WOZ bezwaar maken

Heb je het vermoeden dat je WOZ-waarde niet klopt, dan kun je bezwaar maken. Dit kan met de hulp van een gespecialiseerd bureau dat het bezwaar maken uit handen neemt, of je kunt het zelf doen. Wat komt daarbij kijken en hoe pak je het aan?

Stappen bezwaar maken

  • Vermoed je dat je WOZ-waarde niet klopt, dan is de eerste stap controleren en onderbouwen
  • Dien het bezwaar binnen zes weken in
  • Hierna doet de gemeente uitspraak: je bezwaar wordt (gedeeltelijk) geaccepteerd of afgewezen 
  • Wijst de gemeente je bezwaar (gedeeltelijk) af, dan kun je in beroep gaan bij de rechter

Bezwaartermijn

Wil je bezwaar maken, dan moet je dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking doen. De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Na zes weken vervalt je recht om bezwaar aan te tekenen.

Heb je meer tijd nodig om het bezwaar te onderbouwen, dan kun je binnen de termijn van zes weken ook een pro-formabezwaarschrift indienen. Hiermee geef je aan bezwaar te willen maken en vraag je om uitstel voor het aanleveren van de onderbouwing. De gemeente laat hierna weten hoeveel tijd je krijgt voor het indienen van het bezwaarschrift met onderbouwing.

Uitspraak gemeente

De gemeente heeft tot het eind van het jaar waarin je het bezwaar indient de tijd om uitspraak te doen. Ze mag die termijn eenzijdig met zes weken verlengen, zolang ze je daar wel vooraf over informeert. Voor langer uitstel is jouw toestemming nodig. Dien je het bezwaarschrift pas in de laatste zes weken van het kalenderjaar in, dan is de minimale bezwaartermijn zes weken. Deze termijn kan de gemeente eenzijdig met zes weken verlengen. Wil de gemeente langer uitstel dan heeft zij toestemming nodig.

Reageert de gemeente niet op jouw bezwaarschrift? Stel de gemeente dan in gebreke met dit modelformulier en geef daarbij een redelijke termijn (twee weken of langer) om alsnog uitspraak te doen. Laat de gemeente de termijn verlopen, dan heb je recht op een dwangsom.

Stel je zelf een ingebrekestelling op? Vermeld in ieder geval:

  • op welk bezwaarschrift de ingebrekestelling betrekking heeft (datum bezwaarschrift en kenmerk gemeente);
  • dat de gemeente niet tijdig uitspraak heeft gedaan over jouw bezwaarschrift;
  • dat je erop aandringt dat er alsnog uitspraak wordt gedaan.

Voorbeeldbrieven bezwaar maken

Voor het maken van bezwaar (en voor het eventueel hierna in beroep gaan) tegen je WOZ-waarde hebben we verschillende voorbeeldbrieven opgesteld. Je kunt de documenten zelf aanpassen naar jouw situatie. Ga je zelf een brief opstellen, vermeld dan in ieder geval dat je gehoord wilt worden en vraag om vergoeding van de proceskosten. 

Brieven voor bezwaar

Voorbeeldbrief Pro Forma WOZ bezwaarschrift
Voorbeeldbrief bezwaarschrift WOZ
Machtiging WOZ 
Voorbeeldbrief bezwaar ozb
Voorbeeldbrief WOZ-referentierapport

Brieven voor beroep

Voorbeeldbrief Pro forma WOZ beroepschrift
Voorbeeldbrief beroepschrift WOZ

Meer doen met de WOZ

Zelf WOZ controleren

Heb je het vermoeden dat jouw WOZ-waarde niet klopt? Ontdek hoe je deze zelf kunt controleren, bijvoorbeeld via het WOZ-waardeloket. Zo controleer je de WOZ

Doe de WOZ-check

Met de WOZ-check kom je erachter of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft. Je krijgt makkelijk en snel inzicht in je kans van slagen. Doe de check

Hoeveel bespaar je door bezwaar?

Hoeveel kun je besparen door het maken van bezwaar? De Bespaarcalculator geeft direct inzicht in je belastingvoordeel. Bereken je voordeel

Hogere WOZ? Lagere hypotheekrente

Heb je een hogere WOZ-waarde en een opslag op je hypotheekrente? Dan kan de rente mogelijk omlaag. Bekijk of je rente omlaag kan