Vereniging Eigen Huis - stel loopt op straat

Klimaatplannen van de overheid 

Woningen van het aardgas af

Wat is het klimaatakkoord en wat betekent het voor jou? Uiterlijk in 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af zijn. Lees meer over de plannen van de overheid. 

Aardgasvrij wonen

Wat betekent het Klimaatakkoord voor jou?

De komende jaren moeten huiseigenaren hun woning isoleren en van het aardgas af halen. Dit en meer staat in het Klimaatakkoord. De belangrijkste maatregelen

Wat stoppen met aardgas kost

Wat kost de overstap van cv naar een warmtepomp of warmtenet? Bekijk de kosten per woningtype en energielabel. De kosten per woningtype

Energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Alle huiseigenaren hebben een indicatief label ontvangen. Energielabel

Wat is een Regionale Energiestrategie?

Zijn er plannen voor een windpark of zonneweide in jouw woonomgeving? Dat en meer lees je in een Regionale Energiestrategie.  Lees meer

Uitgelicht
Huiseigenaren stellen verduurzaming woning uit

Huiseigenaren wachten door de coronacrisis met het verduurzamen van hun woning. Voor de crisis wilde 27% van de huiseigenaren hun woning verduurzamen, nu is 16% dat nog van plan.

Lees het nieuwsbericht

Stoppen met aardgas

Het is de bedoeling dat huiseigenaren in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Dat betekent elektrisch koken en het huis duurzaam verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp of stadsverwarming. In het Klimaatakkoord staan meer maatregelen die huiseigenaren raken.

Veelgestelde vragen

Wat vindt Vereniging Eigen Huis ervan dat alle huizen van het aardgas af moeten?

De achterban van Vereniging Eigen Huis is verdeeld over de ambitie om vrijwel alle huizen van het aardgas af te halen. Een deel is het (zeer) eens met deze maatregel en ongeveer net zo'n groot deel is het hiermee juist (zeer) oneens. 

De vereniging mengt zich niet in deze discussie, omdat zij geen mandaat heeft van haar leden. Het is een gegeven dat huizen van het aardgas af moeten.  

Vereniging Eigen Huis zet zich er nadrukkelijk voor in dat de door de politiek gestelde doelen in het klimaatakkoord worden uitgevoerd op een manier die haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. De woonlasten moeten gelijk blijven en de kosten van de energietransitie mogen niet eenzijdig bij huishoudens worden neergelegd. 

 Het is belangrijk dat huiseigenaren serieus worden betrokken bij de verduurzamingsoperatie in hun wijk en dat samen met hen hierover wordt besloten.   

Wat zijn de alternatieven voor mijn cv-ketel als ik geen aardgasaansluiting meer wil?

Als je geen aardgas meer wilt gebruiken zijn er 3 alternatieven: de elektrische cv-ketel, de warmtepomp en de cv-ketel op houtpellets. Lees ook: 7 alternatieven voor de verwarmingsketel.

Voor het verwijderen van de gasaansluiting betaal je één keer een bedrag dat kan oplopen tot € 600. Daar staat tegenover dat de vaste kosten voor de gasaansluiting vervallen. Die zijn ongeveer € 200 per jaar.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis ervan dat Nederland in 2030 49% CO2 moet hebben bespaard?

Het kabinet heeft zich internationaal gecommitteerd om de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Het doel om 49 % CO2 te besparen in 2030 is vastgelegd in de Klimaatwet, die is aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Vereniging Eigen Huis ziet dit democratisch genomen besluit als een gegeven.

Waar kan ik de energieplannen voor mijn regio bekijken?
Om het Klimaatakkoord uit te voeren, is Nederland verdeeld in 30 energieregio’s. Die regio’s onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land kan worden opgewekt. Ook kijken de regio’s naar welke warmtebronnen er zijn, zodat wijken van het aardgas af kunnen. In een Regionale Energiestrategie beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Bekijk wat de plannen voor jouw regio zijn.  

Advies over verduurzamen

Ontdek hoe je jouw woning kunt verduurzamen. Onze Energiescan geeft inzicht in welke maatregelen het beste passen en wat de kosten en opbrengsten zijn. Liever meteen aan de slag? Vraag dan direct een offerte op of doe mee met een van onze collectieve inkoopacties.

Waarmee kunnen we je helpen?

Snel en eenvoudig energie besparen

Van laagdrempelige tips tot overstappen naar een andere energieleverancier. Ontdek hoe je eenvoudig kunt besparen. Over energie besparen

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmen

Hoe kun je de vloer isoleren? Wat kosten zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp? Zo maak je je huis duurzaam. Over energiezuinige maatregelen

Subsidies, leningen en belastingen

Hoeveel energiebelasting betaal ik? Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen? Over financieren en belastingen

Aan de slag met verduurzamen

Blijf op de hoogte