Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Heeft private lease invloed op de maximale hypotheek?

Je bent van plan een auto te leasen. Wat betekent het private leasen van een auto voor mijn maximale hypotheek? En welke gevolgen heeft private lease nog meer? Financieel specialist Karin Boog geeft antwoord.

man zit op bank achter tablet

Op tv, in magazines en online reclame: overal zie je flitsende reclames van nieuwe auto’s voor een vast bedrag per maand. De private leasemarkt groeit. Heeft zo’n private leasecontract invloed op wat je maximaal kunt lenen voor een huis?

Het antwoord: ja. Bij private lease is er sprake van een betalingsverplichting en dit wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek

Private lease en BKR-registratie

Hypotheekverstrekkers kijken bij het afsluiten van een hypotheek of je vermeldingen hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een private leasecontract wordt bij het BKR geregistreerd onder de code OA, dat staat voor Operational Autolease.

Zo’n leasecontract bestaat uit twee componenten: een financieel deel (65%) en een servicedeel (35%), voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen. Vanaf 1 april 2022 worden overeenkomsten 100% van het totale leasebedrag bij BKR geregistreerd. Het is aan een kredietaanbieder/geldverstrekker om te bepalen of ze het ook voor de volle 100% laat meewegen bij het bepalen van de maximale financiering. Overeenkomsten die voor 1 april 2022 zijn afgesloten, blijven voor 65% geregistreerd staan, dus alleen voor het financiële deel.

Rekenvoorbeeld

Stel: je betaalt gedurende 36 maanden € 250 per maand voor je private leaseauto. Het geregistreerde bedrag bij BKR is 36 x € 250 is € 9.000. Bij een inkomen van € 50.000 en een rente van 5,0 % kan er in deze situatie al gauw € 46.500 minder worden geleend voor een hypotheek.

Aanbieders private lease waarschuwen niet

Veel aanbieders van private lease waarschuwen op hun website niet voor de gevolgen van een private-leasecontract. Wel staat vaak ergens in de veelgestelde vragen iets over de BKR-registratie, maar niets over de invloed hiervan op andere financieringen.

Een auto kopen op basis van private lease heeft dus invloed op je maximale hypotheek. Zeker iets om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe auto!

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-Bestaande bouwKopen-Hypotheek

Meer over hypotheken

Hypotheek berekenenHypotheek meenemenFinanciële hulp bij het kopen van een huis

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube