Koopovereenkomst ontbinden, hoe werkt het?

Stel: je hebt een bestaand huis gekocht en de koopovereenkomst getekend. Maar dan blijkt dat je de financiering niet rondkrijgt en wil je de overeenkomst ontbinden. Hoe kun je dat het beste doen? Jurist Corine Jansen geeft tips.  

Bij het ontbinden van de koopovereenkomst zijn twee zaken belangrijk: dat je het schriftelijk en onderbouwd doet en op tijd. Dit geldt voor de model koopovereenkomst, die de meeste mensen hebben. Als je een ontbindende voorwaarde voor het niet rondkrijgen van de financiering hebt afgesproken met de verkoper, dan wordt dit vastgelegd in de koopovereenkomst. Hierbij staan het bedrag dat je nodig hebt en op welke datum je de financiering uiterlijk rond moet hebben. Krijg je de geldlening vóór de genoemde datum niet, dan kun je de koopovereenkomst dus ontbinden.

Ontbind schriftelijk en onderbouwd

Zorg ervoor dat je goed onderbouwd ontbindt. Wat dit precies inhoudt hangt af van de afspraken in het koopcontract. Standaard staat in de model koopovereenkomst dat je één afwijzing van een erkende geldverstrekker moet overleggen. Controleer altijd even of er aanvullende afspraken in jouw overeenkomst zijn vastgelegd. Zo komt het regelmatig voor dat je als koper twee afwijzingen van geldverstrekkers moet overleggen om een beroep op de ontbindende voorwaarde te kunnen doen.

Naast goed onderbouwd moet je ontbinden schriftelijk doen en via ‘gangbare communicatiemiddelen’. Heb je bijvoorbeeld steeds via e-mail met de verkoper of zijn makelaar gecommuniceerd, dan is e-mail in onze ogen een gangbaar communicatiemiddel. Toch is de beste manier om te ontbinden via een aangetekende brief. Zo kun je bewijzen dat jouw ontbindingsverklaring de verkoper of de verkopend makelaar (op tijd) heeft bereikt. Stuur de brief voor de zekerheid ook per gewone post en stuur een kopie naar de betrokken notaris.

Ontbind op tijd

Let er ook op dat je de koopovereenkomst op tijd ontbindt. In de koopovereenkomst staat vóór welke datum je duidelijk moet hebben dat de geldverstrekker de financiering weigert. Hierna heb je meestal nog één of meerdere werkdagen (afhankelijk van wat er in de koopovereenkomst is ingevuld) de tijd om ervoor te zorgen dat je ontbindingsverklaring de verkoper of zijn makelaar bereikt.

Over de auteur

Corine Jansen

Wil je ontbinden omdat je de financiering niet rondkrijgt, doe dit dan op tijd. Zorg dat de verkopende partij de brief waarin je ontbindt tijdig ontvangt. Stuur de brief aangetekend en stuur bewijs mee, meestal een of meerdere afwijzingen van geldverstrekkers.
Corine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Zekerheid over je koopcontract

Wil je zeker weten dat je koopcontract de juiste informatie bevat? Ontdek hoe we jou kunnen helpen met je koopcontract.  Lees meer

Koopovereenkomst: wat zet je erin?

Staan er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst, dan kun je nog onder de koop uit.

Lees meer

Koopcontract en bedenktijd

Na het tekenen van het koopcontract is de koop zo goed als rond. Nu gaat de wettelijke bedenktijd in. Lees meer

Doe je voordeel met deze diensten