Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBouwkundige keuring en k...

Koopovereenkomst ontbinden, hoe werkt het?

Stel: je hebt een bestaand huis gekocht en de koopovereenkomst getekend. Maar dan blijkt dat je de financiering niet rond krijgt en dus wil je de overeenkomst ontbinden. Hoe kun je dat het beste doen? Lees onze tips.

bord met verkocht hangt aan raam

Bij het ontbinden van de koopovereenkomst zijn twee zaken belangrijk: dat je het schriftelijk en onderbouwd doet en op tijd. Dit geldt voor de model koopovereenkomst, die de meeste mensen hebben. Als je een ontbindende voorwaarde voor het niet rondkrijgen van de financiering hebt afgesproken met de verkoper, dan wordt dit vastgelegd in de koopovereenkomst. Hierbij staan het bedrag dat je nodig hebt en op welke datum je de financiering uiterlijk rond moet hebben. Krijg je de geldlening vóór de genoemde datum niet, dan kun je de koopovereenkomst dus ontbinden.

Ontbind schriftelijk en onderbouwd

Zorg ervoor dat je goed onderbouwd ontbindt. Wat dit precies inhoudt hangt af van de afspraken in het koopcontract. Standaard staat in de model koopovereenkomst dat je één afwijzing van een erkende geldverstrekker moet overleggen. Controleer altijd even of er aanvullende afspraken in jouw overeenkomst zijn vastgelegd. Zo komt het regelmatig voor dat je als koper twee afwijzingen van geldverstrekkers moet overleggen om een beroep op de ontbindende voorwaarde te kunnen doen.

Naast goed onderbouwd moet je ontbinden schriftelijk doen en via ‘gangbare communicatiemiddelen’. Heb je bijvoorbeeld steeds via e-mail met de verkoper of zijn makelaar gecommuniceerd, dan is e-mail in onze ogen een gangbaar communicatiemiddel. Toch is de beste manier om te ontbinden via een aangetekende brief. Zo kun je bewijzen dat jouw ontbindingsverklaring de verkoper of de verkopend makelaar (op tijd) heeft bereikt. Stuur de brief voor de zekerheid ook per e-mail en gewone post en stuur een kopie naar de betrokken notaris.

Ontbind op tijd

Let er ook op dat je de koopovereenkomst op tijd ontbindt. In de koopovereenkomst staat vóór welke datum je duidelijk moet hebben dat de geldverstrekker de financiering weigert. Hierna heb je meestal nog één of meerdere werkdagen (afhankelijk van wat er in de koopovereenkomst is ingevuld) de tijd om ervoor te zorgen dat je ontbindingsverklaring de verkoper of zijn makelaar bereikt.

Wil je ontbinden omdat je de financiering niet rondkrijgt, doe dit dan op tijd. Zorg dat de verkopende partij de brief waarin je ontbindt tijdig ontvangt. Stuur de brief aangetekend en stuur bewijs mee, meestal een of meerdere afwijzingen van geldverstrekkers.

Corine Jansen
Corine JansenJurist bij Vereniging Eigen Huis

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Welke termijn is redelijk voor het financieringsvoorbehoud bij een bestaande woning?Hoe moet ik ontbinden op grond van een ontbindende voorwaarde?Mijn verkoper wil de ontbindende voorwaarde voor de financiering niet verlengen? Wat kan ik doen?

Tags

JuridischKopenKopen-Contracten

Ook interessant

Wat zet je in een koopovereenkomst?Koopovereenkomst en bedenktijdModel koopovereenkomst bestaande bouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube