Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Hoe meer mensen meedoen met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen, hoe scherper de prijs van het aanbod. Iedereen kan zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Zo regel je in 5 stappen makkelijk en snel zonnepanelen op je dak.  

1. Schrijf je uiterlijk 23 december vrijblijvend in

Inschrijven voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen is gratis en vrijblijvend. Ook als niet-lid kun je meedoen; bij deelname krijgen niet-leden een jaarlidmaatschap van Vereniging Eigen Huis cadeau. De inschrijving is verlengd: de installateurs hebben nog een aantal plekken over.

Bij inschrijving stellen we een aantal vragen over je dak, zodat de leverancier je na de veiling een passend aanbod kan doen. Deze gegevens kun je na ontvangst van het aanbod nog wijzigen. Na inschrijving ontvang je een e-mail ter bevestiging.

Is jouw dak geschikt?

2. Veiling voor gekwalificeerde leveranciers

Elke leverancier van zonnepanelen kan zich aanmelden voor onze veiling. Hierna volgt een selectie: alleen de leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, mogen meedoen. We kijken onder meer naar bedrijfsvoering, ervaring, financiële stabiliteit en natuurlijk naar de kwaliteit en garantievoorwaarden van de zonnepanelen. 

Tijdens de veiling doen de geselecteerde leveranciers een bod. Dit is de prijs waarvoor ze een compleet zonnepanelensysteem kunnen aanbieden, inclusief installatie, een monitoringsysteem en garanties. De leverancier met de scherpste prijs, wint de veiling.

De veiling is inmiddels geweest, met een mooi resultaat! We kunnen je maar liefst 26% korting aanbieden op een compleet zonnepanelensysteem. De actie is verlengd, de leveranciers hebben nog een beperkt aantal plekken over. Schrijf je uiterlijk 23 december in en profiteer nog van dit aanbod. 

3. Persoonlijk aanbod: jij beslist

Per e-mail ontvang je een persoonlijk aanbod voor een compleet zonnepanelensysteem, gebaseerd op de gegevens die je bij de Daktest hebt ingevuld. Het aanbod bestaat uit zonnepanelen en de installatie ervan, een monitoringsysteem en garantievoorwaarden. 

Lees meer over het aanbod

4. Schouw van je dak

Als je het aanbod accepteert, vragen wij om een aanbetaling van € 150*. Hierna controleert de leverancier tijdens een schouw of je dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel er op je dak passen. Hierbij houdt hij rekening met schaduw, het verwachte rendement en je persoonlijke wensen. 

De schouw van je dak kan meestal nauwkeurig worden gedaan op afstand, aan de hand van speciale software en de laatste lucht- en straatfoto's. Als de leverancier meer informatie nodig heeft, komt hij bij je langs. 

Na de schouw ontvang je een rapport met de resultaten en een legplan. Dit laat zien hoe de zonnepanelen op je dak komen te liggen. Is het rapport naar wens, dan bevestig je het schouwrapport. Hierna maakt de leverancier een afspraak voor installatie van de zonnepanelen.

Dak niet geschikt?

Als uit de schouw blijkt dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of dat zonnepanelen voor jou niet rendabel zijn, wordt de overeenkomst geannuleerd en de aanbetaling van € 150 teruggestort op je rekening.

*De leverancier moet in een korte periode bij veel deelnemers een schouw doen. De aanbetaling zorgt ervoor dat deelnemers zich committeren aan de schouw en dus serieus zijn over hun deelname. Zo kan de leverancier voordelige aanbiedingen blijven doen. 

5. Installatie van de zonnepanelen

De zonnepanelen worden altijd door gecertificeerde installateurs geïnstalleerd. Meestal duurt de installatie niet langer dan een dagdeel. 

Na de installatie van het zonnepanelensysteem onderteken je een opleverdocument. Wij controleren dit document. 

Meteen besparen

Zodra het systeem is geïnstalleerd, wek je groene stroom op. Zo verdien je de aanschaf vanzelf terug. De gemiddelde terugverdientijd is korter dan 8 jaar, uitgaande van de huidige salderingsregeling die loopt tot 2023. Op het zonnepanelensysteem zit een installatiegarantie van 10 jaar, een vermogensgarantie van 25 jaar en een productgarantie van 10 jaar.

Lees meer over het aanbod en de garantie

Veelgestelde vragen

Hoe en wanneer wordt mijn dak geschouwd?

De schouw van je dak vindt plaats nadat je het persoonlijke aanbod heeft geaccepteerd en de aanbetaling van € 150 is voldaan.

Via de schouw controleert de leverancier of je dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en of het opgegeven aantal zonnepanelen klopt. Hierbij houdt hij o.a. rekening met schaduw en persoonlijke wensen. De schouw van je dak kan in de meeste gevallen nauwkeurig worden gedaan aan de hand van lucht- en straatfoto's, gemaakt door Cyclomedia. Als de leverancier meer informatie nodig heeft, komt hij bij je langs.

Wat als het aantal zonnepanelen niet past?
Na de schouw kan blijken dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, zonnepanelen in jouw geval niet rendabel zijn of dat het aantal zonnepanelen, zoals opgenomen in jouw persoonlijk aanbod, niet past. In de eerste twee situaties wordt je overeenkomst ontbonden en je aanbetaling teruggestort. In het geval van een afwijkend aantal panalen ontvangt je een aangepast schouwrapport ter goedkeuring.

