Realistisch budgetteren voor je eerste eigen huis
Je eerste huis kopen is spannend en vereist een goede voorbereiding, vooral als het gaat om het budgetteren. Wij helpen je bepalen hoeveel je kunt uitgeven aan je nieuwe woning en de basis voor je financiële planning te leggen.

Met een goed inzicht in je maximale leenbedrag en een zorgvuldig opgesteld budget, sta je sterker in je zoektocht naar je eerste huis.
Je maximale leenbedrag bepalen
Voordat je op zoek gaat naar een woning, is het goed om te weten hoeveel je kunt lenen. Je maximale hypotheek wordt beïnvloed door factoren zoals je inkomen, rentepercentages en de looptijd van de hypotheek. Het is verstandig om hier direct mee te beginnen, zodat je een duidelijk beeld hebt van je financiële mogelijkheden.
Wil je weten hoeveel je kunt lenen? Met onze handige rekentool geven we een realistische indicatie van je hypotheek. Zo weet je hoeveel je op basis van jouw inkomen kunt lenen.
Bereken je hypotheekEigen Huis Hypotheekadvies
De adviseurs van Vereniging Eigen Huis staan voor je klaar om al jouw mogelijkheden met je door te nemen, want vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Plan een gratis oriënterend hypotheekadviesgesprek in en weet precies waar je aan toe bent.
Ga naar HypotheekadviesBudgetteringstips voor woonlasten
Naast het bepalen van je maximale hypotheek, is het ook belangrijk om je woonlasten in de gaten te houden. Slim budgetteren kan helpen om onnodige kosten te besparen en je financiële situatie gezond te houden. En om extra te sparen voor je nieuwe huis!
- Vergelijk energieleveranciers en stap over als het loont en kan.
- Controleer je verzekeringen en kijk of je ergens anders goedkoper uit bent.
- Bekijk je abonnementen en andere terugkerende kosten kritisch. Vaak geef je ongemerkt meer uit dan je denkt.
Door bewust met abonnementen en contracten om te gaan, kun je je maandelijkse lasten verlagen. Om je inkomsten en uitgaven goed op een rij te zetten, kun je ook gebruikmaken van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.
Financiering zonder eigen geld
Een huis kopen zonder hypotheek is eigenlijk niet mogelijk. Je kan namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning aan hypotheek krijgen. Naast je hypotheek heb je ook kosten koper, zoals notariskosten en taxatiekosten. Deze vallen buiten de hypotheek en moet je zelf financieren. Hulp van ouders of familie kan daarbij helpen.
Bereken de kosten koper met onze handige toolVeel starters vragen hulp van hun ouders als dat mogelijk is. Tot je 40e verjaardag mogen ze eenmalig belastingvrij €32.195 schenken voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Een andere optie is een aanvullende lening naast de hypotheek, maar dan moet jouw maximale hypotheekbedrag wel hoger zijn dan de waarde van de woning die je koopt. Let wel op dat dit je maandelijkse lasten aanzienlijk kan verhogen.
Meer over hulp van je ouders bij je eerste huis kopenKosten bij nieuwbouw
Als je overweegt een nieuwbouwwoning te kopen, zijn er specifieke kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan meerwerk en aanpassingen aan de standaard oplevering. Een uitgebreide lijst van mogelijke kosten en bespaartips, vind je op deze pagina over kosten bij nieuwbouw.
Regelingen en subsidies voor koopstarters
Er zijn diverse regelingen en subsidies beschikbaar die het kopen van je eerste huis kunnen vergemakkelijken. Deze kunnen variëren van startersleningen tot regionale subsidies die je kunnen helpen om de financiering rond te krijgen. Voor meer informatie over de beschikbare opties, kun je onze pagina over regelingen en subsidies voor koopstarters bekijken.
Lees meerWaarmee kunnen we je helpen?
Financieringsgarantie voor starters
Eigen Huis Financieringsgarantie zorgt ervoor dat je als starter met een gerust hart kunt bieden zonder voorbehoud van financiering.
FinancieringsgarantieVrienden- en Familiehypotheek
Een hypotheek kun je afsluiten bij een bank, maar ook bij je ouders, andere familieleden of vrienden.
Lees meer