Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Hypotheekvormen

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Voor welke hypotheekvorm je in aanmerking komt, is afhankelijk van je situatie.

stel kijkt door venster

Keuze hypotheekvorm

Op 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning ingrijpend veranderd. Door deze wijzigingen ben je verplicht om een hypotheek die je afsluit minimaal annuïtair af te lossen. Dat komt erop neer dat je hierdoor alleen kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek (of een combinatie van deze twee varianten). Kies je voor een andere hypotheek, dan heb je geen recht op renteaftrek.

Hypotheekvormen bij aankoop eerste woning

Wie voor het eerst een eigen woning koopt, krijgt te maken met de belastingregels rond de eigen woning en de hypotheekrenteaftrek. Volgens deze regels moet je de gehele lening binnen dertig jaar minimaal annuïtair aflossen. Doe je dat niet, dan verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek. Wil je profiteren van de hypotheekrenteaftrek? Dan kun je nog maar kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. 

Bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek bestaan je maandlasten uit een deel rente en een deel aflossing. Het voordeel van deze twee hypotheekvormen is dat je aan het einde van de looptijd, meestal 360 maanden (30 jaar), de gehele eigenwoningschuld hebt afgelost. 

Overgangsrecht

Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2013 geldt een overgangsrecht; de bestaande hypotheek kan in de huidige vorm blijven bestaan. Dit geldt ook als je verhuist of je hypotheek oversluit. Maar als je meer geld nodig hebt, dan krijg je voor deze extra lening wel met de nieuwe regels te maken.

Hypotheekvormen

Annuïteitenhypotheek Lineaire hypotheek Aflossingsvrije hypotheek

Spaarhypotheek.pdf (pdf)

Bankspaarhypotheek.pdf (pdf)

Beleggingshypotheek (pdf)

Spaarbeleggingshypotheek (pdf)

Traditionele levenhypotheek (pdf)

Krediethypotheek (pdf)

Welke hypotheek, welke maandlasten?

Welke maandlasten heb je bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Onze rekenmodule geeft je een grove indicatie van de bruto maandlasten.

Bereken maandlasten
rekenmodule

Ook interessant in kennisbank

Wat is de maximale leeftijd voor het aanvragen van een annuiteïten of lineaire hypotheek?Wat is de maximale eindleeftijd waarop een annuïteiten en lineaire hypotheek afgelost moet zijn?Kan ik mijn hypotheek meeverhuizen?

Tags

HuiseigenaarHypotheekKopenKopen-HypotheekStarter

Ook interessant

Aflossingsvrije hypotheek voor startersVerhuizen met bestaande hypotheek

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube