Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Hoe werkt een warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarm je jouw woning en soms ook je kraanwater. Hierdoor verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Dat is goed voor je energierekening én het milieu. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Buitenunit van airco om mee te verwarmen

Hoe werken warmtepompen? De basis

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Maar het idee erachter is steeds hetzelfde. Een warmtepomp haalt warmte uit een bron: de buitenlucht, de bodem of het grondwater. De warmtepomp perst deze samen zodat er bruikbare warmte ontstaat. Hiermee wordt vervolgens je woning en soms ook je kraanwater verwarmd. Een warmtepomp werkt op stroom. Maar een warmtepomp gebruikt veel minder elektriciteit dan wanneer je elektrisch verwarmt zonder warmtepomp. Dit komt doordat een warmtepomp vooral gebruikmaakt van de bestaande warmte uit de bron.

Warmtepomp werking uitgelegd

  • De warmte uit de bron wordt langs een verdamper geleid. Hierin zit een speciale vloeistof - het koudemiddel - die door de warmte in gas verandert.
  • Een compressor perst dit gas samen. Hierdoor ontstaat een hogere temperatuur.
  • Het gas stroomt door een condensor die de warmte overdraagt aan de (binnen)lucht, het water in je verwarmingssysteem of de boiler voor het warme kraanwater.
  • Door het afgeven van de warmte koelt het gas weer af en wordt het weer vloeibaar.
  • De vloeistof stroomt terug naar de verdamper via een expansieventiel. Hierin wordt de druk verder verlaagd.
  • De cyclus begint opnieuw.
Infographic werking warmtepompen algemeen

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel of hr-ketel. De hybride warmtepomp verwarmt je woning het grootste gedeelte van het jaar. Op koude dagen neemt de cv-ketel de verwarming van je woning gedeeltelijk of zelfs helemaal over. Wanneer dat is, is vaak instelbaar en afhankelijk van het type woning en de mate van isolatie. De cv-ketel verwarmt ook je tapwater.

De meeste hybride warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht en bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht. Deze gaat vervolgens via leidingen met een koudemiddel naar de binnenunit. Die geeft de warmte af aan het water in je verwarmingssysteem. Er bestaan ook steeds meer hybride warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Deze kan binnen of buiten staan.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken
Lees meer over de hybride warmtepomp

Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Website image

In tegenstelling tot bij een hybride warmtepomp kan je met all-electric warmtepomp helemaal van het gas af. Een all-electric warmtepomp verwarmt je woning namelijk het hele jaar door. Ook verwarmt hij je tapwater.

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit een bron in de omgeving: de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater. Deze warmte wordt samengeperst en opgeslagen in een boiler. Je warme kraanwater komt rechtstreeks uit deze boiler. Voor de verwarming zit in de boiler een warmtewisselaar die de warmte overdraagt aan de cv-installatie.

Van de all-electric warmtepomp bestaan verschillende varianten. Elk type warmtepomp haalt de warmte uit een andere bron:

  • De lucht-water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. 
  • Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van water. 
  • Een PVT-warmtepomp onttrekt warmte aan de onderzijde van zonnepanelen, of PV-panelen.
Lees meer over de all-electric warmtepomp

Hoe werkt een lucht-lucht-warmtepomp (airco)?

Infographic die laat zien hoe lucht-lucht-warmtepomp werkt

Een airco is ook een warmtepomp. Een lucht-lucht-warmtepomp om precies te zijn.  Hiermee kan je jouw woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. De meeste airco’s bestaan uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. Ook nu loopt de warmte via leidingen naar de binnenunit. Die warmt vervolgens de lucht in de kamer op. In elke ruimte die je wilt verwarmen heb je een binnenunit nodig. Een airco wordt vooral gebruikt om specifieke ruimtes (bij) te verwarmen en dus niet als vervanging van je centrale verwarming. Je kan hiermee dus niet van het gas af.

Rendement warmtepompen

Als het gaat over het rendement van warmtepompen, kom je allerlei termen tegen. Bijvoorbeeld COP, SCOP, seizoensrendement en werkelijk rendement. Wat betekenen deze termen? Waar moet je op letten? En hoe weet je of een warmtepomp een hoog rendement heeft? Wij hebben het voor je op een rij gezet. 

Lees meer over rendement warmtepompen

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees meer

Het geluid van een warmtepompKosten en terugverdientijdIs mijn woning geschikt voor een warmtepomp?Warmtepomp verplicht: veelgestelde vragen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube