Waardebepaling huis: hoe doe je dat?

Heb je een woning op het oog en ben je van plan een bod uit te brengen, dan is het goed te onderzoeken of de vraagprijs wel reëel is. Wat is de woning waard? Het achterhalen van de waarde kan op 5 manieren.

1. Buurtonderzoek

Een buurtonderzoek kan helpen een beeld te krijgen van de waarde van een huis. Kijk bijvoorbeeld op Funda naar de prijzen van vergelijkbare woningen of van woningen in dezelfde buurt. Zo zie je direct hoelang de huizen al te koop staan. 

2. Aanvraag bij Kadaster

Het Kadaster registreert en verstrekt verkoopgegevens van alle Nederlandse huizen. Zo kun je bijvoorbeeld (tegen betaling) de laatste verkoopprijs van een huis opvragen of de verkoopprijs van huizen in hetzelfde postcodegebied. 

3. Rapport van Calcasa

Een andere mogelijkheid is online een waardebepaling aanvragen bij Calcasa. Dit databedrijf baseert de waardebepaling van een huis op 25 gerealiseerde woningtransacties in de straat en buurt. Na het invoeren van een aantal woninggegevens, ontvang je na betaling binnen enkele minuten een rapport met een betrouwbare indicatie van de actuele woningwaarde. Als lid van Vereniging Eigen Huis krijg je korting op een waardebepaling van Calcasa. Vraag hier een Calcasa-rapport op › 

4. WOZ-waardeloket

Via het online WOZ-waardeloket kun je gemakkelijk en kosteloos WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen en toetsen. Er is wel een maximum gesteld aan het aantal WOZ-waarden dat je binnen een bepaalde tijdsperiode mag opvragen. Inmiddels zijn de WOZ-waarden van woningen van alle gemeenten raadpleegbaar in het WOZ-waardeloket. Je kunt een WOZ-waarde ook altijd bij de gemeente zelf opvragen.

5. Taxatie

Wil je meer zekerheid over de waarde van een woning, dan kun je ook een taxatie laten uitvoeren. Als lid van Vereniging Eigen Huis krijg je korting op een taxatie bij NTS. Een lokale taxateur die bekend is met de plaatselijke markt voert de taxatie uit. Lees meer over een taxatie door NTS ›

Over de auteur

Laurens Simonis van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
Van de zoektocht tot de overdracht: we helpen je bij het kopen van een huis met e-books, checklists, informatie en diensten.
Laurens Simonis

Ook interessant

Hoe bepaal je het openingsbod?

Hoe bepaal je het openingsbod?
Houd bij het bieden op een huis rekening met een aantal zaken, zoals de woningwaarde. Lees 4 tips

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'
Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips. Download het e-book

Hoe werkt bieden op een huis?

Hoe werkt bieden op een huis?
Hoe bepaal je het openingsbod en hoe breng je het uit? En wanneer is een bod bindend? Hoe bieden werkt

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?