Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je een warmtepomp aanschaffen, dan heb je de keuze uit een all-electric of een hybride warmtepomp. De all-electric is een zelfstandige warmtepomp, de hybride variant werkt op koude dagen (bij 4 graden of kouder) samen met je cv-ketel. Welke uitvoeringen zijn er en hoe werken ze?

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht. Een warmtewisselaar geeft de warmte vervolgens af aan het water dat door de cv-leidingen stroomt. Een lucht/water warmtepomp is als hybride en als all-electric leverbaar.

Verder bestaat de keuze uit een monoblock- of splitvariant. Bij een warmtepomp met een monoblock zitten de compressor, condensor, verdamper en het expansieventiel in één buitenunit. Bij de splitvariant zijn deze onderdelen verdeeld over een buiten- en binnenunit. Het splitsysteem is goedkoper en vaker toe te passen dan een warmtepomp met monoblock. 

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt warmte uit de bodem met behulp van een leidingsysteem gevuld met water, meestal voorzien van een antivriesmiddel. Deze soort warmtepomp heeft door de redelijk constante temperatuur van de bodem een goed rendement, maar is duur in aanschaf vanwege de benodigde grondboring. Een water/water warmtepomp is all-electric. 

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp wordt meestal gebruikt voor het lokaal verwarmen van een ruimte. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en blaast deze met een hogere temperatuur in de te verwarmen ruimte. De pomp kan naast verwarmen ook koelen en is toepasbaar als airconditioning. De lucht/lucht warmtepomp is all-electric en niet erg energiezuinig, maar wel efficiënt als snel warmte nodig is.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die de ventilatielucht uit de woning gebruikt als bron. Deze warmtepomp vervangt de box van het mechanische ventilatiesysteem. De ventilatiewarmtepomp gebruik je meestal voor het verwarmen van tapwater. Je hebt een boiler nodig om de warmte in op te slaan. De ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en werkt dus samen met de cv-ketel. 

Lees meer over de warmtepomp

Kosten en terugverdientijd warmtepomp

De hybride - en ventilatiewarmtepomp zijn goedkoper dan een all-electric warmtepomp. Die laatste heeft wel een hoger rendement, omdat je geen gas meer verbruikt. Over kosten en terugverdientijd

Het geluid van een warmtepomp

Als de buitenunit van je warmtepomp op de juiste plek staat en goed is geïnstalleerd, ervaar je geen geluidsoverlast. Over het geluid

Warmtepomp en subsidie

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Deze kan oplopen tot 40 % van de aanschafkosten. Over subsidie