Hypotheekvormen

Als je een nieuwe hypotheek afsluit heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Keuze hypotheekvorm

Voor welke hypotheekvorm je in aanmerking komt, is afhankelijk van je situatie. Op 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning ingrijpend veranderd. Door deze wijzigingen ben je verplicht om een hypotheek die je afsluit minimaal annuïtair af te lossen. Dat komt erop neer dat je hierdoor alleen kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek (of een combinatie van deze twee varianten). Kies je voor een andere hypotheek, dan heb je geen recht op renteaftrek.

Overgangsrecht

Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2013 geldt een overgangsrecht; de bestaande hypotheek kan in de huidige vorm blijven bestaan. Dit geldt ook als je verhuist of je hypotheek oversluit. Maar als je meer geld nodig hebt, dan krijg je voor deze extra lening wel met de nieuwe regels te maken.

 

Starters - voor het eerst een huis kopen

Als starter kun je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Maar welke past bij jou? Wij zetten ze voor je op een rij.  Lees meer

Aflossingsvrije hypotheek voor starters

Kun je als starter een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Wij leggen uit hoe het zit.  Lees meer

Verhuizen met bestaande hypotheek

Voor welke hypotheekvormen kom je in aanmerking als je jouw oude woning verkoopt en een nieuwe woning koopt? Lees meer