Kosten zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt.

Update 23/05/2022

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Vereniging Eigen Huis vindt dat een goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

Lees ons nieuwsbericht

Prijs zonnepanelen

Wat kost een volledig zonnestroomsysteem, inclusief omvormer en installatie? Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op de veilingprijzen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen (juni 2022). Bij de berekening is uitgegaan van panelen met een vermogen van 360 wattpiek. De genoemde besparing is haalbaar met panelen die op het zuiden zijn gericht en op een plat dak staan. In onderstaande voorbeelden is het stroomverbruik van de eigenaren hoger dan de opbrengst van de panelen.

10 panelen

Totaal vermogen: 3.600 wattpiek
Investering: € 5.014
Besparing eerste jaar: € 1.134 

12 panelen

Totaal vermogen: 4.320 wattpiek
Investering:  € 5.728
Besparing eerste jaar: € 1.361

16 panelen

Totaal vermogen: 5.760 wattpiek 
Investering: € 7.004
Besparing eerste jaar: € 1.814 

Alle prijzen zijn inclusief btw. Deze btw kan je terugvragen, hoe je dat kunt doen lees je in het btw-stappenplan

Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh.  

Rekenvoorbeeld van de opbrengst

Een zonnepanelensysteem gaat minimaal 25 jaar mee. Stel, je schaft een systeem aan met 10 panelen voor een bedrag van € 5.014 incl. btw. Je wekt hiermee gemiddeld 3.240 kWh per jaar op en je bespaart gemiddeld al € 1134. Ook kun je 21% btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst (in dit voorbeeld € 870). Jouw investering is binnen 4 jaar terugverdiend. Na deze 4 jaar, wek je nog zeker 21 jaar je eigen stroom op en zo bespaar je fors op je energiekosten. 

Let op: Prijzen o.b.v. 360 WP panelen. Besparingen o.b.v. gebruik 3.500kWh per jaar (gemiddeld huishouden). Berekening o.b.v. een zuidgeoriënteerd dak met hoek van 45 graden. Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. De kosten voor het vervangen van de omvormer na 10-12 jaar zijn niet meegenomen.  

Salderen

Heb je zonnepanelen, dan gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveelheid stroom die je hebt gekocht. Deze verrekening heet salderen. 

Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie) per kilowattuur (kWh) als de prijs die je betaalt voor de stroom die je koopt. 

Let op! Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee ze de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wil afbouwen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden.

Terugleververgoeding 

Als je over een jaar gezien meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kilowatturen een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier. Heb je een ouderwetse kilowattuurmeter met draaischijf, dan krijg je geen vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Deze meter kan niet verder dan 0 kWh terugdraaien. 

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Stel, je hebt een stroomverbruik van 1.500 kWh per jaar en je levert jaarlijks 2.000 kWh terug aan het stroomnet. Dan saldeer je 1.500 kWh per jaar en houd je 500 kWh over. Voor die 500 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

Btw terugvragen 

Tot uiterlijk zes maanden na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen kun je de btw over de koop en installatie grotendeels terugvragen. Hiervoor moet je bij de Belastingdienst een btw-nummer aanvragen. Gebruik bij het terugvragen van de btw ons handige stappenplan.

> stappenplan teruggave btw

Let op! Het kabinet heeft een wetsvoorstel in de maak waardoor de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of nabij de woning per 2023 wordt belast tegen 0% btw. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het btw nul-tarief in 2023 in werking kan treden.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een zonnestroomsysteem aanschaft met twaalf panelen, inclusief omvormer en installatie en hiervoor € 3.882 (inclusief btw) betaalt. Dan kun je 21 % btw over de aanschaf- en installatieprijs in de btw-aangifte in aftrek brengen. In dit voorbeeld is dat € 673,74. Over de teruggeleverde energie ben je € 80 verschuldigd. Het verschil van € 593,74 krijg je terug. Bij het registreren bij de Belastingdienst kun je meteen verzoeken om toepassing van de kleine ondernemersregeling. Je krijgt dan geen btw aangifte meer uitgereikt. 

Terugverdientijd 

Hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van het aantal panelen, hoe duur ze zijn en hoeveel stroom de panelen opwekken. Bekijk met de Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hoe bereken ik de opbrengst van zonnepanelen?

Het maximale vermogen van zonnepanelen staat aangegeven in wattpiek (Wp). Als je wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt in Nederland, dan kun je het totale aantal wattpiek van een systeem vermenigvuldigen met 0,9.

Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie. Schaduw op het dak van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen kan effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

Rekenvoorbeeld rendement zonnepanelen

Stel: je koopt een zonnepanelensysteem met twaalf panelen voor een bedrag van € 4.854 inclusief btw via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Je wekt hiermee 3.810 kilowattuur (kWh) per jaar op en bespaart  € 1.177 in het eerste jaar op de energierekening. Ook kun je 21 % btw van de aanschafprijs terugvragen bij de Belastingdienst – in dit voorbeeld € 842.

In minder dan 4 jaar heb je de investering terugverdiend. Vervolgens wek je nog vele jaren je eigen stroom op. Zo bespaar je fors op je energiekosten.

Houd er hierbij wel rekening mee dat een omvormer een verwachte levensduur heeft van zo’n tien tot twaalf jaar. Bij de Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijgt je tien jaar garantie op de omvormer.

Let op: Deze berekening is een indicatie o.b.v. gemiddelde marktcijfers, marktprijzen en huidige salderingsregeling (bron: Milieu Centraal, prijzen o.b.v. onderzoek 26/11/2021). Prijzen o.b.v. 365 WP panelen/ niet serieel/basisuitvoering. Besparingen o.b.v. gebruik 3,500kWh per jaar (gemiddeld huishouden). Berekening o.b.v. een zuidgeoriënteerd dak met hoek van 45 graden. Energieprijs o.b.v. een conservatieve trekking v/d gemiddelde Milieu Centraal kWh prijs (€0.32 p/kWh). Kosten vervangen omvormer na 10-12 jaar zijn niet meegenomen. Middels de veiling van de collectieve inkoop wordt er een aanzienlijke korting op de aanschafprijs behaald, hierdoor wordt de terugverdientijd korter.

Hoe werkt btw-teruggave bij zonnepanelen?

De btw over de aanschaf van zonnepanelen is aftrekbaar. Je moet jezelf dan wel (laten) aanmelden als ondernemer voor de btw. Je zou vervolgens ook btw moeten afdragen van de teruggeleverde stroom. De meeste particulieren blijven echter onder het door de overheid ingestelde drempelbedrag, zodat je hiervoor vrijstelling kunt (laten) aanvragen.

Gebruik ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen ›

Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe regel ik dat?

Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

Meer over zonne-energie

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

5 financiële vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden

De terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe kun je de terugverdientijd van je zonnepanelen verkorten? Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft tips. Lees de tips
Nieuws

Btw-teruggave eerste set zonnepanelen

Een groot deel van de btw die je hebt betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je terugvragen. Lees meer