
Het is natuurlijk vooral interessant om je hypotheekrente mee te nemen als deze lager is dan bij een nieuwe hypotheek. En door de gestegen hypotheekrente is dat bij steeds meer huizenkopers het geval.
Je neemt je gehele hypotheek mee óf alleen je rente. In beide gevallen bekijkt de geldverstrekker wel opnieuw of je de hypotheek kunt betalen op basis van je inkomsten, uitgaven en de waarde van je nieuwe woning.
Inmiddels is het bij alle geldverstrekkers mogelijk je hypotheekrente mee te nemen bij verhuizing. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de verduurzamingshypotheek of verzilverhypotheek.
De voorwaarden voor het meenemen van je hypotheekrente zijn bij elke geldverstrekker anders. Verschillen zitten hem onder andere in:
Wil je jouw hypotheekrente meenemen? Let dan op de volgende zaken:
Is je resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan is het misschien niet mogelijk je hypotheekrente mee te nemen. Bij het berekenen van het bedrag dat je maximaal mag lenen, moet je geldverstrekker dan namelijk uitgaan van de door de toezichthouders vastgestelde toetsrente van 5%. Het kan zijn dat je hierdoor te weinig kunt lenen waardoor je geldverstrekker je hypotheekaanvraag moet afwijzen. Dan moet je dus een hele nieuwe hypotheek (met nieuwe rente) afsluiten. Met als gevolg: hogere maandlasten of misschien gaat er wel helemaal een streep door je verhuisplannen. Sommige geldverstrekkers bieden deze groep een oplossing door rentemiddeling aan te bieden. Hierbij betaal je een rente tussen je oude en de actuele hypotheekrente, en verleng je de rentevaste periode. Vereniging Eigen Huis roept alle geldverstrekkers op dit aan te bieden.