Hypotheek met BKR

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je te maken krijgen met het Bureau Krediet Registratie (BKR). Wat doet dit bureau, wat houdt een BKR-registratie in en heeft deze gevolgen voor je hypotheek? 

Wat doet het Bureau Krediet Registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen, maar bijvoorbeeld ook betalingsachterstanden en afbetalingsregelingen. Een vermelding bij het BKR wordt een BKR-registratie genoemd. Achterstanden van hypotheekleningen worden ook bij het BKR vastgelegd. Je kunt een positieve of negatieve BKR-registratie hebben.

Wat is een positieve BKR-registratie?

Als er sprake is van een positieve BKR-registratie, is dat een bewijs van 'goed financieel gedrag'. Je hebt dan geen betalingsachterstanden. 

Wat is een negatieve BKR-registratie?

Loop je achter met het afbetalen van een lening, dan kun je een negatieve BKR-registratie krijgen. Een kredietverstrekker meldt dit bij het BKR, die vervolgens een achterstandscodering (de zogenoemde A-code) bij jouw naam vermeldt. Deze blijft tot maar liefst vijf jaar na het aflossen van de lening staan. Andere kredietverstrekkers kunnen deze codering ook zien.

Waar kan ik een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie?

Sta je geregistreerd bij het BKR, dan hoeft dit niet te betekenen dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Bij een positieve BKR-registratie gaat een lening wel mee in de toetsing voor de maximale hypotheek; het kan zijn dat je door de geregistreerde lening minder hypotheek kunt krijgen.

Ook als je een negatieve BKR-registratie hebt, is het afsluiten van een hypotheek vaak mogelijk. Een minimale voorwaarde is dan wel dat de lening is afbetaald en/of er een herstelcode vermeld staat. In dit geval komt er een H van herstel bij de codering te staan. Bij het afsluiten van een hypotheek met een negatieve BKR-registratie is de BKR-codering dus belangrijk.

Volgens de Stichting BKR blijkt dat een ingelopen betalingsachterstand uit het verleden geen probleem hoeft te zijn voor een nieuwe lening. Dat geldt ook voor een hypotheek. Ook met een achterstandsregistratie is het mogelijk om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verkrijgen. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met hypotheekadviseur.

Lees meer over BKR-coderingen

Opvragen overzicht bij BKR

Bij het BKR kun je online een actueel overzicht opvragen. Dit kun je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.

Hypotheekadvies nodig?

Wil je persoonlijke hulp bij het afsluiten van een hypotheek? De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis helpen je graag verder met betrouwbaar hypotheekadvies

Ook interessant

Hypotheek berekenen

Kom er snel en eenvoudig achter wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Bereken je hypotheek

E-book 'Financieren'

In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten