Zonnepanelen financieren: dit zijn de mogelijkheden

Wie zonnepanelen wil, maar geen of weinig eigen geld heeft, kan de financiering op verschillende manieren regelen. Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, licht 5 mogelijkheden toe.

1. Subsidie zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen van je gemeente. De energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen.

2. Hogere hypotheek

Zonnepanelen financieren kan ook via de hypotheek. Je leent dan tot 106 % van de woningwaarde. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn, niet alle geldverstrekkers bieden namelijk deze mogelijkheid

3. Extra hypotheek op je inkomen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen bovenop wat je normaal kunt lenen op basis van je inkomen: maximaal € 9.000 voor energiebesparende maatregelen. Koop je een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager, dan mag je zelfs € 25.000 extra lenen. Voorwaarde is wel een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk om voor een woning met een EPC0 of lager zonder energieprestatiegarantie € 15.000 extra te lenen.

4. Energiebespaarlening

De landelijke Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals zonnepanelen. Vanaf 1 juni 2022 kun je bij het Warmtefonds 100% van het leenbudget (in plaats van 75%) aan zonnepanelen besteden.

5. Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten hebben een Duurzaamheidslening. Bekijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of jouw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Voordeel van de duurzaamheidslening is de lage rente. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelen financieren kan dus op veel manieren. Een laatste tip: je kunt de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Lees in ons stappenplan hoe het werkt. Zo wordt de aanschaf van zonnepanelen nog voordeliger!

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Schrijf je dan in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Hierbij krijg je een scherp geprijsd aanbod doordat we met een groep mensen zonnepanelen inkopen. Deze panelen zijn van goede kwaliteit en alles wordt voor je geregeld. Inschrijven is gratis en helemaal vrijblijvend. Na inschrijving ontvang je een persoonlijk aanbod, jij beslist zelf of je dit aanbod accepteert. 

 

Over de auteur

Karin Boog

Houd er bij leningen rekening mee dat deze worden geregistreerd bij het BKR. Een registratie kan invloed hebben op toekomstige financieringen.
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.