Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Wie voor het eerst een huis koopt en gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek, kan kiezen uit twee hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. In dit artikel lichten we de annuïteitenhypotheek uit.

man op grond laat iets zien op laptop aan vrouw op bank

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand dat uit een deel rente en een deel aflossing bestaat. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. De verhouding tussen rente en aflossing verandert wel iedere maand: in het begin los je weinig af en betaal je veel rente, later los je meer af en betaal je minder rente. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Lees meer over hypotheekvormen voor starters
annuïteiten hypotheek

Voordelen annuïteitenhypotheek

 • De annuïteitenhypotheek is een eenvoudige hypotheek
 • De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd
 • Het bruto maandbedrag staat vast gedurende de rentevaste periode

Nadelen annuïteitenhypotheek

 • De hypotheekschuld wordt maandelijks kleiner, waardoor je minder rente kunt aftrekken
 • De hypotheekschuld daalt in de beginjaren langzaam, terwijl je netto maandlasten na verloop van tijd toenemen
 • Over een annuïteitenhypotheek betaal je over de gehele looptijd meer rente dan over een lineaire hypotheek

Annuïteitenhypotheek en hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is aftrekbaar van de belasting. Omdat je bij een annuïteitenhypotheek geleidelijk aan minder rente betaalt en meer aflost, wordt de hypotheekrenteaftrek, en dus je belastingvoordeel, kleiner. Vraag een hypotheekadviseur om een overzicht van je netto lasten per jaar.  

Extra aflossen op de annuïteitenhypotheek

Op een annuïteitenhypotheek kun je extra aflossen. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Let bij tussentijds aflossen wel op een mogelijke boeterente; dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Meer hierover staat in de hypotheekvoorwaarden of in de hypotheekakte. Vaak mag je per kalenderjaar tussen 10 % en 20 % van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Overleg bij twijfel met een hypotheekadviseur of extra aflossen op je hypotheek in jouw situatie verstandig is. 

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Een annuïteitenhypotheek heeft in het begin lagere maandlasten dan een lineaire hypotheek. Na verloop van tijd stijgen je netto maandlasten. Een lineaire hypotheek levert je in het begin hogere maandlasten op, maar het voordeel is dat je zo sneller aflost en je maandlasten na verloop van tijd dalen. Handig als je later minder wilt gaan werken of aan kinderen denkt. Ook loop je minder risico op een restschuld als je je huis weer verkoopt. Je hebt immers al een aardig deel van de hypotheek afgelost. Een lineaire hypotheek kun je ook combineren met een annuïteitenhypotheek. Met een combinatie kun je de hoogte van je maandlasten redelijk gelijk houden bruto en netto. 

Annuïteitenhypotheek berekenen

Wil je zelf de maandlasten van je annuïteitenhypotheek berekenen? Gebruik dan onze rekentool. In ons gratis e-book ‘financieren van een eerste huis’ vind je meer informatie over het regelen van een hypotheek.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

HypotheekKopenKopen-FinancieelKopen-Hypotheek

Ook interessant

Zo werkt een lineaire hypotheekAflossingsvrije hypotheek voor startersE-book 'Financieren'

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube