Vereniging EIgen Huis - twee vrouwen in de keuken

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmen

Mogelijkheden voor een energiezuinig huis

Hoe kun je de vloer isoleren? Wat kosten zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp? Ontdek welke maatregelen jij kunt nemen. 

 

Verduurzamen: 3 manieren

Isoleren en ventileren

Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op? Over isoleren

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

Duurzaam verwarmen

Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je het duurzaam verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.  Over duurzaam verwarmen

Actueel
Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Het kabinet kondigt aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet eerst moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden voordat huiseigenaren verplicht worden tot deze maatregel.

Lees het nieuwsbericht

Begin met isoleren

Welke energiebesparende maatregelen kun jij nog nemen in huis? Zijn de spouwmuur en het dak al geïsoleerd? Bekijk dan of een warmtepomp of zonnepanelen iets voor je zijn. Heb je nog niet zoveel aan energiebesparing gedaan, begin dan met isolatie. Daarvan krijg je nooit spijt, omdat de energierekening daalt en het comfort in huis stijgt. 

Veelgestelde vragen

Wat is salderen?
Salderen betekent dat de duurzaam opgewekte en teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het energieverbruik dat is afgenomen van de energieleverancier. Hierdoor ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en transportkosten) voor de teruggeleverde energie als die je betaalt voor de energie die je op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt.
Wanneer is het zinvol om een zonneboiler aan te schaffen?
Een zonneboiler plaatsen is zinvol als je warmwatergebruik gemiddeld 385m3 of hoger is. In het algemeen is het verwarmen van de woning door een zonneboiler in Nederland minder rendabel. Dit komt omdat in de zomer ruim voldoende warmte geproduceerd kan worden, maar in de winter te weinig.

In combinatie met een bodemwarmtepomp is een zonneboiler voor centrale verwarming wél interessant. In dat geval is het mogelijk om de overtollige warmte in de zomer op te slaan in de bodem.
Welk materiaal is het beste voor het vullen van de spouwmuur?
De keuze van het isolatiemateriaal hangt vooral af van de breedte van de spouw. Het isolerend vermogen van de gebruikte materialen verschilt nauwelijks. Gebruikt wordt: glas- en steenwol, UF-schuim, PS-schuimparels, purschuim, EnveriFoam.
Hebben zonnepanelen invloed op de woz-waarde van mijn huis?
Ja. Als panelen gedurende lange tijd op een woning liggen en de eigenaar niet van plan is ze snel te verwijderen, zijn panelen onroerend. Onroerende zaken zijn van invloed op de woz-waarde van een huis. Meestal wordt een huis door zonnepanelen meer waard.
Hoe vraag ik de btw van mijn zonnepanelen terug?

Je komt in aanmerking voor btw-aftrek als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt zonnepanelen gekocht
  • Je hebt btw betaald over de aankoop en installatie van de zonnepanelen
  • De energierekening staat op jouw naam

Registreer je bij de Belastingdienst. Heb je dat gedaan, dan ontvang je een btw-nummer waarmee je btw-aangifte kunt doen. Volg voor de aangifte de stappen uit ons handige stappenplan.

Advies over verduurzamen

Wil je je huis verduurzamen maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg met online advies. Doe de online Energiescan en krijg direct een indicatie welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning. Zo kun je goed voorbereid aan de slag met het verduurzamen van je huis.

Waarmee kunnen we je helpen?

Klimaatplannen van de overheid

Uiterlijk in 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af zijn. Wat betekent dit voor jou? Over de klimaatplannen

Snel en eenvoudig energie besparen

Van laagdrempelige tips tot overstappen naar een andere energieleverancier. Ontdek hoe je eenvoudig kunt besparen. Over energie besparen

Subsidies, leningen en belastingen

Hoeveel energiebelasting betaal ik? Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen? Over financieren en belastingen

Aan de slag met verduurzamen

Blijf op de hoogte