/dakisolatie_story.jpg?Status=Master&sfvrsn=6371dd96_2)
Isoleren aan de binnenkant van het platte dak kun je het beste doen tussen de dakbalken. Daarmee heb je het minste ruimteverlies. Om te voorkomen dat vocht in de constructie komt, moet het isolatiemateriaal aan de binnenkant zijn voorzien van een dampremmende laag. Die moet aaneengesloten worden aangebracht en goed aansluiten op de aansluitende constructies.
Vooral in vochtige woningen en vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is een koud-dakconstructie risicovol, omdat het vocht zich in de constructie kan verzamelen. Dit kan leiden tot houtrot. Daarom moet er altijd een dampremmende laag geplaatst worden aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal.
Is er al isolatie aangebracht op het dak? Dan kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je aan de binnenzijde extra isolatie aanbrengt; vocht uit de woning condenseert dan in de constructie. En dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of naïsolatie tot vochtproblemen leidt.
Voordat je plekken in uw huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.
Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.