Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWoningscan zicht op bouw...

Woningscan bouwperiode 1980 tot 1990

Op welke onderdelen van een huis moet je extra letten, bijvoorbeeld bij onderhoud of tijdens een bezichtiging? Door onze ervaring met bouwkundige keuringen weten we welke bouwkundige problemen veel voorkomen in verschillende bouwperiodes.

wijk met vrijstaande woningen

Top 10 gebreken woningen 1980 tot 1990

In deze Woningscan vind je een top 10 van gebreken die veel voorkomen bij een huis gebouwd in de periode 1980 tot 1990. Handig om bij de hand te houden bij een bezichtiging of om te weten waar je op kan letten bij onderhoud van je huis.

1. Verouderde bitumen laag op het platte dak 

Heeft de woning een plat dak met bitumen? Door regen, zon en aangekoekt vuil kan deze laag gaan scheuren. Deze dakbedekking gaat maximaal 30 jaar mee. Dus als dat nog niet eerder is gedaan, is vervanging binnenkort nodig. Bij houten daken is te veel water op het dak funest; de houten constructie kan doorzakken. Wanneer je hier geen actie op onderneemt, wordt het probleem alsmaar groter omdat er steeds meer gewicht (water) op komt.

Lees meer over een plat dak

2. Spaanplaat dakplaten 

In de jaren 80 werd veel spaanplaat gebruikt. Hierin is formaldehyde verwerkt: een natuurlijk, kleurloos gas met een scherpe, irriterende geur. Ook al is het gas in de loop van de tijd uit de platen verdampt, is het belangrijk dat de betreffende ruimtes goed geventileerd kunnen worden.

Lees meer over ventileren

3. Houtrot in de kozijnen 

De kwaliteit van de kozijnen laat in deze bouwperiode vaak te wensen over. Het is oud, houtverbindingen staan open waardoor er water naar binnen loopt en vooral bij oude arbeiderswoningen werd hout van een mindere kwaliteit gebruikt. Wanneer het hout van de kozijnen te vochtig wordt, ontstaat in het hout een schimmel. Schimmels veroorzaken houtrot. 

Lees meer over houtrot

4. Houtrot in de gevel 

Heeft de woning gevelonderdelen van hout? Bij vocht en schimmelvorming is er kans op houtrot. De eerste kenmerken daarvan zijn scheurtjes in het verfwerk. Het is daarom belangrijk om op de gevel op tijd te schilderen om kans op vocht tegen te gaan.

Lees meer over schilderen

5. Lek dubbelglas 

Zit er vocht tussen de twee glasbladen van een raam? Dit wijst op een lek in het dubbelglas. De condens is vooral zichtbaar als het buiten iets kouder is.

Lees meer over condens in dubbel glas

6. Verweerd voegwerk 

Voegen kunnen zacht en poreus zijn; regenwater heeft het bindmiddel (cement) uit de voegmortel gespoeld. Ook kan het voegwerk niet goed zijn gedaan. Denk aan het gebruik van te weinig cement in de specie of het te vroeg laten uitdrogen van de voeg.

Lees meer over voegwerk

7. Aangetast beton in de beganegrondvloer 

Is de beganegrondvloer van gewapend beton? Dan is er kans op roestvorming hetgeen de wapening aantast en de vloer kan verzwakken. De oorzaak kan vocht zijn, maar ook het gebruik van bepaalde zouten om het beton sneller te laten harden. Beruchte vloeren zijn van de merken Kwaaitaal en Manta.

Lees meer over betonrot

8. Lekkages in afvoeren 

Vaak zijn er onvoldoende beugels aangebracht die rioleringen ondersteunen. De leidingen gaan doorhangen en volstaan met afvalwater, met leidingbreuken en verstoppingen tot gevolg. Ook kunnen verbindingen van leidingen losschieten.

Lees meer over lekkages in de problemenwijzer

9. Vervuilde mechanische ventilatiebox 

Heeft de woning een mechanische ventilatiebox? Deze wordt niet altijd goed schoongemaakt. Het schoepenrad in de box raakt dan steeds meer vervuild. Het vuil zorgt bij het draaien voor onbalans, het rad gaat geluid maken en de lagers slijten sneller. De ventilatiebox is dan eerder aan vervanging toe.

Lees meer over mechanische ventilatie

10. Asbest 

Vooral na de Tweede Wereldoorlog is er in woningbouw veel asbest gebruikt. Bij losgebonden asbest zijn de gezondheidsrisico’s groter dan bij hechtgebonden asbest. Losgebonden asbest, waarbij de asbestvezels niet of nauwelijks aan het materiaal vastzitten, is vanaf 1983 vrijwel niet meer gebruikt. Er is geen verplichting tot verwijdering, maar let wel op als je gaat verbouwen. Heb je bijvoorbeeld een asbest dakbeschot dan maak je extra kosten bij het plaatsen van een dakraam of dakkapel.

Lees meer over asbest

Hoe helpen wij je verder?

Als lid van Vereniging Eigen Huis sta je sterker bij de aankoop van een woning én daarna. Voor een vast bedrag per jaar helpen we bij vragen over een huis kopen, hypotheken en over bouwkundige of juridische zaken. Word lid, profiteer van onze kennis en collectieve (inkoop)kracht van ruim 800.000 leden én van onze services en diensten.

 • Bouwtechnische keuring

  Met onze onafhankelijke Bouwtechnische keuring heb je snel inzicht in de bouwtechnische staat van een woning en weet je wat het herstellen van de aangetroffen gebreken jou gaat kosten. Zo weet je beter wat je koopt en sta je sterker in de onderhandeling.

  Bouwtechnische keuring
 • Problemenwijzer

  Meer weten over de verschillende gebreken en wat je eraan kunt doen? Hoe verwijder je bijvoorbeeld houtrot of wat doe je met gescheurde dakpannen? In onze Problemenwijzer zie je eenvoudig per woningonderdeel wat het probleem is, hoe snel je in actie moet komen, hoe je het probleem kunt (laten) aanpakken en hoe je dit met het juiste onderhoud in het vervolg kunt voorkomen.

  Problemenwijzer
 • Prijzenindicator

  Weten wat het kost om bijvoorbeeld voegwerk te vervangen? Of een dak te isoleren? In onze Prijzenindicator staan de 11 meest voorkomende klussen. Je ziet direct welk prijskaartje hier gemiddeld aan hangt. De klus liever laten doen? Lees ook waar je op moet letten bij een offerte.

  Prijzenindicator
 • Checklist bezichtigen

  Gebruik onze Checklist Bezichtiging als leidraad bij elke bezichtiging.

  Download checklist bezichtigen
 • Tags

  HuiseigenaarKopenKopen-BezichtigenStarter

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenE-book Bezichtigen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube