Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheekadvies bestaand...

Kosten hypotheekadvies

Wat kost hypotheekadvies? In het hypotheekadviesgesprek horen in ieder geval de hypotheekkosten en het dienstverleningsdocument aan de orde te komen.

vrouw met tablet man met telefoon aan tafel

Je betaalt een hypotheekadviseur voor advies en bemiddeling bij het afsluiten van een hypotheek. Dit kan een vast bedrag zijn (een fee) of een vergoeding per uur. Kosteloos shoppen bij adviseurs voor een offerte is daardoor niet mogelijk. Als je niet extra wilt betalen, moet je na de (gratis) eerste kennismakingsgesprekken besluiten met welke adviseur je in zee gaat.

hypotheekadvies checklist (pdf)

Stappenplan Vind uw adviseur.pdf (pdf)

Wat zijn de kosten van hypotheekadvies?

Een volledig hypotheekadvies en de bemiddeling van een hypotheek voor de aankoop van een woning, is doorgaans zo'n twintig tot dertig uur werk. Rekent de adviseur een vast bedrag, dan weet je meteen waar je aan toe bent: meestal tussen de € 1.500 en € 3.000. Werkt hij met een uurtarief, maak dan duidelijke afspraken en leg deze schriftelijk vast. Het uurtarief van een adviseur varieert tussen de € 80 en € 175.

De kosten moeten uiteraard in verhouding staan tot het werk dat de adviseur heeft gedaan. Mocht je toch een onredelijk hoge rekening krijgen voor het gegeven hypotheekadvies, meld dit dan op het meldpunt van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Je moet de rekening van de adviseur direct betalen. Je kunt deze kosten alleen meefinancieren in de hypotheek als deze niet te hoog wordt ten opzichte van de woningwaarde. Als je de kosten niet meteen zelf kunt opbrengen, vraag de adviseur dan of het mogelijk is deze gespreid te betalen. De wetgever staat dit toe, mits er geen kosten of rente wordt gerekend en de nota binnen twee jaar is voldaan. Adviseurs zijn echter niet verplicht je een betalingsregeling aan te bieden als je daarom vraagt.

Meer informatie

Ga voor vragen en antwoorden over de beloning van een financieel adviseur naar de AFM.

Kosten advies Eigen Huis Hypotheekadvies

Wat is een vergelijkingskaart ?

De adviseur is verplicht je te vertellen wat hij voor je gaat doen en wat dat gaat kosten. Hij moet dit doen vóór het hypotheekadviesgesprek plaatsvindt. Vraag altijd naar de vergelijkingskaart. Iedere adviseur moet dit document verplicht op zijn website zetten.

De vergelijkingskaart is een standaarddocument waarin de adviseur of financiële dienstverlener de gemiddelde kosten die hij in rekening brengt voor hypotheekadvies, beschrijft, welke werkzaamheden hij hiervoor verricht, hoeveel producten hij kan vergelijken en of hij alleen zijn eigen producten adviseert of ook die van andere aanbieders. Voordat je een gesprek aangaat, kun je je verdiepen in de kosten en mogelijkheden van een adviseur en deze vergelijken met andere adviseurs.

Hoe hoog zijn de kosten van hypotheekadvies tijdens de looptijd?

Vraag bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek ook hoeveel kosten een adviseur rekent voor bijvoorbeeld een tweede hypotheek, een nieuwe rentevastperiode of tussentijdse herziening van de hypotheekvorm. Deze kosten voor hypotheekadvies kunnen enorm variëren. In de vergelijkingskaart staat wat de hypotheekbemiddelaar tijdens de looptijd voor je doet zonder dat daar extra kosten voor in rekening worden gebracht. Het loont dus de moeite om hier goed op te letten.

Zijn de kosten voor hypotheekadvies aftrekbaar?

De kosten van het hypotheekadvies zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor zover ze te maken hebben met de hypotheek zelf. Advieskosten voor verzekeringen bij de hypotheek zijn niet aftrekbaar. Kijk voor meer informatie naar hypotheekrenteaftrek.

Infoblad Welke kosten zijn aftrekbaar? (pdf)

Wat is zorgplicht bij hypotheekadvies? 

Een adviseur is verplicht je gedurende de looptijd van je hypotheek tijdig te informeren over essentiële wijzigingen, die met het advies, het afgesloten product of de gewijzigde wet- en regelgeving te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wijziging in de rentevaste periode of de afkoopboete. Daarnaast is het belangrijk te weten of in het verleden afspraken zijn gemaakt over (de kosten van) nazorg. Controleer hiervoor de vergelijkingskaart van destijds en raadpleeg je adviseur in hoeverre je recht hebt op nazorg.

Wel of geen serviceabonnement bij je hypotheek?

Een adviseur kan jou ook een serviceabonnement aanbieden. Dit kost meestal € 5 à € 20 per maand. Dat is € 1.800 tot € 7.200 in dertig jaar. Je bent niet verplicht een abonnement af te sluiten. Niet ieder serviceabonnement is hetzelfde. Vraag daarom goed na welke diensten je krijgt tegen welke prijs. De adviseur moet in ieder geval rekening houden met al betaalde of nog doorlopende provisie, zodat je niet dubbel betaalt.

Een serviceabonnement kan zinvol zijn als je behoefte hebt aan meer regelmatige begeleiding - zoals een periodiek onderhoudsgesprek, een nieuwsbrief of andere aanvullende diensten. Onderzoek wel of het abonnement voordeliger is dan betalen voor losse diensten. Wat kost bijvoorbeeld een los onderhoudsgesprek, mocht je daar behoefte aan hebben?

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Moet ik advieskosten betalen als ik mijn huidige hypotheek wil wijzigen?Moet ik een serviceabonnement afsluiten?Hoe vind ik een goede hypotheekadviseur?

Tags

HypotheekKopenKopen-Hypotheek

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube