Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerzekeringen huis

Overlijdensrisicoverzekering

Om een hypotheek af te sluiten is vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Bij een hypotheek met NHG is dat niet meer nodig. Sommige geldverstrekkers hanteren nog wel de eis van een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheken met NHG.

man en vrouw achter laptop in woonkamer

Gaat het om een hypotheek zonder NHG, dan verschillen de eisen per geldverstrekker; het deel boven de 80 % van de marktwaarde moet bijvoorbeeld afgedekt worden met een overlijdensrisicoverzekering of er wordt helemaal geen overlijdensrisicoverzekering geëist.

Je hypotheekadviseur kan adviseren om een hoger verzekerd bedrag te nemen dan de geldverstrekker eist. Dit vermindert namelijk de financiële druk op je nabestaanden.

Een overlijdensrisicoverzekering (orv) keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen. 

Leeftijd

De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 74 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar. 

Dekking overlijdensrisicoverzekering

Het eventueel uit te keren bedrag (het verzekerde bedrag) wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. Dat kan een vast bedrag zijn, maar je kunt ook kiezen voor een dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerde bedrag neemt dan tijdens de looptijd af. Zo'n verzekering sluit je af in combinatie met een hypotheek waarop wordt afgelost. Bijvoorbeeld met een Annuiteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek. Het verzekerd bedrag loopt dan in lijn met de hypotheekschuld. 

Als je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering wil sluiten, kan je gezondheid een knelpunt zijn. Zeg daarom nooit zo maar een oude verzekering op, voordat je bij de nieuwe verzekeraar medisch goedgekeurd bent. 

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? 10 tips voor chronisch zieken en (ex-)patiënten

Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring. En boven een bepaald verzekerd bedrag, meestal € 328.131 (per 1 juli 2023) een medische keuring.

Onder het verzekerd bedrag van € 328.131 mogen verzekeraars niet zomaar iemand keuren en je hoeft een verzekeraar niet te vertellen wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek bij jezelf of familieleden.

Onder het verzekerd bedrag van € 328.131 mogen verzekeraars niet zomaar iemand keuren en je hoeft een verzekeraar niet te vertellen wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek bij jezelf of familieleden.

Tussentijds beëindigen

Je gaat een overlijdensrisicoverzekereing aan voor een bepaalde duur, bijvoorbeeld 30 jaar. Je kunt de verzekering tussentijds beëindigen. Bij sommige verzekeraars bouw je een premiereserve op. Deze wordt bij beëindiging uitbetaald, maar in de meeste gevallen krijg je niets uitgekeerd, omdat de kans op tussentijdse beëindiging in de vorm van een korting in de premie is verwerkt. 

Kosten overlijdensrisicoverzekering

De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van: 

 • Het verzekerde bedrag
 • Gelijkblijvende of dalende periodieke uitkering
 • Je leeftijd
 • Je gezondheid op het moment van afsluiten van de polis
 • Roker of niet-roker
 • Wel of geen waarde bij afkoop verzekering
 • Vervroegde uitkering bij terminale ziekte

Risicopremies en de voorwaarden verschillen aanzienlijk per verzekeraar. Het is daarom aan te raden om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan een behoorlijke besparing opleveren. 

Hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is vaak verpand aan de hypotheek. Ga je de overlijdensrisicoverzekering oversluiten en opnieuw verpanden in verband met premieverlaging, dan rekenen een aantal geldverstrekkers administratiekosten.

Erfbelasting bij uitkering

Komt de polis bij overlijden tot uitkering, dan zijn de regels van erfbelasting van toepassing. In huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract kun je door de notaris een bepaling laten opnemen waardoor de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering vrij van erfbelasting is. Door kruislings te verzekeren - jij betaalt de premie van de overlijdensrisicoverzekering van je partner en jouw partner die van jou - voorkom je dat jij of jouw partner erfbelasting moet betalen over de eventuele uitkering. Laat je goed adviseren, bespreek het met de notaris en de hypotheekadviseur.

Verzekeringskaart

De digitale verzekeringskaart is een eenvoudige, visuele vertaling van de polisvoorwaarden. Je kunt daarmee in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie van een specifiek verzekeringsproduct zien. Het gaat daarbij niet alleen om wat er vergoed wordt, maar ook om de belangrijkste uitsluitingen en andere relevante informatie. Je kunt als consument dan beter beoordelen of een bepaald soort verzekering toegevoegde waarde biedt.

Voorbeeld verzekeringskaart overlijdensrisicoverzekering

Tip! Online inzicht in je hypotheek

Speciaal voor leden hebben we De Hypotheekwacht ontwikkeld, een online omgeving waarin je zelf je hypotheek onder de loep kunt nemen. Bekijk bijvoorbeeld of jouw overlijdensrisicoverzekering goedkoper kan en wat dit je maandelijks oplevert.

De Hypotheekwacht

Ook interessant in kennisbank

Ben ik verplicht een overlijdensrisicoverzekering te sluiten, als ik een hypotheek aanvraag?Hoeveel erfbelasting moet ik betalen over mijn aandeel in de nalatenschap?Hoe vergelijk ik premies voor een overlijdensrisicoverzekering?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-FinancieelSeniorenStarter

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube