Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Afbouw salderingsregeling: 8 vragen

Als zonnepaneeleigenaar mag je gebruikmaken van de salderingsregeling. Het kabinet wilde deze afschaffen, maar de Eerst Kamer hield dit tegen. Wat hield het voorstel van het kabinet in? En wat gaat er nu gebeuren? 8 vragen en antwoorden.

man kijkt uit dakraam naar zonnepanelen

Update 13-2: Eerste Kamer stemt tegen afbouw salderingsregeling

De Eerste Kamer heeft dinsdag 13 februari tegen afbouw van de salderingsregeling gestemd. Dit betekent dat de regeling voorlopig blijft bestaan. 

Lees het nieuwsbericht

Wat is salderingsregeling ook alweer?

De salderingsregeling houdt in dat je de stroom van je zonnepanelen die je aan het elektriciteitsnet levert mag aftrekken van de stroom die je hebt afgenomen. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. Salderen gebeurt op jaarbasis.

Lees meer over de salderingsregeling

Wat hield het kabinetsplan voor afbouw salderingsregeling in? 

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen afbouwen. Bedoeling was dat je vanaf dat jaar nog maar een deel van de teruggeleverde stroom kon salderen. Dit percentage zou elk jaar kleiner worden. In 2030 zou de salderingsregeling helemaal stoppen. Voor de teruggeleverde elektriciteit die je niet meer mocht salderen, zou je een terugleververgoeding ontvangen. De hoogte van deze vergoeding mocht de energieleverancier zelf vaststellen. De eerste twee jaar moest deze wel minimaal 80% van het kale leveringstarief zijn.  

In deze tabel zie je hoe de afbouw volgens de plannen van het kabinet zou verlopen: 

Jaar20242025202620272028202920302031
Percentage teruggeleverde stroom dat je mag salderen100%64%64%55%46%37%28%0%

Afbouw salderingsregeling: wat is stand van zaken?

De Eerste Kamer stemde 13 februari 2024 tegen het voorstel van het kabinet om de salderingsregeling af te schaffen. Een meerderheid van de politieke partijen vond dat het voorstel onvoldoende garanties bood dat het aantrekkelijk zou blijven om zonnepanelen te nemen. Zij vreesden dat woningbezitters en huurders hierdoor geen zonnepanelen meer op hun dak zouden leggen. De verwachting is nu dat het kabinet gaat werken aan een nieuw voorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Het is nog niet te zeggen wat het nieuwe voorstel wordt en wanneer dit zal ingaan.  

Waarom salderingsregeling zonnepanelen afbouwen?

Het demissionair kabinet wilde de salderingsregeling afbouwen omdat de hoeveelheid huishoudens met zonnepanelen de afgelopen jaren flink is toegenomen. Over de weggestreepte elektriciteit hoeft geen belasting te worden betaald. Hierdoor zorgt de regeling ervoor dat de overheid minder belastinginkomsten heeft. Daarnaast leidt de salderingsregeling tot extra kosten voor energieleveranciers. Die verhogen vervolgens de energietarieven voor al hun klanten. Ook wil het kabinet mensen stimuleren om de stroom van hun zonnepanelen zo veel mogelijk direct in huis te verbruiken. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis ziet behoud van de salderingsregeling niet als een doel op zich. Maar zij vindt dat deze pas kan worden afgeschaft als er eerst een goed werkend alternatief is om de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. Dat is belangrijk, omdat zonnepanelen huishoudens helpen hun energierekening en CO2-uitstoot te verlagen. Concreet vindt de vereniging onder andere dat zonnepanelen binnen zeven jaar moeten worden terugverdiend. Samen met de Woonbond, Aedes, VNG en Consumentenbond heeft zij de politiek hier meerdere malen toe opgeroepen.

Hoe gaan energieleveranciers om met salderingsregeling? 

Veel energieleveranciers zijn niet blij met de salderingsregeling. Al voor de stemming in de Eerste Kamer namen veel leveranciers daarom maatregelen gericht op klanten met zonnepanelen. Zo heeft een aantal energiebedrijven een terugleverheffing geïntroduceerd voor klanten die zonnestroom aan het elektriciteitsnet leveren. 

Lees meer over de maatregelen van energieleveranciers

Wat zijn dan de mogelijkheden om zonnestroom zelf te gebruiken? 

De regering en energieleveranciers zien dus graag dat zonnepaneeleigenaren hun zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken. Maar wat zijn hiervoor eigenlijk de mogelijkheden? Ten eerste kun je proberen jouw elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de opwek van jouw zonnepanelen. Met andere woorden: zet je wasmachine aan of laad je elektrische auto op wanneer je panelen stroom opwekken. Toch is het bijna onmogelijk om al je zonnestroom direct zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld doordat ze in de zomer veel meer opwekken dan in de winter. Je kunt je zonnestroom ook opslaan, bijvoorbeeld met een thuisbatterij. Maar zulke batterijen zijn op dit moment financieel nog niet financieel. 

Lees meer over zonnestroom zelf gebruiken

Zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel zinvol? 

Ondanks de discussie over de salderingsregeling en de maatregelen van energieleveranciers zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering. Je verlaagt er direct je energierekening mee, je hebt minder last van een stijging van de energieprijzen en je CO2-uitstoot gaat omlaag. 

Lees meer over de voordelen van zonnepanelen

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees ook

Kosten en opbrengst zonnepanelenHoe financier ik zonnepanelen?Hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelenZonnepanelen wel of niet schoonmaken?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube