteit aangetroffen. Zo'n correctiefactor voor elektriciteit hoort niet of moet dan gewoon 1 zijn. In een aantal gevallen is de factor boven de 1 en wordt dan vermenigvuldigd met het verbruik. Hierdoor worden de kosten van levering en belastingen onterecht te hoog. Dit kan honderden euro’s schelen.

Niet de tarieven van het aanbod

Bekijk of de tarieven op de energienota overeenkomen met de tarieven van het aanbod. Vergelijk de kale tarieven, dus de tarieven exclusief belastingen. De belastingen wijzigen vaak in het begin van het jaar en tarieven op de energienota kunnen daardoor afwijken van het aangeboden tarief inclusief belastingen.

Loopt je energienota niet gelijk met de periode van het aanbod, dan kan het zijn dat er een gemiddeld tarief op de energienota staat. Vaak vind je in je online dossier de opgesplitste tarieven terug, die je dan weer kunt vergelijken met het aanbod.

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

In 2014 heeft Vereniging Eigen Huis al een brief gestuurd met adviezen voor het verbeteren van de energienota. Helaas is daar nog niet veel mee gedaan. Vandaar dat er in januari 2017 naar aanleiding van de geconstateerde onjuistheden een brief is gestuurd naar de Autoriteit Consument en Markten (ACM) met de oproep voor een vast format, groot onderzoek en toezicht van de ACM.

Meer informatie

Uitleg verschillende kosten op de energierekening
Hoe kan ik een klacht indienen over mijn energieleverancier?
VEH: veel fouten in oncontroleerbare energienota (persbericht februari 2017)