Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Wie voor het eerst een huis koopt en gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek, kan kiezen uit twee hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. In dit artikel lichten we de annuïteitenhypotheek uit. Hoe werkt deze hypotheekvorm precies?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand dat uit een deel rente en een deel aflossing bestaat. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. De verhouding tussen rente en aflossing verandert wel iedere maand: in het begin los je weinig af en betaal je veel rente, later los je meer af en betaal je minder rente. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Lees meer over hypotheekvormen voor starters

illustratie annuïteitenhypotheek


 

 

   

 


Voordelen annuïteitenhypotheek

  • De annuïteitenhypotheek is een eenvoudige hypotheek
  • De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd
  • Het brutomaandbedrag staat vast gedurende de rentevastperiode

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • De hypotheekschuld wordt maandelijks kleiner, waardoor je minder rente kunt aftrekken
  • De hypotheekschuld daalt in de beginjaren langzaam, terwijl je netto maandlasten na verloop van tijd toenemen
  • Over een annuïteitenhypotheek betaal je over de gehele looptijd meer rente dan over een lineaire hypotheek

 Annuïteitenhypotheek en hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is aftrekbaar van de belasting. Omdat je bij een annuïteitenhypotheek geleidelijk aan minder rente betaalt en meer aflost, wordt de hypotheekrenteaftrek, en dus je belastingvoordeel, kleiner. Vraag een hypotheekadviseur om een overzicht van je netto lasten per jaar.  

Extra aflossen op de annuïteitenhypotheek

Op een annuïteitenhypotheek kun je extra aflossen. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Let bij tussentijds aflossen wel op een mogelijke boeterente; dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Meer hierover staat in de hypotheekvoorwaarden of in de hypotheekakte. Vaak mag je per kalenderjaar tussen 10 % en 20 % van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Overleg bij twijfel met een hypotheekadviseur of extra aflossen op je hypotheek in jouw situatie verstandig is. 

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Een annuïteitenhypotheek heeft in het begin lagere maandlasten dan een lineaire hypotheek. Na verloop van tijd stijgen je netto maandlasten. Een lineaire hypotheek levert je in het begin hogere maandlasten op, maar het voordeel is dat je zo sneller aflost en je maandlasten na verloop van tijd dalen. Handig als je later minder wilt gaan werken of aan kinderen denkt. Ook loop je minder risico op een restschuld als je je huis weer verkoopt. Je hebt immers al een aardig deel van de hypotheek afgelost. Een lineaire hypotheek kun je ook combineren met een annuïteitenhypotheek. Met een combinatie kun je de hoogte van je maandlasten redelijk gelijk houden bruto en netto. 

Annuïteitenhypotheek berekenen

Wil je zelf de maandlasten van je annuïteitenhypotheek berekenen? Gebruik dan onze rekentool. In ons gratis e-book ‘financieren van een eerste huis’ vind je meer informatie over het regelen van een hypotheek.

Ook interessant

Zo werkt een lineaire hypotheek

Kies je voor een lineaire hypotheek, dan betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente. Over de lineaire hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek voor starters

Kun je als starter een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Wij leggen uit hoe het zit.  Lees meer

E-book 'Financieren'

In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-book