Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Heeft private lease invloed op de maximale hypotheek?

Je bent van plan een auto te leasen. Wat betekent het private leasen van een auto voor mijn maximale hypotheek? En welke gevolgen heeft private lease nog meer? Financieel specialist Karin Boog geeft antwoord.

man zit op bank achter tablet

Op tv, in magazines en online reclame: overal zie je flitsende reclames van nieuwe auto’s voor een vast bedrag per maand. De private leasemarkt groeit. Heeft zo’n private leasecontract invloed op wat je maximaal kunt lenen voor een huis?

Het antwoord: ja. Bij private lease is er sprake van een betalingsverplichting en dit wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek

Private lease en BKR-registratie

Hypotheekverstrekkers kijken bij het afsluiten van een hypotheek of je vermeldingen hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een private leasecontract wordt bij het BKR geregistreerd onder de code OA, dat staat voor Operational Autolease.

Zo’n leasecontract bestaat uit twee componenten: een financieel deel (65%) en een servicedeel (35%), voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen. Alleen het financiële deel wordt geregistreerd.

Rekenvoorbeeld

Stel: je betaalt gedurende 36 maanden € 250 per maand voor je private leaseauto. Het geregistreerde bedrag wordt 65% van 36 x € 250. Dat is € 5.850. Bij een inkomen van € 50.000 en een rente van 1,9% kan er in deze situatie al gauw € 32.000 minder worden geleend voor een hypotheek.

Vanaf 1 januari 2022

• Voor 1 januari 2022 wordt de private lease getoetst op basis van 2% leasesom die in BKR staat. 

Dit betekent met bijvoorbeeld € 15.000 BKR registratie dat je € 86.565 minder kunt lenen dan wanneer je geen private lease hebt.

• Tussen 1 januari 2022 en 1 april 2022 wordt er getoetst op werkelijke last. Dat is de leasesom die in BKR staat, gedeeld door de looptijd in maanden. 

Bijvoorbeeld: een contract heeft 36 maanden looptijd en de BKR registratie is € 15.000, dan kun je € 120.230 minder lenen dan zonder een private leasecontract.

• Vanaf 1 april 2022 wordt de leasesom van een lopend contract teruggerekend naar 100% en daar wordt de werkelijke last op bepaald. Dus 100% private lease, gedeeld door de looptijd in maanden. 

Bijvoorbeeld: een contract met 36 maanden looptijd en een totale leasesom van € 23.077 (€ 15.000 delen door 0,65) betekent bijna € 185.000 minder hypotheek dan wanneer je geen private leasecontract hebt. 

• Vanaf 1 april worden nieuwe contracten ingeschreven voor 100%. 

Aanbieders private lease waarschuwen niet

Veel aanbieders van private lease waarschuwen op hun website niet voor de gevolgen van een private-leasecontract. Wel staat vaak ergens in de veelgestelde vragen iets over de BKR-registratie, maar niets over de invloed hiervan op andere financieringen.

Een auto kopen op basis van private lease heeft dus invloed op je maximale hypotheek. Zeker iets om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe auto!

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-Bestaande bouwKopen-Hypotheek

Meer over hypotheken

Hypotheek berekenenHypotheek meenemenFinanciële hulp bij het kopen van een huis

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube