Binnenkant plat dak isoleren

Bij het isoleren van de binnenkant van het dak, de koud-dakconstructie, zit het isolatiemateriaal onder het dakbeschot, tussen de dakbalken. Een koud-dakconstructie pas je alleen toe op houten daken.

Isoleren aan de binnenkant van het platte dak kun je het beste doen tussen de dakbalken. Daarmee heb je het minste ruimteverlies. Om te voorkomen dat vocht in de constructie komt, moet het isolatiemateriaal aan de binnenkant zijn voorzien van een dampremmende laag. Die moet aaneengesloten worden aangebracht en goed aansluiten op de aansluitende constructies.

Werkwijze

  • Snijd het isolatiemateriaal (glas- of steenwol) ruim af en plaats dit tussen de draagbalken van het dak. Zorg ervoor dat er geen naden en kieren ontstaan. Gebruik eventueel spijkerflensdekens die een dampremmende laag hebben. De papierflappen niet je vast op het omliggende hout.
  • Breng op de isolatielaag een laag dampremmende folie aan en niet deze vast aan de draagbalken. De laag mag je niet onderbreken met bijvoorbeeld plafondspotjes. Plak naden en randaansluitingen af met tape.
  • Werk het isolatiemateriaal af met bijvoorbeeld gipsplaten of schroten.

Materialen

  • Spijkerflensdekens
    Spijkerflensdekens zijn rollen isolatiemateriaal van glaswol of steenwol die ingepakt zitten in papier. Aan de zijkanten van de rollen zitten papierflappen waarmee de rollen vastgeniet kunnen worden op het omliggende hout. De dekens zijn al voorzien van een dampremmende laag. Let erop dat de breedte van de rollen hetzelfde is als de afstand tussen de balken.
  • Isolatiefolie
    Multi-folie bestaat uit meerdere aluminiumfolie-achtige lagen, afgewisseld met lagen schuimachtige materiaal. De werking ervan berust op een ander principe dan standaard isolatiemateriaal. De werking van folie-isolatie gaat uit van het weerkaatsen van stralingswarmte. De folie moet ook helemaal luchtdicht aangebracht worden, anders kan de warmte alsnog door luchtstroming naar buiten gaan en gaat de werking nagenoeg verloren.

Condensatie

Vooral in vochtige woningen en vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is een koud-dakconstructie risicovol, omdat het vocht zich in de constructie kan verzamelen. Dit kan leiden tot houtrot. Daarom moet er altijd een dampremmende laag geplaatst worden aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal. 

Aandachtspunten

Dampremmende laag

Bij grote verschillen tussen binnen- en buitentemperatuur stroomt waterdamp uit de binnenlucht door de constructie naar buiten. Als de temperatuur van de waterdamp te laag wordt condenseert deze damp in de constructie waardoor vocht zich ophoopt. Dit kan leiden tot houtrot en verminderde werking van het isolatiemateriaal. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.

Extra isolatie

Is er al isolatie aangebracht op het dak? Dan kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je aan de binnenzijde extra isolatie aanbrengt; vocht uit de woning condenseert dan in de constructie. En dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of naïsolatie tot vochtproblemen leidt.

Controleer op lekkages

Voordat je plekken in uw huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Meer over dakisolatie

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Ook interessant

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie