Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackProblemen bouw

Nieuwbouwhuis: gebreken na oplevering

Is de oplevering van je nieuwbouwwoning achter de rug en ontdek je later nog gebreken? Wij leggen uit hoe het zit met de aansprakelijkheid.

Groep mensen die omhoog wijzen bij nieuwbouwhuis

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

In de koop-/aannemingsovereenkomst wordt de aansprakelijkheid van de aannemer voor gebreken geregeld, de zogeheten contractuele aansprakelijkheid. Heb je voor de nieuwbouwwoning een model koop-/aannemingsovereenkomst, houd dan rekening met de volgende termijnen.

Herstelperiode: 3 maanden

Alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld, moet de bouwer volgens het contract binnen drie maanden herstellen. Hiervoor geldt de 5%-regeling. Mocht de bouwer de oplevergebreken - of gebreken die tijdens de eerste drie maanden opduiken - niet herstellen, dan heb je met deze 5%-regeling een stok achter de deur. 

Onderhoudsperiode: 6 maanden

Tekortkomingen die opduiken binnen 6 maanden na de oplevering, moet de bouwer herstellen. 

Verborgen gebreken: 5,5 jaar

Dit zijn gebreken die pas na de oplevering worden ontdekt en ook niet eerder ontdekt hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld een lekkage die na de oplevering van je nieuwbouwwoning optreedt. Een bouwer blijft hier 5 jaar na de onderhoudsperiode (6 maanden) aansprakelijk voor. Meld het gebrek tijdig en schriftelijk aan de bouwer en dien de vordering op tijd in bij de rechter of arbiter. Dien de vordering dus in voordat de 5 jaar voorbij is.

Heb je de koop-/aannemingsovereenkomst gesloten na 1-1-2024? Dan is de bouwer op grond van de wet meestal ook aansprakelijk voor gebreken die je bij de oplevering niet hebt ontdekt.

Ernstige gebreken: 20,5 jaar

De bouwer is tot 20,5 jaar na de oplevering aansprakelijk voor ernstige gebreken. Bij ernstige gebreken gaat het bijvoorbeeld om gebreken die de constructie van de woning ernstig aantasten. Denk aan het instorten van het dak. 

Garanties van SWK, Woningborg of Bouwgarant

Naast de contractuele aansprakelijkheid heb je mogelijk nog garantie van SWK, Woningborg of Bouwgarant. Dit is eigenlijk een aanvulling op de contractuele aansprakelijkheid. De garantie beperkt de contractuele aansprakelijkheid niet. Voor de garanties van SWK, Woningborg of Bouwgarant gelden andere termijnen dan voor de contractuele aansprakelijkheid:

 • De algemene garantietermijn is 6 jaar. Deze termijn gaat 3 maanden na de oplevering in.
 • Voor sommige onderdelen van de woning geldt een kortere garantietermijn en sommige gebreken zijn uitgesloten van de garantie.
 • Voor ernstige gebreken geldt een garantietermijn van 10 jaar. Deze termijn gaat 3 maanden na oplevering in.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Opleveringskeuring nieuwbouw

  Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

  Boek een opleveringskeuring
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  HuiseigenaarKopenKopen-NieuwbouwKopen-Oplevering

  Ook interessant

  Wat is een proces-verbaal van oplevering?Tips voor de oplevering van nieuwbouwOplevering te laat? Volg ons stappenplanOplevering zónder warmtepomp

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube