Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErfpacht, je bent huisei...

Veelgestelde vragen over erfpacht Amsterdam

Tot voor kort waren de gunstige voorwaarden om een aanbod te vragen voor de afkoop of het vastzetten van de erfpachtcanon vervallen. Je kon nog wel een verzoek doen om je erfpacht eeuwigdurend af te kopen, maar dat werd duurder dan voorheen

lopende man en vrouw met fiets praten op straat

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft echter bepaald dat de gunstige voorwaarden moeten worden verlengd omdat de gemeente Amsterdam haar erfpachters onvoldoende heeft voorgelicht over de voor- en nadelen van het overstappen op eeuwigdurende erfpacht. De mogelijkheid om alsnog over te stappen zal zes maanden duren.  

Veelgestelde vragen over erfpacht Amsterdam

Tot voor kort waren de gunstige voorwaarden om een aanbod te vragen voor de afkoop of het vastzetten van de erfpachtcanon vervallen. Je kon nog wel een verzoek doen om je erfpacht eeuwigdurend af te kopen, maar dat werd veel duurder dan voorheen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft echter bepaald dat de gunstige voorwaarden moeten worden verlengd omdat de gemeente Amsterdam haar erfpachters onvoldoende heeft voorgelicht over de voor- en nadelen van het overstappen op eeuwigdurende erfpacht. De mogelijkheid om alsnog over te stappen heeft zes maanden geduurd. Erfpachters die het betreft hebben hierover in 2023 bericht gekregen. 

1. Hoe zit dat?

Per 8 januari 2020 was het nog wel mogelijk om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De voorwaarden waren echter minder gunstig dan die tot 2020 waren en daardoor is overstappen duurder. Zo verviel er een korting en moest worden uitgegaan van een latere WOZ-waarde. Deze zal vrijwel altijd hoger zijn dan de WOZ-waarde van 2014 of 2015. Uit rekenvoorbeelden blijkt dat de kosten van het vastzetten van de canon wel tot 10 keer hoger zullen worden. Daarom heeft de ACM bepaald dat erfpachters nog een keer gebruik kunnen maken van de gunstige overstapvoorwaarden.

2. Wat adviseert de vereniging haar leden?

De gunstige voorwaarden zijn weliswaar vervallen, maar het kan soms nog steeds aan te raden zijn om te kiezen voor eeuwigdurende erfpacht. Dat hangt ervan af wanneer de erfpacht afloopt en waar de woning in de stad is gelegen. Een indicatie van de kosten van overstappen kun je krijgen via het overstapportaal.

3. Zijn er kosten verbonden aan het vastzetten van de erfpacht?

De gemeente brengt voor het berekenen van het erfpachtaanbod geen kosten in rekening. Wel moet de erfpachtakte door een notaris worden aangepast als je het aanbod accepteert. De kosten lopen uiteen van ongeveer € 700 tot € 1.750. Het loont dus de moeite om een prijsopgave bij meerdere notarissen te vragen. Meer informatie over de kosten van de omzetting is te vinden op de website van de gemeente.

4. Wat moet ik doen als ik vastloop in het erfpachtportaal?

Dan raden wij je aan om een erfpachtaanbieding te vragen door een -email te sturen naar [email protected]. Bewaar dan de verzonden e-mail goed. Op die manier kun je aantonen dat je het verzoek om een aanbieding hebt verstuurd.


Tags

KopenKopen-Bezichtigen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube