Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZelf een huis bouwen

Huis bouwen als groep (CPO)

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) draait om een gezamenlijke aanpak: je koopt samen met anderen een stuk grond en bouwt daar huizen op. Bijvoorbeeld een rijtje woningen, een appartementencomplex of twee-onder-een-kapwoningen.

vier mensen bij bouwkeet

Om te kunnen bouwen op basis van CPO, moeten onderstaande zaken worden uitgezocht. Bekijk voor meer informatie ook het stappenplan 'Huis bouwen als particulier' bij particulier opdrachtgeverschap (PO).

Huis bouwen als particulier

Hoe werkt een CPO?

Wil je collectief huizen bouwen, dan is het belangrijk om dit goed te organiseren, bijvoorbeeld door het oprichten van een vereniging. Iedere deelnemer heeft dan een stem in de gezamenlijke besluitvorming. Ook kun je spelregels vastleggen in de statuten. Dit geeft duidelijkheid en zekerheid. Schakel voor de oprichting van een vereniging een notaris in.

Huis bouwen met achtervang

Een achtervang is een partij, bijvoorbeeld een woningcorporatie, die tijdelijk deelneemt als een particuliere deelnemer zich tussentijds terugtrekt, of als een deel van de woningen bij de start van de bouw nog niet is verkocht. Door het betrekken van een achtervang bij het bouwproject loop je zelf minder risico. Bekijk ook deze pagina voor extra verdieping afspraken voor tijdens de bouw. Vaak kom je alleen met een achtervang in aanmerking voor een financiering.

Hoe regel je de financiering van de collectief particulier opdrachtgeverschap?

De eerste stap hierin is het budget bepalen van de CPO. Het afsluiten van een hypotheek voor een woning op basis van CPO kan bij enkele geldverstrekkers.

Voorwaarden van geldverstrekkers zijn bijvoorbeeld:

  • Iedere deelnemer regelt een eigen financiering
  • De afbouwgarantie is geregeld; hiermee kan de woning afgebouwd worden als de aannemer failliet gaat
  • De achtervang is geregeld
  • Er is een professionele CPO-begeleider aangesteld
  • De vergunningen zijn geregeld
  • De kadastrale splitsing van de grond moet uiterlijk bij het passeren van de hypotheekakte geregeld zijn
  • Enkele geldverstrekkers vragen ook om een taxatierapport en/of een CAR-verzekering

Financiële regelingen CPO

Voor de financiering van een woning op basis van CPO kun je gebruikmaken van verschillende financiële regelingen.

Subsidie aanloopkosten

Sommige gemeenten of provincies verstrekken subsidies voor de aanloopkosten. Dit zijn onder andere de kosten voor de oprichting van een vereniging of stichting, het maken van het ontwerp en de kosten voor de architect of bouwbegeleider. Informeer hiernaar bij jouw gemeente.

Stimuleringslening

Een aantal gemeenten heeft een stimuleringslening (met een zeer lage rente of zelfs renteloos) om de aanloopkosten te financieren. Dit wordt in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) geregeld.

Meer weten over een huis bouwen als particulier? Bekijk het stappenplan bij particulier opdrachtgeverschap (PO).

CPO en langer zelfstandig wonen

Het aanbod en de bouw van woonvormen voor 55-plussers blijft achter bij de vraag. De financiering is een belangrijk knelpunt. De SWZ (Stimuleringsregeling Wonen en Zorg) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt particulieren bij de financiering van kleinschalige, innovatieve woonvormen, die eventueel gecombineerd worden met zorg. Denk aan de bouw van een woonhofje, transformatie van een leegstaand schoolgebouw of voormalig verzorgingstehuis, of gemeenschappelijk wonen in een appartementencomplex. 

Vanuit de SWZ is een subsidiepot beschikbaar gesteld van in totaal € 1,5 miljoen. Voor de initiatieffase kun je een aanvraag indienen tot en met 31 december 2022. De subsidie is bedoeld om de haalbaarheid van de plannen te laten onderzoeken. Het maximale subsidiebedrag per plan is € 20.000.

Lees meer over de subsidieregeling of ontdek met de Quickscan of je in aanmerking komt voor subsidie. Ook vind je er een platform waar je in contact kan komen met andere initiatiefnemers.

Ook interessant in kennisbank

Waar kan ik terecht voor de financiering van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?

Tags

HuiseigenaarKopenKopen-ZelfbouwStarter

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube