Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VEH: ‘Informeer huishoudens over gestolen energiegegevens’

Geplaatst op 15 sep 2016 , bijgewerkt 15 sep 2016, 15:07

Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de beveiliging van energiegegevens van huishoudens. Dit schreef ze woensdag in een brief aan brancheorganisatie Netbeheer Nederland en de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan  dat hun persoonsgegevens en verbruiksdata in handen van derden optimaal beveiligd zijn, stelt de vereniging. 

Dinsdag maakte Netbeheer Nederland bekend dat de energiegegevens van twee miljoen huishoudens zijn gestolen door een oud-medewerker van een energieleverancier. Het gaat om gegevens van het energiecontract zoals het jaarverbruik, type aansluiting, de einddatum van de contracten en mogelijk ook de adressen. 

Snel informeren 

Vereniging Eigen Huis vindt dat de getroffen huishoudens snel moeten worden geïnformeerd over welke data precies zijn gestolen, waar de data terecht zijn gekomen en welke maatregelen worden genomen om herhaling van diefstal te voorkomen. 

Slimme meter

Tot 2020 krijgen alle huishoudens in Nederland een slimme energiemeter aangeboden van de netbeheerders. Die meter kan regelmatig en automatisch energiegegevens delen met netbeheerders. ‘Door de komst van deze meter en de extra data-uitwisseling die hiermee gepaard gaat, wordt het nog belangrijker dat de positie van de consument en zijn digitale veiligheid goed zijn geregeld,’ zegt Rob Mulder, directeur Kennis en Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. 

Update 15 september 2016
Netbeheer Nederland zegt dat de netbeheerders onderzoeken van welke energieleveranciers de contractgegevens zijn opgevraagd en van welke aansluitingen de data zijn gestolen. Klanten die willen weten of hun data is geraakt, kunnen contact opnemen met hun energieleverancier. Netbeheer Nederland is een juridische procedure begonnen tegen de energieleverancier waar de gegevens zijn ontvreemd. 

Meer informatie 

Lees de brief aan Netbeheer Nederland (september 2016)
 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid