Kosten zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt.

Prijs zonnepanelen

Wat kost een volledig zonnestroomsysteem, inclusief omvormer en installatie? Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de veilingprijzen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen (februari 2020). Bij de berekening is uitgegaan van panelen met een vermogen van 320 wattpiek. De genoemde besparing is haalbaar met panelen die op het zuiden zijn gericht en op een plat dak staan. In onderstaande voorbeelden is het stroomverbruik van de eigenaren hoger dan de opbrengst van de panelen.

10 panelen

Totaal vermogen: 3.200 wattpiek
Investering: € 3.664 
Besparing eerste jaar: € 620

12 panelen

Totaal vermogen: 3.840 wattpiek
Investering:  € 4.279 
Besparing eerste jaar: € 744

16 panelen

Totaal vermogen: 5.120 wattpiek 
Investering: € 5.533
Besparing eerste jaar: € 941

Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen tegen een scherpe prijs. De veiling is geweest: we kunnen je een gemiddelde korting van 26% op een compleet systeem aanbieden.

Bekijk het aanbod

Salderen

Heb je zonnepanelen, dan gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveelheid stroom die je hebt gekocht. Deze verrekening heet salderen. 

Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie) per kilowattuur (kWh) als de prijs die je betaalt voor de stroom die je koopt. 

Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling bekend gemaakt. Het voordeel dat je ontvangt in ruil voor het terugleveren van stroom, wordt vanaf elk jaar 9% kleiner. Dat is gunstiger dan de 11% die Minister Wiebes in een eerder plan presenteerde. Vanaf 2031 krijg je als eigenaar van zonnepanelen alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Hoe hoog die is, is nog niet bekend. Het belastingvoordeel is tegen die tijd vervallen. 

De aangepaste regeling geldt voor huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. 

Terugleververgoeding 

Als je over een jaar gezien meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier. Heb je een ouderwetse kilowattuurmeter met draaischijf, dan krijg je geen vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Deze meter kan niet verder dan 0 kWh terugdraaien. 

Rekenvoorbeeld

Je hebt een stroomverbruik van 1.500 kWh per jaar en je levert jaarlijks 2.000 kWh terug aan het stroomnet. Dan saldeer je 1.500 kWh per jaar en houd je 500 kWh over. Voor die 500 kWh ontvang je een terugleververgoeding.  

Btw terugvragen 

Tot uiterlijk zes maanden na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen kun je de btw over de koop en installatie grotendeels terugvragen. Hiervoor moet je bij de Belastingdienst een btw-nummer aanvragen. Gebruik bij het terugvragen van de btw ons handige stappenplan.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een zonnestroomsysteem aanschaft met twaalf panelen, inclusief omvormer en installatie en hiervoor € 3.882 (inclusief btw) betaalt. Dan kun je 21 % btw over de aanschaf- en installatieprijs in de btw-aangifte in aftrek brengen. In dit voorbeeld is dat € 673,74. Over de teruggeleverde energie ben je € 80 verschuldigd. Het verschil van € 593,74 krijg je terug. Als je de btw hebt teruggevraagd, dan kun je de Belastingdienst verzoeken daarna geen btw-aangifte meer te doen. 

Terugverdientijd 

Hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van het aantal panelen, hoe duur ze zijn en hoeveel stroom de panelen opwekken. Bekijk met de Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Meer over zonne-energie

Geplaatst 16/01 | Laatste update 16/01

Hogere WOZ-waarde met zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Fiscaal jurist Bobby Raghoenath over hoe gemeenten hiermee omgaan. WOZ en zonnepanelen

Geld lenen voor energiebesparing

Heb je een lening nodig om je huis te verduurzamen? Er zijn verschillende opties voor energiebesparende maatregelen. Bekijk de mogelijkheden

Zo verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe kun je de terugverdientijd van je zonnepanelen verkorten? Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft tips. Lees de tips