Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Tot wanneer kan ik een beroep doen op de bedenktijd, als ik een woning heb gekocht?

Je hebt een wettelijke bedenktijd van 3 dagen als je als particulier een woning koopt. Binnen deze bedenktijd mag je als consument-koper afzien van de koop. Verder geldt:

 • De bedenktijd gaat in om 00:00 uur op de dag nadat je een afschrift van de door jou en de verkoper ondertekende koopovereenkomst hebt ontvangen.
 • Twee van de drie dagen moeten niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn. Algemeen erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, 2e paasdag, 2e pinksterdag, beide kerstdagen, hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd, 5 mei en Goede Vrijdag. De volgende dagen worden gelijkgesteld met een algemeen erkende feestdag: 28 april 2023, 19 mei 2023, 10 mei 2024, 27 december 2024 en 30 mei 2025.
 • Als de bedenktijd eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.

 

In schema ziet de wettelijke bedenktijd - zonder feestdagen - er als volgt uit:

Door beide partijen ondertekende akte
door koper ontvangen op:

Start bedenktijd 
(om 00:00 uur)

Einde bedenktijd
 (om 23:59 uur)

MaandagDinsdagDonderdag
DinsdagWoensdagVrijdag
WoensdagDonderdagMaandag
DonderdagVrijdagMaandag
VrijdagZaterdagDinsdag
ZaterdagZondagDinsdag
ZondagMaandagWoensdag

Ontbinden

Zorg ervoor dat de ontbindingsverklaring de verkoper en eventueel de notaris, als daar 'woonplaats' gekozen is, bereikt hebben vóór het verstrijken van de 3 dagen termijn. Stuur tegelijkertijd een kopie van de brief naar de verkopend makelaar. Ontbind bij voorkeur met een aangetekende brief. Stuur de brief voor de zekerheid ook per gewone post of per mail. 

Nieuwbouw

Bij de koop van een nieuwbouwwoning geldt de wettelijke bedenktijd van 3 dagen ook, behalve als de koop van de grond geen verband houdt met de bouw van het huis. In de  van Woningborg, SWK en BouwGarant staat zelfs een bedenktijd van één kalenderweek.

Aandachtspunten

 • Door het ondertekenen van een ontvangstbevestiging - behorende bij de model koopovereenkomst - is duidelijk wanneer de bedenktijd ingaat en eindigt. 
 • Als je een beroep doet op de bedenktijd en binnen 6 maanden sluit je met dezelfde partij nogmaals een koopovereenkomst voor dezelfde woning, dan heb je niet opnieuw 3 dagen bedenktijd.
 • Koop je in de uitoefening van een bedrijf of beroep, dan heb je géén wettelijk recht op bedenktijd. De verkoper heeft ook géén wettelijke bedenktijd. 
 • De bedenktijd geldt ook niet bij huurkoop en bij koop op een openbare veiling voor een notaris. 
 • De bedenktijd gaat niet zo ver dat een koper meerdere woningen tegelijkertijd kan kopen waarna hij de bedenktijd gebruikt om een definitieve keuze te maken uit de gekochte woningen. De koper misbruikt dan waarschijnlijk zijn bevoegdheid.  

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube