Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Wat zijn de kosten bij een nieuwbouwhuis?

Een nieuwbouwwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je te maken? En welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar? Een overzicht van de kosten bij een nieuwbouwhuis.

stel loopt langs woning in aanbouw

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je meestal vrij op naam. Dat betekent dat je geen extra kosten voor de nieuwbouwwoning hoeft te betalen. De volgende kosten bij nieuwbouw zijn onderdeel van de aankoopprijs:

 • de notariskosten voor de overdrachtsakte (de kosten voor de hypotheekakte betaal je afzonderlijk aan de notaris)
 • de kosten voor de inschrijving van het eigendom bij het Kadaster
 • de btw (omzetbelasting) over de koopsom, inclusief grond

Wat kost een nieuwbouwwoning?

Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek

Een hypotheekadviseur brengt kosten in rekening voor advies en voor het begeleiden van de hypotheekaanvraag. Dit zijn de advies- en bemiddelingskosten, en deze kosten zijn niet uniek voor nieuwbouwhuizen. Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan betaal je voor de aanvraag van NHG 0,6 % van de totale hypotheek. NHG geeft zekerheid wanneer je door bepaalde omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld bij een scheiding of werkloosheid. 

Bijkomende kosten nieuwbouwhuizen voor meerwerk

De bouwer of aannemer van een nieuwbouwproject biedt vaak een meer- en minderwerklijst aan. Hierop staat wat je extra kunt laten uitvoeren, wat je achterwege kunt laten en de prijs voor het nieuwbouwhuis. De bouwer of aannemer van een nieuwbouwproject biedt vaak een meer- minderwerklijst aan. Hierop staat wat je extra kunt laten uitvoeren, wat je achterwege kunt laten en het prijskaartje dat eraan hangt. Benieuwd wat meerwerk gemiddeld kost?

Bekijk ons overzicht van de gemiddelde prijzen van meerwerk

Meerwerk meefinancieren in je hypotheek

Je kunt meerwerk meefinancieren in je hypotheek. Je mag tot 100% van de woningwaarde lenen. Bij een nieuwbouwwoning is dit meestal de optelsom van de koop-/aanneemsom en het meerwerk. Soms wordt ook de bouwrente meegenomen in het hypotheekbedrag. Bekijk samen met de hypotheekadviseur welke kosten voor je nieuwbouwhuis je wel en niet kunt meefinancieren in de hypotheek.

Meerwerkkosten beperken: tips

Op de meerwerklijst staan allerlei extra mogelijkheden. Verleidelijk natuurlijk, maar hierdoor maak je extra kosten voor je nieuwbouwwoning. Hoe kun je de meerwerkkosten van je nieuwbouwwoning beperken?

 • Vraag om de meer- en minderwerklijst voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Je kunt dan nog onderhandelen over de prijzen.
 • Bedenk wat je wel en niet zelf kunt (laten) doen en voor welke prijs. Andere bedrijven verrichten misschien hetzelfde werk voor minder. Aan de inzet van een andere aannemer zitten wel nadelen: zo geeft de bouwer over het algemeen geen toestemming om tijdens de bouw al aan de slag te gaan. Het meerwerk moet dan dus wachten tot na de oplevering.

Tip: laat je de keuken of badkamer niet door de bouwer plaatsen, houd er dan rekening mee dat je hier pas na de oplevering mee aan de slag kunt.

Let op: het verlaagde btw-tarief (9%) geldt alleen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar.

Bijkomende kosten nieuwbouwwoning

Je krijgt ook te maken met bijkomende kosten voor je nieuwbouwhuis omdat het vaak langer dan zes maanden duurt voordat de bouw van je nieuwbouwwoning begint. Omdat een hypotheekofferte maar voor een bepaalde tijd geldig is, kan deze hierdoor verlopen. Wil je de hypotheekofferte verlengen, dan brengt de bank hiervoor maandelijks kosten in rekening: de bereidstellingsprovisie. Kies bij het afsluiten van de hypotheek dus voor een zolang mogelijke geldigheidsduur van de offerte. De kosten voor verlenging verschillen per geldverstrekker, maar gebruikelijke percentages zijn 0,20% en 0,25% van de geldlening per maand. 

Notariskosten voor de hypotheekakte

De notaris stelt de hypotheekakte op en regelt de inschrijving van de akte bij het Kadaster. De kosten hiervoor verschillen per notaris. Bij nieuwbouwprojecten zijn de kosten hoger omdat het gebruikelijk is dat de projectnotaris niet alleen de overdracht regelt, maar ook de hypotheekakte afhandelt.

Bouwrente

De bouwrente is een grote kostenpost voor je nieuwbouwwoning. Het is een vergoeding die je aan de bouwer of aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. De bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

 • Financieringsvergoeding: voordat je de koop- en aannemingsovereenkomst tekent, maakt de bouwer al kosten; hij koopt de grond van de gemeente en start al met de bouwwerkzaamheden. De gemaakte kosten en de rente daarover vormen samen de financieringsvergoeding. Deze kosten worden opgenomen in de aankoopprijs van het nieuwbouwhuis.
 • Uitstelrente: de periode tussen het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst en de eigendomsoverdracht kan soms een jaar duren. In die tijd heb je nog geen beschikking over de hypotheek, maar de aannemer blijft wel kosten maken, want hij bouwt gewoon door. De bouwer rekent deze kosten bij de prijs van de nieuwbouwwoning.

Hypotheekrente tijdens de bouw

Bij nieuwbouw werken geldverstrekkers met een bouwdepot, een soort rekening waarop een deel van de hypotheek wordt gestort. Hieruit betaal je de bouwer in termijnen. Over de hypotheek betaal je rente, over het saldo van het bouwdepot krijg je rente. Meestal ontvang je dezelfde rente als de rente die je betaald. In het begin vallen de betaalde en ontvangen rente grotendeels tegen elkaar weg. omdat je uit het bouwdepot de facturen van de bouwer betaalt, raakt het depot steeds leger en krijg je steeds minder rente; je maandlasten stijgen dus naarmate de bouw vordert.

Vertragingsrente

Betaal je de facturen van de bouwer niet op tijd, dan moet je vertragingsrente betalen. De bouwer bepaalt zelf hoe hoog het percentage is. Probeer dit te vermijden aangezien dit onnodige kosten zijn voor een nieuwbouwhuis.

Kosten voor een opleveringskeuring

Is het tijd voor de oplevering van je nieuwbouwwoning, dan kun je een opleveringskeuring laten uitvoeren. Dit is niet verplicht, wel aan te raden. Een nieuwbouwwoning wordt namelijk met gemiddeld twintig gebreken opgeleverd. Als deze gebreken aan het licht komen kunnen ze de kosten voor een nieuwbouwhuis drukken.

Kosten beoordelen koopcontract nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwwoning, dan komt het ook vaak voor dat er twee contracten worden opgesteld: een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst. Juridische documenten, die niet altijd even eenvoudig zijn om goed te doorgronden. Maar het is wel van belang dat je precies weet waar je voor tekent. Het gaat tenslotte om grote bedragen en een langdurige overeenkomst. Voorkom verrassingen en laat de koop- en/of aannemingsovereenkomst beoordelen.

Kosten voor verhuizing en inrichting 

Tot slot maak je nog kosten voor de verhuizing en de inrichting van je huis en tuin. Deze kosten zijn niet uniek voor een nieuwbouwhuis, echter kun je dit zo duur maken als je zelf wilt. Verhuis je bijvoorbeeld met vrienden of huur je een verhuisbedrijf in? En richt je de tuin zelf in of betaal je voor een hovenier?

Welke kosten bij nieuwbouw zijn fiscaal aftrekbaar?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, krijg je te maken met veel kosten. In een aantal gevallen zijn deze kosten aftrekbaar of is de rente aftrekbaar. Wij hebben een duidelijk overzicht voor je gemaakt van de kosten en renten die aftrekbaar zijn bij de koop van een woning. 

Bekijk het overzicht

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Nationale Notaris

  Altijd een notaris bij jou in de buurt, met ledenkorting voor maar €1.258,-

  Nationale Notaris
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  KopenKopen-Nieuwbouw

  Ook interessant

  Nieuwbouw: 5 vragen over de hypotheekStappenplan nieuwbouwWebinar nieuwbouw

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Eigen Huis Magazine september 2023

  Eigen Huis Magazine september 2023
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube