Kennisbank
Ik heb een gebrek ontdekt in mijn nieuwbouwwoning, maar de aannemer is failliet. Wat kan ik doen?
De aannemer voert waarschijnlijk geen herstel meer uit als hij failliet is. Is de woning gebouwd onder garantie van SWK, Woningborg of BouwGarant? Dan kun je misschien aanspraak maken op herstel via en voor rekening van de betreffende waarborgende instelling.
Gebreken binnen 3 maanden
Voor opleveringsgebreken of gebreken die je binnen 3 maanden na oplevering meldt, kun je meestal aanspraak maken op herstel op grond van de afbouwwaarborg van de waarborgende instelling.
Gebreken na 3 maanden
Voor gebreken die je na 3 maanden na oplevering ontdekt gelden de volgende vereisten:
- Het gaat om een gebrek dat onder de garantie valt. Vooral bouwkundige gebreken, zoals lekkages, vallen onder de garantie. Een gebrek aan het uiterlijk van de woning (esthetisch gebrek), bijvoorbeeld kleurverschil, valt meestal niet onder de garantie.
- Je hebt het gebrek binnen de garantietermijn gemeld aan de bouwer en de waarborgende instelling,
- Er is niet meer dan 2 jaar verlopen sinds de melding van het gebrek, tenzij je binnen 2 jaar een procedure bij de Raad van Arbitrage of geschillencommissie gestart bent.
Houd er wel rekening mee dat je bij een beroep op de herstel waarborg een eigen risico hebt van een paar honderd euro.
Geen garantie
Is de woning niet gebouwd onder één van de genoemde garanties, of gaat het om gebreken die niet onder de garantie vallen, dan kun je een vordering bij de curator indienen. Doe dit binnen de termijn die daarvoor door de rechter bepaald is. De kans is echter vaak klein dat je je geld krijgt, omdat er meestal onvoldoende geld is om alle schuldeisers van de failliete partij te voldoen.
Aandachtspunten
- Als de failliete aannemer van je woning niet je contractspartij is, dan raakt het faillissement je niet direct. Je kunt dan nog steeds de contractspartij aanspreken voor herstel.
- Meld eventuele (gevolg)schade ook aan je opstal- en inboedelverzekeraar.