Waarom een aanbetaling vóór de schouw?
De leverancier moet in een korte periode bij veel deelnemers een schouw doen. Dit kost geld. De aanbetaling zorgt ervoor dat een schouw alleen uitgevoerd wordt bij deelnemers die serieus geïnteresseerd zijn in een zonnepanelensysteem.

Wanneer wordt het zonnepanelensysteem geïnstalleerd?

Nadat je het persoonlijke aanbod heeft geaccepteerd en je aanbetaling is ontvangen, worden je gegevens doorgestuurd naar de winnende zonnepanelenleverancier. Zij schouwen je dak en spreken het schouwrapport met je door.

Bevestig je het schouwrapport, dan maak je samen met de leverancier een afspraak voor de installatie.

Wij spreken met elke winnende leverancier een periode af (ongeveer zes maanden) waarbinnen alle zonnepanelensystemen moeten zijn geïnstalleerd.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Woon je niet in een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Schuin dak

  • de zonnepanelen moeten aan alle kanten binnen het dakvlak blijven en mogen dus niet uitsteken.
  • de panelen moeten in, of direct op het dakvlak worden geplaatst.
  • de hellingshoek van de panelen moet hetzelfde zijn als die van het dak waarop de panelen gemonteerd worden.

Plat dak

  • de zonnepanelen moeten minstens zo ver van de dakrand verwijderd blijven als de hoogte van de panelen. Is de hoogte bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn.

Monumentaal pand of beschermd stads- of dorpsgezicht
Woon je in een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan moet je in de meeste gevallen een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Bij de aanvraag van een vergunning heb je vaak het schouwrapport nodig. Hierin staat onder andere een tekening van de indeling van de zonnepanelen op je dak. Het schouwrapport ontvang je van de leverancier, nadat je het persoonlijke aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen heeft geaccepteerd.

Je kunt het persoonlijke aanbod accepteren onder voorbehoud van het verkrijgen van een vergunning. Bij acceptatie geef je in het opmerkingenveld aan dat je in een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht woont en dat je een vergunningsaanvraag gaat doen. De leverancier houdt hier dan rekening mee.

Hoe kan ik de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen?

Wie zonnepanelen heeft gekocht en regelmatig stroom levert aan zijn energieleverancier kan de btw over de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Lees in dit stappenplan hoe het werkt ›

Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen kun je ook gebruikmaken van de btw-teruggave-service van de zonnepanelenleverancier. Tegen een vooraf vastgestelde prijs regelen zij, na de installatie van het systeem, de btw-terugvraag voor jou.

Zijn er subsidies of leningen voor zonnepanelen?
Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Sommige gemeenten geven subsidie om verduurzamen te stimuleren. Via energiesubsidiewijzer.nl kun je kijken of jouw gemeente subsidie aanbiedt. Gemeenten verstrekken soms ook duurzaamheidsleningen. Kijk voor meer informatie hierover op www.svn.nl.
Stijgt de waarde van mijn huis als ik zonnepanelen plaats?
Door de aanschaf van zonnepanelen kan het energielabel van je huis hoger worden. En een hoger energielabel heeft vaak een positieve invloed op de woningwaarde.
Wek ik stroom op als er een stroomstoring is?
Als de stroom uitvalt, slaat de omvormer automatisch af. Dit is een veiligheidsmaatregel. Het zonnepanelensysteem kan dan geen stroom leveren. Als de storing is verholpen slaat de omvormer weer aan.
Welke invloed heeft schaduw op mijn zonnepanelen?

Valt er schaduw op je dak door bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen, dan kan dit een nadelig effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

De stelregel is: als er gedurende de hele dag schaduw op een bepaald deel van het dak valt, dan is dit deel niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

De leverancier bepaalt tijdens de schouw wat de beste opstelling is van je zonnepanelensysteem. Hij heeft drie opties:

  • Op de schaduwdelen van het dak plaatst de leverancier geen panelen.
  • Als het zonnepanelensysteem groot genoeg is (vanaf twaalf zonnepanelen), kan de leverancier ervoor kiezen twee zogeheten MPP-trackers te plaatsen. Deze verdelen het systeem in twee losse systemen, zodat schaduw op het ene deel geen invloed heeft op het andere deel. Het plaatsen van MPP-trackers brengt geen meerwerkkosten met zich mee.
  • Bij gedeeltelijke schaduw op je dak kan de leverancier ook optimizers plaatsen. Optimizers zorgen ervoor dat schaduwwerking op een paneel geen invloed heeft op het rendement van de andere panelen. Optimizers zitten niet standaard in het aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. De leverancier kan je hierover adviseren en optimizers aanbieden tegen een meerprijs.
Is mijn energiemeter geschikt voor zonnepanelen?

Aan de hand van je meternummer kan de netbeheerder zien of je meter geschikt is voor zonnepanelen of dat deze vervangen moet worden door een slimme meter. Aan vervanging zijn geen kosten verbonden. Ook je maandelijkse kosten blijven gelijk. Ontdek wie je netbeheerder is ›

Slimme meters registreren nauwkeurig de stroom die je afneemt van en teruglevert aan het net. Daarnaast is een slimme meter op afstand uitleesbaar.

Meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Wat houdt het aanbod van de Collectieve Inkoop in?

Welke zonnepanelen krijg je, wat is allemaal inbegrepen in het aanbod en op welke garanties kun je rekenen? Over het aanbod

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten