Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Stappenplan nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaand huis. Om je op weg te helpen hebben wij een stappenplan gemaakt. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden als je een nieuwbouwwoning koopt.

mensen overleggen op grond achtertuinen nieuwbouwwijk

1. Oriëntatie en voorbereiding

Begin met je woonwensen op papier te zetten. Waar ben je precies naar op zoek? In welke plaats of buurt wil je graag wonen? En hoeveel kun je betalen? Zet dit voor jezelf goed op een rij voordat je gaat zoeken, zo weet je zeker dat je iets koopt waar je blij mee bent. 

Weten hoeveel je kunt lenen? Onze handige rekentool geeft je een betrouwbare indicatie

2. Het zoeken en vinden van een woning

Heb je je wensen in kaart gebracht? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwbouwwoning. Zoek op Funda en houd de sites en advertenties van makelaars en projectontwikkelaars goed in de in de gaten.

Heb je iets moois gevonden? Zorg er dan voor dat je je verdiept in het nieuwbouwproject. Dus bestudeer de verkoopbrochure, ga in gesprek met makelaar of bouwer en vraag naar een meer- minderwerklijst voor extra mogelijkheden. Informeer ook of er gebouwd wordt met een garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of Bouwgarant. Zo ben je bij faillissement van de bouwer verzekerd. 

Ben je tevreden met de antwoorden en lijkt de nieuwbouwwoning je een mooie optie? Schrijf je dan in op het project om interesse te tonen. Zijn er meer belangstellenden dan woningen, dan vindt er vaak een loting plaats. Het is dan even afwachten of je een van de uitverkorenen bent. 

3. Het sluiten van een contract

Goed nieuws, je bent ingeloot voor je nieuwbouwwoning! Het is nu tijd om je koopcontract te tekenen. Bij nieuwbouw noemen we dit net even anders. We spreken dan van een koop-aannemingsovereenkomst. Een koop-aannemingsovereenkomst beslaat de koop van de grond en de opdracht voor de bouw van de woning.

Weet wat je tekent

Bekijk de koop-aannemingsovereenkomst goed. Hoewel je nog geen eigenaar bent van de woning, ga je bij het tekenen wel een verplichting aan. Let in ieder geval op:

Na het tekenen van het contract heb je als particuliere koper in ieder geval 3 dagen bedenktijd waarin je zonder gevolgen nog af kunt zien van de koop. In de meeste contracten staat zelfs een week. Daarna zit je er aan vast. Tenzij je een beroep kunt doen op een van de ontbindende voorwaarden.

Tip: wil je zeker weten dat wat in je koop-aannemingsovereenkomst van je nieuwbouwwoning staat juist is? Laat dan de overeenkomst controleren door een van onze juridische experts.

4. De financiering van je nieuwbouwwoning

Nadat de koop-aannemingsovereenkomst is getekend moet je de financiering van je nieuwbouwwoning regelen. Als het goed is weet je dat je genoeg inkomen hebt om het huis te kopen. Je hebt dat immers al in de oriënterende fase van je zoektocht uitgezocht. Je kunt je hypotheekaanvraag dus nu in gang zetten.

Hoe werkt een hypotheek nieuwbouw? Wij leggen het uit

5. Eigendomsoverdracht bij de notaris

De eigendomsoverdracht bij de notaris is een belangrijk moment. Je wordt nu eigenaar van het perceel met datgene wat er eventueel al op gebouwd is. De eigendomsoverdracht kan plaatsvinden als er geen onzekerheden meer zijn. De vergunning moet onaantastbaar zijn, je moet het waarborgcertificaat in je bezit hebben en natuurlijk je financiering rond hebben. Dit is het moment dat je voor het eerst betaalt. Vanaf nu gaan de rekeningen komen. Huur je op het moment een woning? Dan moet je rekening houden met nieuwe hypotheeklasten bovenop je huurlasten. Heb je nog een koophuis? Dan kan het zijn dat je met dubbele hypotheeklasten komt te zitten. Houd hier dus rekening mee. 

6. Tijdens de bouw

Meestal houdt de bouwer je goed op de hoogte van de voortgang van de bouw. Maar het is altijd verstandig om ook zelf te kijken of alles eruit ziet zoals jij het graag wilt hebben.

Helaas kunnen er altijd dingen fout gaan. Het is dan ook belangrijk om tijdens dit proces de vinger goed aan de pols te houden. Wil je zeker weten dat je woning geen gebreken heeft? Dan kun je altijd een controle tijdens de bouw aanvragen bij Vereniging Eigen Huis. 

Bij bouwplannen die vanaf 1-1-2024 bij de gemeente worden ingediend, is een private kwaliteitsborger bij de bouw betrokken die toezicht houdt op de bouw. 

7. Regel je belangrijkste woonverzekering(en) 

Vanaf de oplevering is het huis voor jouw risico. Het is daarom belangrijk om op tijd je woonverzekeringen te regelen. Zo ben je op het moment van de sleuteloverdracht goed verzekerd. Een opstalverzekering is bovendien bij een koopwoning met hypotheek verplicht. Naast een opstalverzekering kun je ook nog een inboedel-, aansprakelijkheids- en/of rechtsbijstandsverzekering afsluiten.

Via Eigen Huis Verzekeringen stel je gemakkelijk en snel je eigen woonpakket samen. 

Benieuwd naar het woonpakket? Doe een premiecheck

8. De oplevering

Is de bouw van je nieuwbouwwoning afgerond? Dan volgt eerst nog een formeel moment: de oplevering. Hierbij controleer je samen met de bouwer of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Je kunt er ook voor kiezen om een opleveringskeuring te laten doen door een bouwkundige. Deze controleert welke gebreken er zijn. 

Bij de oplevering wordt een proces-verbaal van oplevering opgesteld en ondertekend door jou en de bouwer. De bouwer belooft door ondertekening de genoteerde opleveringsgebreken te herstellen. Hierna krijg je de sleutel. 

Heb je een koop-/aannemingsovereenkomst gesloten na 1-1-2024? Dan krijg je voor de oplevering een opleverdossier, ook wel consumentendossier genoemd. 

Vergeet de 5%-regeling niet

Om ervoor te zorgen dat de aannemer de gebreken oplost is er de 5%-regeling. Dit is het wettelijke recht van de koper om bij de oplevering 5% van de aanneemsom achter te houden bij de notaris. Zo heb je als koper een stok achter de deur, zodat de aannemer de gebreken op tijd verhelpt. 

9. Na de oplevering

Je woning is opgeleverd. De laatste klusjes zijn gedaan. Dan mag je je nu druk maken over het leuke gedeelte: de inrichting van je nieuwe huis (en tuin). Kom je nadat je in je nieuwe woning woont, toch nog gebreken tegen? Dan is de bouwer vaak nog verantwoordelijk voor het herstel.

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Koopwijzer

Ben je van plan een huis te kopen? Ontvang informatie en handige tips in je mailbox.

Schrijf je in
man en vrouw voor koophuis

Tags

KopenKopen-NieuwbouwKopen-Oriënteren

Lees meer over nieuwbouw

Nieuwbouwhuis kopenAppartement kopen & de VvE

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube