Hoeveel belasting betaal je op energie?

Over je energieverbruik betaal je belasting. Om welke belastingen gaat het? Wat betekent dit voor je energierekening? Onze Energiebelastingtool geeft hier inzicht in.

De ontwikkeling van de belastingen is een optelsom van een hogere energiebelasting op gas en een verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Daartegenover staat een kleine verlaging van de belasting op elektra en een flinke stijging van de belastingvermindering op de energiebelasting.

Wat betekent dit voor jou? 

Reken met onderstaande Energiebelastingtool* uit wat de belastingontwikkelingen voor jou gaat betekenen. De uitkomst is een weergave van de ontwikkeling van de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. De tool geeft dus alleen inzicht in de ontwikkeling van de belastingen op je energierekening. Je rekening bestaat ook nog uit leveringskosten en netwerkkosten. 

Maak je gebruik van stadsverwarming, dan verbruik je geen gas. Je vult hieronder dan bij gas niets in. Je kunt dan nog wel de ontwikkeling van de belastingen berekenen over jouw elektriciteitsverbruik.

Energiebelastingtool

*Een energiebelastingvermindering wordt alleen toegekend/uitgekeerd als je een elektriciteitsaansluiting hebt en bovendien elektriciteit hebt afgenomen. Verbruik je per jaar meer dan 10.000 kWh elektriciteit en/ of 10.000 m3 gas, dan geeft deze tool geen uitkomst. Als je verbruik lager is dan het gemiddelde verbruik van 3.180 kWh elektriciteit en 1.370 m3 gas dan krijg je een hogere procentuele stijging van de belastingen dan het gemiddelde van X%. De belastingtarieven voor 2021 kunnen eind 2020 nog veranderen vanwege de indexatie en moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. De berekening wordt met de grootste zorg voor jou uitgevoerd, desalniettemin kunnen aan de berekening geen rechten worden ontleend.

Toch op je energierekening besparen

Het grootste gedeelte van de energierekening bestaat dus uit belastingen. Daar kun je als huiseigenaar niets aan doen. Uiteraard kun je wel invloed hebben op je energierekening, door te kijken naar je verbruik en de leveringskosten. Invloed op je verbruik heb je door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen.

Ook als je niet kunt of wilt investeren, kun je de energiekosten gemiddeld met 300 euro verlagen door over te stappen naar een ander energiecontract. Via de Collectieve Inkoop Energie profiteer je van scherpe leveringstarieven. Omdat veel mensen meedoen kunnen wij een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. En met onze Energievergelijker krijg je snel inzicht in welke leverancier het voordeligste energiecontract voor jouw situatie biedt.

Meer lezen

Je energierekening uitgelegd

Een energieleverancier kan twee verschillende rekeningen sturen. Wat zijn de verschillen? En wat betekenen de verschillende kosten op de energierekening? Lees de uitleg

Overstappen: zo werkt het

Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

Energie besparen

Besparen op uw energierekening kan op verschillende manieren. Wij hebben een aantal handige bespaartips op een rijtje gezet. Bespaartips