Hypotheek meenemen

Verhuis je naar een andere koopwoning, dan heeft dat gevolgen voor je hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen. Dat is met name aantrekkelijk als je voor langere tijd een laag rentepercentage hebt afgesproken of vanwege de hypotheekvorm, zoals een (bank)spaarhypotheek. 

Wil je weten of je je hypotheek ook kunt meenemen? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwe hypotheekaanvraag

De geldverstrekker zal het meeverhuizen van de hypotheek behandelen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Aan de hand van onder meer je huidige inkomen en de marktwaarde van je nieuwe woning wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor de hypotheek.

Boetevrij aflossen?

Bij verkoop van je huidige woning kun je de hypotheek meestal boetevrij aflossen. Dat kan anders zijn bij een hypotheek met uitgeklede voorwaarden, zoals een budgethypotheek of voordeelhypotheek. Bij dergelijke hypotheken ben je vaak wel boeterente verschuldigd. Tenzij je voor de nieuwe woning weer een hypotheek bij dezelfde geldvertrekker afsluit. Raadpleeg je hypotheekvoorwaarden of informeer bij je hypotheekadviseur.

Aanvullende hypotheek 

Kies je ervoor om je hypotheek mee te nemen naar een volgende woning en heb je per saldo een hogere hypotheek nodig? Dan moet je de aanvullende lening ook afsluiten bij je huidige geldverstrekker. Een andere aanbieder zal dit ontbrekende deel niet willen financieren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bij verhuizing een nieuwe hypotheek tegen de actuele rente te sluiten bij een geldverstrekker van je keuze.

Verkopen met restschuld

Houd je na verkoop van de oude woning een restschuld over? Er zijn mogelijkheden om een restschuld mee te financieren bij de aankoop van een andere woning. Lees meer

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ontdek snel en makkelijk wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning.  Bereken maximale hypotheek

Hypotheekrenteaftrek

Als je gaat verhuizen, kun je bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek vaak nog gebruikmaken van de oude fiscale regels. Deze verplichten je niet om af te lossen om recht te houden op renteaftrek. Dit geldt voor hypotheken die afgesloten zijn vóór 1 januari 2013. Dit kan betekenen dat je op de volgende woning weer een aflossingsvrije hypotheek met recht op renteaftrek kunt afsluiten.  Ook kun je vaak je kapitaalverzekering eigen woning of spaarrekening eigen woning behouden.

Meer informatie over hypotheek en verhuizen

Meer informatie over aflossingsvrije hypotheek

Kapitaalverzekering belastingvrij meenemen

Een kapitaalverzekering eigen woning of (bank-)spaarrekening eigen woning is vaak belastingvrij mee te nemen. Je kunt je huidige kapitaalverzekering of bankspaarrekening voortzetten of het al opgebouwde vermogen meenemen naar een nieuwe kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Als je spaart, mag het gegarandeerde eindbedrag niet hoger uitkomen dan voorheen. Als je belegt, wordt gekeken naar de hoogte van de ingelegde premies. Je geldverstrekker of financieel adviseur kan je meer vertellen over het voortzetten van je kapitaalverzekering of bankspaarrekening.

Kapitaalverzekering belastingvrij opheffen 

Om belastingvrij te sparen in een kapitaalverzekering of bankspaarrekening moet je een minimum aantal jaren premie betalen of sparen. In bepaalde situaties kun je je kapitaalverzekering opheffen zonder dat je aan die eis hoeft te voldoen.

Je bent dan wel verplicht om met de uitkering je eigenwoningschuld af te lossen. Informeer bij je hypotheekadviseur naar jouw mogelijkheden.

Overwaarde gebruiken

Je hebt overwaarde als de verkoopprijs van je woning hoger is dan je eigenwoningschuld. Je hebt dan te maken met de bijleenregeling.

Overbruggingskrediet

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Heb je je oude woning nog niet verkocht maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De overwaarde krijg je namelijk pas in handen als het oude huis is verkocht en betaald. Geldverstrekkers zijn terughoudend met de verstrekking van overbruggingskredieten. Over het algemeen wordt de te verwachten overwaarde ook niet geheel gefinancierd en houdt de geldverstrekker rekening met een lagere opbrengst van de woning.

Over het algemeen verlangt de geldverstrekker een hypotheekinschrijving op zowel de oude als de nieuwe woning. Naast advieskosten, betaal je dus meestal ook notariskosten als je een overbruggingskrediet afsluit.

Tijdens de overbruggingsperiode heb je dan meerdere leningen: een hypotheek op je oude woning, een hypotheek op je nieuwe woning en een overbruggingskrediet. Zodra de oude woning is verkocht, worden de hypotheek op de oude woning en het overbruggingskrediet afgelost en resteert alleen de hypotheek op de nieuwe woning.

Het overbruggingskrediet loopt meestal via de geldverstrekker bij wie je ook de nieuwe hypotheek afsluit. De maximale looptijd van een overbruggingskrediet is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker en varieert meestal van zes maanden tot twee jaar. Heb je na die periode je oude woning nog niet verkocht, neem dan tijdig contact op met de geldverstrekker om een verlenging van je krediet te bespreken. Verlengen is namelijk niet vanzelfsprekend.

Lees meer over financiële aandachtspunten in ons blog.

Overbruggingskrediet en renteaftrek

Je betaalt rente over het overbruggingskrediet. Deze rente is fiscaal aftrekbaar, zolang het krediet is afgesloten voor de aankoop van je volgende eigen woning (je hoofdverblijf).

Met de bij verkoop van de oude woning behaalde overwaarde los je eerst je overbruggingskrediet af. Dat zal de geldverstrekker ook van je verlangen. Blijft er daarna nog een bedrag over, dan doe je er goed aan hiermee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Doe je dat niet, dan heb je voor dat gedeelte geen recht op renteaftrek.

Als je woning gedurende lange tijd te koop staat, kan het zijn dat je toch al rekening moet houden met de overwaarde van die woning, ondanks dat je nog geen geld in handen hebt. Je hebt dan te maken met de bijleenregeling.