Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Btw-regeling zonnepaneeleigenaren te complex

Vereniging Eigen Huis heeft in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief van Financiën gevraagd om duidelijkheid te geven over de toegenomen complexiteit van de btw-regeling na de aanschaf van zonnepanelen. 

Huiseigenaren kunnen de btw die ze betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug vragen. Hiervoor moeten ze zich laten registreren als btw-ondernemer bij de belastingdienst. De fiscale gevolgen zijn, met de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR),sinds 1 januari 2020 een stuk ingewikkelder geworden. De aangepaste regels roepen veel vragen op bij huiseigenaren. 

Vereniging Eigen Huis verbaast zich over de complexere regelgeving, vooral omdat de staatssecretaris eerder aangaf dat de nieuwe regels geen effect zouden hebben voor de particuliere eigenaren van zonnepanelen. Via een brief heeft de vereniging opheldering gevraagd en de staatsecretaris opgeroepen om de regels te vereenvoudigen. 

Om welke administratieve verslechteringen gaat het? 

1. Sinds 1 januari 2020 moeten alle particuliere zonnepaneeleigenaren die energie terug leveren, zich verplicht melden bij de Belastingdienst en btw-aangifte doen. Naast het feit dat dit bij lang niet alle eigenaren bekend is, kan deze verplichting er ook voor zorgen dat mensen minder snel zonnepanelen aanschaffen. Een verplichting betekent namelijk meer papierwerk en dit kan voor sommige mensen een drempel vormen. Zeker wanneer zij voor hun administratieve lasten normaal gesproken een deskundige inhuren. Tot 1 januari 2020 gold er geen verplichting om je te melden bij de Belastingdienst. De verplichting geldt niet voor huiseigenaren die voor 2020 al aangifte deden voor teruggaaf van de btw en per 1 januari 2020 onder de nieuwe KOR vallen. En ook niet voor huiseigenaren die voor 2020 al zonnepanelen kochten en niet om een teruggaaf hebben verzocht. 

2. Voor VvE’s is het veel ingewikkelder geworden om te berekenen wat het btw-bedrag is wat ze mogen terugvragen, wanneer zij zonnepanelen aanschaffen. Zij komen terecht in een wirwar van regels en mogen geen gebruik maken van de praktische oplossingen die voor particuliere zonnepaneeleigenaren wel gelden.  

3. Huishoudens die vóór 2020 al zonnepanelen hebben gekocht en daarna extra panelen willen aanschaffen wordt het bijna onmogelijk gemaakt hierover nog btw-aftrek aan te vragen. Het is de zonnepaneeleigenaren meestal niet bekend dat zij zich nu uiterlijk 4 weken vóór het kwartaal bij de Belastingdienst moeten afmelden voor de kleineondernemersregeling. Wanneer de eigenaren dit niet op tijd aangeven, lopen ze het btw-voordeel mis over de extra panelen.  

4. Volgens een advies van de advocaat-generaal in een recente procedure bij de Hoge Raad mogen huiseigenaren met een nieuwbouwwoning ook een deel van de btw in verband met de bouw van de woning in aftrek brengen. Omdat het nog niet duidelijk is of de Hoge Raad mee gaat in dit advies is er verwarring ontstaan bij mensen met een nieuwbouwwoning.  

Makkelijker maken, niet moeilijker

Al met al brengen nieuwe regels veel onduidelijkheden en onnodige administratieve rompslomp met zich mee. Vereniging Eigen Huis vindt dat de regels zo simpel mogelijk moeten zijn om op deze manier huishoudens te stimuleren hun daken te verduurzamen. De vereniging hoopt dan ook de staatssecretaris alle regels nog eens goed onder de loep wilt nemen en met een aangepast voorstel komt om de regels te vereenvoudigen

Meer informatie

  • Overweeg je om te investeren in zonnepanelen? Maak dan gebruik van onze Collectieve inkoop zonnepanelen.  
  • Bekijk welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen  

Stappenplan bezwaar naheffingsaanslag btw (pdf)

Tags

Verduurzamen-Zonne-energieWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube