Opbrengst zonnepanelen: wat is de invloed van het weer?

De weersomstandigheden in Nederland lijken niet direct ideaal voor zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ook als het bewolkt is levert het licht stroom op. Ze wekken dus het hele jaar door stroom op. Hier lees je wat het effect is van het weer op de stroomopbrengst van zonnepanelen.

1. De temperatuur

Een warme, zonnige zomerdag zorgt niet altijd voor de meeste opbrengst van zonnepanelen. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van de zonnepanelen zelfs iets af. Dat komt doordat de zonnepanelen de energie beter geleiden bij kou dan bij warmte. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 3% tot 5%. Een warme, zonnige zomerdag kan dus zorgen voor minder opbrengst dan een zonnige winterdag.

2. Aantal zonuren

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal zonuren in jouw plaats of gemeente. De kustgebieden in Nederland hebben gemiddeld meer zonuren dan andere gebieden.

3. Lengte van de dagen

In de zomer zijn de dagen langer dan in de winter. Ook dit heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken in de zomer niet alleen meer energie op doordat het zonlicht feller is, maar ook doordat de zon langer schijnt. 

4. Stand van de zon

Wanneer de zon in de zomer hoog aan de hemel staat is het zonlicht intenser dan wanneer de zon laag aan de hemel staat in de winter. Ook dit is van invloed op de opbrengst van de panelen.

5. Direct en indirect zonlicht

Indirect zonlicht, ook wel diffuus licht genoemd, is indirect zonlicht dat wordt weerkaatst door de wolken. Dit diffuus licht levert zonne-energie op. Weliswaar minder dan zonne-energie van direct zonlicht maar het helpt zeker mee. Wist je dat ruim 60% van de zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, komt van diffuus licht. Het aantal zonuren verschilt natuurlijk per regio in Nederland. Aan de kust zijn meestal meer zonuren dan bijvoorbeeld in het oosten van Nederland.

6. Maanden met hoogste opbrengst

In mei behalen zonnepanelen de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze maanden zijn de dagelijkse zonuren het hoogst en is de temperatuur het best. In de periode oktober tot maart brengen zonnepanelen nog steeds 30% van de jaarlijkse energie op. De overige 70% wordt tussen april en september opgewekt. Het is dus waar dat de panelen in de zomer meer rendement leveren, maar misschien niet zo veel meer als je in eerste instantie zou verwachten.

Vereniging Eigen Huis

Naast deze weersinvloeden spelen nog een aantal andere zaken een rol. Denk hierbij aan de ligging van het dak, schaduw, soort panelen en de liggingshoek van de panelen.

Aandachtspunten

 • Meestal wordt er gekozen voor een kleinere omvormer dan het totale opgetelde vermogen van de zonnepanelen. Een kleinere omvormer zal bij zonnig weer de opbrengst van de panelen aftoppen (het maximum vermogen van de omvormer is bereikt) maar doordat hij sneller aanschakelt bij een klein beetje licht levert dat opgeteld in Nederland meer stroom op in een jaar. Dit is dus ook weersafhankelijk.
 • Het is belangrijk om te controleren of je zonnepanelen onder de dekking vallen van je opstalverzekering. Houd er rekening mee dat je dit soms apart moet mee verzekeren. Voorkom dat je bij schade helemaal niets of te weinig vergoed krijgt met  onze tips
 • Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  Hoe bereken ik de opbrengst van zonnepanelen?

  Het maximale vermogen van zonnepanelen staat aangegeven in wattpiek (Wp). Als je wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt in Nederland, dan kun je het totale aantal wattpiek van een systeem vermenigvuldigen met 0,9.

  Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie. Schaduw op het dak van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen kan effect hebben op het rendement van het hele zonnepanelensysteem.

  Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?

  Meestal niet. Wel kan er een omgevingsvergunning voor bouwen nodig zijn, bijvoorbeeld als de panelen bij een schuin dak te veel uitsteken of bij een plat dak te dicht bij de dakrand staan. Is jouw woning een monument, dan heb je soms een vergunning nodig.

  Of het plaatsen van zonnepanelen in jouw geval vergunningvrij is, kun je controleren via het Omgevingsloket of navragen bij de gemeente.

  Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

  Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk.

  Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften. 

  Hoe maak je zonnepanelen schoon?

  Omdat op zonnepanelen een vuil afstotende coating is aangebracht, is schoonmaken meestal niet nodig. De panelen staan schuin en regen spoelt het meeste vuil weg.

  Is het langdurig droog weer of woon je in de buurt van het spoor, de snelweg of een vliegveld, dan vervuilen je zonnepanelen sneller. Maak je zonnepanelen alleen zelf schoon als je veilig het dak op kunt.

  Hoe maak je de panelen schoon? Lees meer over het schoonmaken van zonnepanelen of bekijk de video:

  Meer over zonne-energie en duurzaam verwarmen

  Zonnepanelen

  Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

  Zonnepanelen kopen: waar let je op?

  Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen

  De terugverdientijd van zonnepanelen

  Hoe kun je de terugverdientijd van je zonnepanelen verkorten? Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft tips. Lees de tips

  Kosten zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

  Aan de slag met verduurzamen