Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Hoe meer mensen meedoen met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen, hoe scherper de prijs van het aanbod. Iedereen kan zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Zo regel je in 5 stappen makkelijk en snel zonnepanelen op je dak.  

1. Schrijf je uiterlijk 19 november vrijblijvend in

Inschrijven voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen is gratis en vrijblijvend. Ook als niet-lid kun je meedoen; bij deelname krijgen niet-leden een jaarlidmaatschap van Vereniging Eigen Huis cadeau.

Bij inschrijving stellen we een aantal vragen over je dak, zodat de leverancier je na de veiling een passend aanbod kan doen. Deze gegevens kun je na ontvangst van het aanbod nog wijzigen. Na inschrijving ontvang je een e-mail ter bevestiging.

Is jouw dak geschikt?

2. Veiling voor gekwalificeerde leveranciers

Elke leverancier van zonnepanelen kan zich aanmelden voor onze veiling. Hierna volgt een selectie: alleen de leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, mogen meedoen. We kijken onder meer naar bedrijfsvoering, ervaring, financiële stabiliteit en natuurlijk naar de kwaliteit en garantievoorwaarden van de zonnepanelen. 

Tijdens de veiling doen de geselecteerde leveranciers een bod. Dit is de prijs waarvoor ze een compleet zonnepanelensysteem kunnen aanbieden, inclusief installatie, een monitoringsysteem en garanties. De leverancier met de scherpste prijs, wint de veiling.

De veiling is inmiddels geweest, met een mooi resultaat! We kunnen je maar liefst tot 20% korting aanbieden op een compleet zonnepanelensysteem. 

3. Persoonlijk aanbod: jij beslist

Per e-mail ontvang je een persoonlijk aanbod voor een compleet zonnepanelensysteem, gebaseerd op de gegevens die je bij de Daktest hebt ingevuld. Het aanbod bestaat uit zonnepanelen en de installatie ervan, een monitoringsysteem en garantievoorwaarden. 

Lees meer over het aanbod

4. Schouw van je dak

Als je het aanbod accepteert, vragen wij om een aanbetaling van € 150*. Hierna controleert de leverancier tijdens een schouw of je dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel er op je dak passen. Hierbij houdt hij rekening met schaduw, het verwachte rendement en je persoonlijke wensen. 

De schouw van je dak kan meestal nauwkeurig worden gedaan op afstand, aan de hand van speciale software en de laatste lucht- en straatfoto's. Als de leverancier meer informatie nodig heeft, komt hij bij je langs. 

Na de schouw ontvang je een rapport met de resultaten en een legplan. Dit laat zien hoe de zonnepanelen op je dak komen te liggen. Is het rapport naar wens, dan bevestig je het schouwrapport. Hierna maakt de leverancier een afspraak voor installatie van de zonnepanelen.

Dak niet geschikt?

Als uit de schouw blijkt dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of dat zonnepanelen voor jou niet rendabel zijn, wordt de overeenkomst geannuleerd en de aanbetaling van € 150 teruggestort op je rekening.

*De leverancier moet in een korte periode bij veel deelnemers een schouw doen. De aanbetaling zorgt ervoor dat deelnemers zich committeren aan de schouw en dus serieus zijn over hun deelname. Zo kan de leverancier voordelige aanbiedingen blijven doen. 

5. Installatie van de zonnepanelen

De zonnepanelen worden altijd door gecertificeerde installateurs geïnstalleerd. Meestal duurt de installatie niet langer dan een dagdeel. 

Na de installatie van het zonnepanelensysteem onderteken je een opleverdocument. Wij controleren dit document. 

Meteen besparen

Zodra het systeem is geïnstalleerd, wek je groene stroom op. Zo verdien je de aanschaf vanzelf terug. De gemiddelde terugverdientijd is korter dan 8 jaar, uitgaande van de huidige salderingsregeling die loopt tot 2023. Op het zonnepanelensysteem zit een installatiegarantie van 10 jaar, een vermogensgarantie van 25 jaar en een productgarantie van 10 jaar.

Lees meer over het aanbod en de garantie

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen?

Wie zonnepanelen heeft gekocht en regelmatig stroom levert aan zijn energieleverancier kan de btw over de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Lees in dit stappenplan hoe het werkt ›

Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen kun je ook gebruikmaken van de btw-teruggave-service van de zonnepanelenleverancier. Tegen een vooraf vastgestelde prijs regelen zij, na de installatie van het systeem, de btw-terugvraag voor jou.

 

Zijn er subsidies of leningen voor zonnepanelen?
Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Sommige gemeenten geven subsidie om verduurzamen te stimuleren. Via energiesubsidiewijzer.nl kun je kijken of jouw gemeente subsidie aanbiedt. Gemeenten verstrekken soms ook duurzaamheidsleningen. Kijk voor meer informatie hierover op www.svn.nl.
Wanneer wordt het zonnepanelensysteem geïnstalleerd?

Nadat je het persoonlijke aanbod heeft geaccepteerd en je aanbetaling is ontvangen, worden je gegevens doorgestuurd naar de winnende zonnepanelenleverancier. Zij schouwen je dak en spreken het schouwrapport met je door.

Bevestig je het schouwrapport, dan maak je samen met de leverancier een afspraak voor de installatie.

Wij spreken met elke winnende leverancier een periode af (ongeveer zes maanden) waarbinnen alle zonnepanelensystemen moeten zijn geïnstalleerd.

Meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Wat houdt het aanbod van de Collectieve Inkoop in?

Welke zonnepanelen krijg je, wat is allemaal inbegrepen in het aanbod en op welke garanties kun je rekenen? Over het aanbod

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten