Voor VvE'sContact
BackCollectieve Inkoop Zonne...

Zonnepanelen financieren: dit zijn de mogelijkheden

Wie zonnepanelen wil, maar geen of weinig eigen geld heeft, kan de financiering op verschillende manieren regelen. Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, licht 5 mogelijkheden toe.

1. Subsidie zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen van je gemeente. De energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen.

2. Hogere hypotheek

Zonnepanelen financieren kan ook via de hypotheek. Je leent dan tot 106 % van de woningwaarde. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn, niet alle geldverstrekkers bieden namelijk deze mogelijkheid. 

3. Extra hypotheek op je inkomen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen bovenop wat je normaal kunt lenen op basis van je inkomen: maximaal € 9.000 voor energiebesparende maatregelen. Koop je een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager, dan mag je zelfs € 25.000 extra lenen. Voorwaarde is wel een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk om voor een woning met een EPC0 of lager zonder energieprestatiegarantie € 15.000 extra te lenen.

4. Energiebespaarlening

De landelijke Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals zonnepanelen. Vanaf 1 juni 2022 kun je bij het Warmtefonds 100% van het leenbudget (in plaats van 75%) aan zonnepanelen besteden.

5. Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten hebben een Duurzaamheidslening. Bekijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of jouw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Voordeel van de duurzaamheidslening is de lage rente. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.

2023 geen BTW over zonnepanelen

Wie zonnepanelen koopt voor op of nabij de woning, hoeft daar vanaf 1 januari 2023 geen btw meer over te betalen. Uitzondering: het 0% btw tarief geldt niet voor de oplevering van geïntegreerde panelen samen met de nieuwbouwwoning. In dat geval betaal je het reguliere 21% btw tarief.

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Schrijf je dan in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Hierbij krijg je een scherp geprijsd aanbod doordat we met een groep mensen zonnepanelen inkopen. Deze panelen zijn van goede kwaliteit en alles wordt voor je geregeld. Inschrijven is gratis en helemaal vrijblijvend. Na inschrijving ontvang je een persoonlijk aanbod, jij beslist zelf of je dit aanbod accepteert. 

Houd er bij leningen rekening mee dat deze worden geregistreerd bij het BKR. Een registratie kan invloed hebben op toekomstige financieringen.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Let op!

Door de crisis op de energiemarkt, is de afgelopen paar jaar de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen.
De markt kampte met materiaaltekorten, transportproblemen en een tekort aan installateurs waardoor de wachttijden zijn opgelopen.

Inmiddels is de leverbaarheid van de materialen weer op peil. Echter, door de grote vraag naar zonnepanelen en de beperkte installatiecapaciteit, kunnen wij momenteel nog geen nieuwe ronde van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen organiseren. Wel kunnen wij je op de hoogte houden van een nieuwe actie. Vul je gegevens in en wij geven je een seintje zodra we weer starten!

Houd mij op de hoogte

Laat je gegevens achter en wij informeren je wanneer een nieuwe ronde van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen start.

Houd mij op de hoogte

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

5 financiële vragen over zonnepanelen5 financiële vragen over zonnepanelen en WOZBtw-teruggave eerste set zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube