Hypotheek meenemen

Als je naar een andere koopwoning verhuist, heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen. Dat is bijvoorbeeld aantrekkelijk als je voor een langere tijd een laag rentepercentage hebt afgesproken. 

Soorten hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek

Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je ook voor je volgende huis weer zo'n hypotheek afsluiten. Je hebt dan wel te maken met een aantal regels en voorwaarden.

Alles over de aflossingsvrije hypotheek

(Bank)spaarhypotheek

Als je nu een (bank)spaarhypotheek hebt, sta je voor een aantal keuzes. Kun je deze meenemen als je gaat verhuizen? Wat gebeurt er met je opgebouwde spaarbedrag?

Lees meer over de mogelijkheden van een bankspaarhypotheek

Annuïteitenhypotheek 

Wie een annuïteitenhypotheek heeft, betaalt maandelijks een vast bedrag: een deel aflossing en een deel rente. Na dertig jaar is de hypotheek afgelost. Stel, je gaat verhuizen en je hypotheekschuld wordt hoger of juist lager. Hoe werkt de annuïteitenhypotheek dan?

Lees meer over verhuizen en de annuïteitenhypotheek

Nieuwe hypotheekaanvraag

De geldverstrekker behandelt het meenemen van de hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Aan de hand van onder andere je huidige inkomen en de marktwaarde van je nieuwe woning wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor de hypotheek. 

Boetevrij aflossen?

Bij de verkoop van je huidige woning kun je de hypotheek meestal boetevrij aflossen. Bij een budgethypotheek of een voordeelhypotheek kan dat anders zijn, door de uitgeklede voorwaarden. Bij zulke hypotheken ben je vaak wel boeterente verschuldigd aan je geldverstrekker, tenzij je voor de nieuwe woning weer een hypotheek afsluit bij dezelfde geldverstrekker. Om te weten of jij boetevrij kunt aflossen, kun je het best je hypotheekvoorwaarden raadplegen of je laten informeren door je hypotheekadviseur.   

Kan ik een aanvullende hypotheek afsluiten?

Kies je ervoor om je hypotheek mee te nemen naar een volgende woning en heb je per saldo een hogere hypotheek nodig? Dan moet je de aanvullende hypotheek ook afsluiten bij je huidige geldverstrekker. Een andere aanbieder zal dit ontbrekende deel niet willen financieren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bij verhuizing een nieuwe hypotheek tegen de actuele rente te sluiten bij een geldverstrekker van je eigen keuze.

Hypotheekrenteaftrek

Als je gaat verhuizen, kun je bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek vaak nog gebruik maken van de oude fiscale regels. Je bent door deze regels niet verplicht om af te lossen om recht te houden op hypotheekrenteaftrek. Dit geldt voor alle hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2013. Dit kan betekenen dat je op de volgende woning weer een aflossingsvrije hypotheek met recht op hypotheekrenteaftrek kunt afsluiten. Je kunt daarnaast vaak je kapitaalverzekering eigen woning of je spaarrekening eigen woning behouden. 

Meer informatie over hypotheek en verhuizen

Meer informatie over aflossingsvrije hypotheek

Kapitaalverzekering belastingvrij meenemen

Een kapitaalverzekering eigen woning of (bank-)spaarrekening eigen woning is vaak belastingvrij mee te nemen. Je kunt je huidige kapitaalverzekering of bankspaarrekening voortzetten of het al opgebouwde vermogen meenemen naar een nieuwe kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Als je spaart, mag het gegarandeerde eindbedrag niet hoger uitkomen dan voorheen. Als je belegt, wordt gekeken naar de hoogte van de ingelegde premies. Je geldverstrekker of financieel adviseur kan je meer vertellen over het voortzetten van je kapitaalverzekering of bankspaarrekening. 

Kapitaalverzekering belastingvrij opheffen

Je moet een minimumaantal jaren sparen om belastingvrij te sparen in een kapitaalverzekering of bankspaarrekening. In bepaalde situaties kun je je kapitaalverzekering opheffen zonder aan die eis te voldoen. Je bent dan wel verplicht om met de uitkering je eigenwoningschuld af te lossen. Informeer bij je hypotheekadviseur naar jouw mogelijkheden.

Overwaarde gebruiken

Je hebt overwaarde als de verkoopprijs van je woning hoger is dan je eigenwoningschuld. Je hebt dan te maken met de bijleenregeling.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Heb je je oude woning nog niet verkocht, maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De overwaarde krijg je namelijk pas in handen als het oude huis is verkocht en betaald. Geldverstrekkers zijn terughoudend met de verstrekking van overbruggingshypotheken. Over het algemeen wordt de te verwachten overwaarde ook niet geheel gefinancierd en houdt de geldverstrekker rekening met een lagere opbrengst van de woning. 

Lees meer over financiële aandachtspunten in ons blog.

Overbruggingskrediet en hypotheekrenteaftrek

Je betaalt rente over het overbruggingskrediet. Deze rente is fiscaal aftrekbaar, zolang het overbruggingskrediet is afgesloten voor de aankoop van je volgende eigen woning (je hoofdverblijf).

Met de behaalde overwaarde van je oude woning los je eerst je overbruggingshypotheek af. Dit verlangt de geldverstrekker van je. Als er daarna nog een bedrag overblijft, is het verstandig om hiermee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Als je dat niet doet, heb je voor dat gedeelte geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Ook interessant

Hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis kan je alles vertellen over NHG en jouw mogelijkheden. Maak een afspraak

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ontdek snel en makkelijk wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning.  Bereken maximale hypotheek

Restschuld en NHG

Als de verkoopopbrengst van je huis lager is dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. In sommige gevallen kan NHG de restschuld kwijtschelden. Lees meer