Kosten zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt.

Prijs zonnepanelen

Wat kost een volledig zonnestroomsysteem, inclusief omvormer en installatie? Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de veilingprijzen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen (februari 2020). Bij de berekening is uitgegaan van panelen met een vermogen van 325 wattpiek. De genoemde besparing is haalbaar met panelen die op het zuiden zijn gericht en op een plat dak staan. In onderstaande voorbeelden is het stroomverbruik van de eigenaren hoger dan de opbrengst van de panelen.

10 panelen

Totaal vermogen: 3.250 wattpiek
Investering: € 3.386 
Besparing eerste jaar: € 619

12 panelen

Totaal vermogen: 3.900 wattpiek
Investering:  € 3.950 
Besparing eerste jaar: € 743

16 panelen

Totaal vermogen: 5.200 wattpiek 
Investering: € 5.044
Besparing eerste jaar: € 990

Via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen tegen een scherpe prijs.

Bekijk het aanbod

Salderen

Heb je zonnepanelen, dan gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveelheid stroom die je hebt gekocht. Deze verrekening heet salderen. 

Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie) per kilowattuur (kWh) als de prijs die je betaalt voor de stroom die je koopt. 

Of het mogelijk blijft om ook na 2023 te blijven salderen, wordt aan het nieuwe kabinet overgelaten

Terugleververgoeding 

Als je over een jaar gezien meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier. Heb je een ouderwetse kilowattuurmeter met draaischijf, dan krijg je geen vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Deze meter kan niet verder dan 0 kWh terugdraaien. 

Rekenvoorbeeld

Je hebt een stroomverbruik van 1.500 kWh per jaar en je levert jaarlijks 2.000 kWh terug aan het stroomnet. Dan saldeer je 1.500 kWh per jaar en houd je 500 kWh over. Voor die 500 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Samen de beste deal voor zonnepanelen. Met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen voor een scherpe prijs en met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk, wel zo makkelijk! Schrijf je in en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat.

Doe mee

  • Hoge kwaliteit zonnepanelen met lange garantie
  • Compleet aanbod inclusief installatie en monitoringsysteem
  • Heldere informatie van inschrijving tot installatie

Btw terugvragen 

Tot uiterlijk zes maanden na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen kun je de btw over de koop en installatie grotendeels terugvragen. Hiervoor moet je bij de Belastingdienst een btw-nummer aanvragen. Gebruik bij het terugvragen van de btw ons handige stappenplan.

> stappenplan teruggave btw

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een zonnestroomsysteem aanschaft met twaalf panelen, inclusief omvormer en installatie en hiervoor € 3.882 (inclusief btw) betaalt. Dan kun je 21 % btw over de aanschaf- en installatieprijs in de btw-aangifte in aftrek brengen. In dit voorbeeld is dat € 673,74. Over de teruggeleverde energie ben je € 80 verschuldigd. Het verschil van € 593,74 krijg je terug. Bij het registreren bij de Belastingdienst kun je meteen verzoeken om toepassing van de kleine ondernemersregeling. Je krijgt dan geen btw aangifte meer uitgereikt. 

Terugverdientijd 

Hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van het aantal panelen, hoe duur ze zijn en hoeveel stroom de panelen opwekken. Bekijk met de Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hoe bereken ik de opbrengst van zonnepanelen?

Het maximale vermogen van zonnepanelen staat aangegeven in wattpiek (Wp). Als je wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt in Nederland, dan kun je het totale aantal wattpiek van een systeem vermenigvuldigen met 0,9.

Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie. Schaduw op het dak van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen kan effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

Rekenvoorbeeld rendement zonnepanelen

Stel: je koopt een zonnepanelensysteem met twaalf panelen voor een bedrag van € 5.022 inclusief btw. Je wekt hiermee 3.300 kilowattuur (kWh) per jaar op en bespaart jaarlijks € 760* op de energierekening. Ook kun je 21 % btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst – in dit voorbeeld € 872.

In minder dan 8 jaar heb je de investering terugverdiend. Vervolgens wek je nog vele jaren je eigen stroom op. Zo bespaar je fors op je energiekosten.

Houd er hierbij wel rekening mee dat een omvormer een verwachte levensduur heeft van zo’n acht tot twaalf jaar. Bij de Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijgt je tien jaar garantie op de omvormer.

*Prijspeil elektriciteit 2020 €0,23 per kWh

Let op: deze berekening is een indicatie op basis van gemiddelde marktprijzen (Bron: Milieu Centraal), de in augustus 2019 bekende belastingen op elektriciteit en de huidige salderingsregeling. Deze is gegarandeerd tot 2023. Middels de veiling van de collectieve inkoop wordt er een aanzienlijke korting op de aanschafprijs behaald, hierdoor wordt de terugverdientijd korter. In de berekening is rekening gehouden met wijzigingen in de energiebelasting. 

Hoe werkt btw-teruggave bij zonnepanelen?

De btw over de aanschaf van zonnepanelen is aftrekbaar. Je moet jezelf dan wel (laten) aanmelden als ondernemer voor de btw. Je zou vervolgens ook btw moeten afdragen van de teruggeleverde stroom. De meeste particulieren blijven echter onder het door de overheid ingestelde drempelbedrag, zodat je hiervoor vrijstelling kunt (laten) aanvragen.

Gebruik ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen ›

Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe regel ik dat?

Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

Meer over zonne-energie

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

5 financiële vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden

De terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe kun je de terugverdientijd van je zonnepanelen verkorten? Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft tips. Lees de tips
Nieuws

Btw-teruggave eerste set zonnepanelen

Een groot deel van de btw die je hebt betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen. Lees meer