Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe werkt verkoop per inschrijving?

Als een verkoper zijn woning per inschrijving verkoopt, dan kunnen alle geïnteresseerden vóór een bepaalde datum een bod uitbrengen. Na de sluitingsdatum bekijkt de verkoper alle biedingen en besluit hij of hij zijn huis aan een van de gegadigden gunt en zo ja aan wie.

Verkoop bij inschrijving komt vooral voor als de verkoper en zijn makelaar veel gegadigden voor de woning verwachten.

Bod

Meestal mogen gegadigden eenmalig een eindbod doen. Voor de koper is het belangrijk dat hij niet alleen een prijs noemt, maar ook zijn voorwaarden daarbij meldt. Denk aan een financieringsvoorbehoud, een keuringsvoorbehoud en de gewenste datum van eigendomsoverdracht.

De verkoper kijkt naast het bedrag ook naar de voorwaarden die de koper in zijn bod stelt. De verkoper gunt dus niet automatisch aan de hoogste bieder.

Welke voorwaarden?

Als de woning bij inschrijving wordt verkocht, kunnen er voorwaarden van toepassing zijn. In die voorwaarden staan regels over het verloop van het biedingsproces.

Het bod moet bijvoorbeeld uitgebracht worden in een gesloten enveloppe. Of de regel dat jouw bod niet afhankelijk mag zijn van het bod van een ander. Bijvoorbeeld € 1.000 boven het hoogste bod bieden mag dan niet.

Koop gesloten

Als de verkoper de woning gegund heeft aan een van de gegadigden, dan kan de koopovereenkomst worden opgesteld.

Bij de koop door een particuliere koper geldt het schriftelijkheidsvereiste. De koop is pas gesloten als deze schriftelijk is vastgelegd en de koper en verkoper hun handtekening eronder hebben gezet.

Bedenktijd en ontbindende voorwaarden

Zodra de particuliere koper een afschrift heeft ontvangen van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft hij nog 3 dagen bedenktijd. Hierna zit de koper aan de koop vast, tenzij hij nog een beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube