
Met een opstalverzekering verzeker je je woning tegen schade door brand, storm en inbraak. Je hebt verschillende soorten dekkingen bij een opstalverzekering:
Onze opstalverzekering komt als beste uit de test bij de Consumentenbond. Regel de opstalverzekering makkelijk en snel via Eigen Huis Verzekeringsservice. Je kunt direct je premie berekenen en bent verzekerd van goede voorwaarden.
De opstal bestaat uit je woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen: schuurtjes, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, centrale verwarming en sanitair. Je kunt ook glas en de fundering meeverzekeren. Schade door een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog (catastroferisico) is altijd uitgesloten. Sommige verzekeraars vergoeden wel het overlopen of begeven van (een dijk langs) een kanaal, beekje of kleine rivier als dit niet komt door lokale neerslag. Verzakking is bij bijna alle verzekeraars niet gedekt; of dit nu door gaswinning of droogte is ontstaan, maakt niet uit.
Wanneer helpt de overheid als de verzekeraar een ramp of ongeval uitsluit? In uitzonderlijke gevallen kun je vaak compensatie krijgen van de overheid door een beroep te doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (Wts). De overheid bepaalt wanneer je daarvoor in aanmerking komt en welk bedrag je vergoed krijgt. |
Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt overgedragen of opgeleverd. Maar ook als je geen hypotheek meer hebt, is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten.
De hoogte van de premie van een opstalverzekering hangt onder andere af van:
Voor bijzondere panden, zoals monumenten, kunnen afwijkende voorwaarden en premies gelden.
Weten wat een opstalverzekering kost? Bereken direct je premie op Eigen Huis Verzekeringsservice. Onze opstalverzekering komt als beste uit de test bij de Consumentenbond.
Ja, dit is een andere naam voor een opstalverzekering.
Sluit je een opstalverzekering af, dan moet de waarde van de opstal worden vastgesteld. Het gaat hierbij om de herbouwwaarde van het huis, het totaalbedrag dat nodig is om de verzekerde woning in dezelfde staat te herbouwen. Verzekeraars gebruiken hiervoor herbouwwaardemeters.
Veel verzekeraars geven een garantie tegen onderverzekering, bij andere verzekeraars ben je voor een standaardbedrag verzekerd. Steeds meer verzekeraars bepalen de herbouwwaarde op basis van beschikbare data uit bijvoorbeeld de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), kadastergegevens en de WOZ-waarde.
Heb je een appartement, dan sluit de Vereniging van Eigenaars (VvE) een opstalverzekering af voor het hele gebouw. Voor sommige zaken in je eigen appartement, zoals een dure keuken, kun je een extra dekking afsluiten via je inboedelverzekering. Onder de rubriek 'eigenaarsbelang' geef je de extra dekking aan.
De digitale verzekeringskaart is een eenvoudige, visuele vertaling van de polisvoorwaarden. Je kunt daarmee in één oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie van een specifiek verzekeringsproduct zien. Het gaat daarbij niet alleen om wat er wordt vergoed, maar ook om de belangrijkste uitsluitingen en andere relevante informatie. Je kunt dan beter beoordelen of een bepaald soort verzekering toegevoegde waarde biedt.