Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIndividueel een huis bou...

Budget bepalen bij zelfbouw

Wie een huis wil bouwen, moet natuurlijk eerst het budget bepalen. Welke kosten komen er allemaal kijken bij het bouwen van een huis? Welke subsidies kun je krijgen? En wat kun je maximaal lenen? Wij leggen het uit.

man in bespreking met projectontwikkelaar

Wat kost een huis bouwen?

De eerste kosten zijn de kosten voor het kopen van de grond waarop de woning gebouwd wordt, ook wel grondkosten. De grond- of kavelkosten verschillen erg per regio. Een makelaar kan soms een inschatting doen of de grondprijs redelijk is.

Grondkosten voorfinancieren

In bepaalde situaties moet je al kosten betalen voordat je de hypotheek hebt geregeld. Je moet bijvoorbeeld de grond uit eigen middelen betalen, omdat je nog geen bouwvergunning hebt, of omdat de architect al werkzaamheden in rekening heeft gebracht.

Het kan echter je bedoeling zijn om deze kosten onder de hypotheek te brengen en met het geleende geld je eigen middelen weer aan te vullen. Dat is fiscaal mogelijk. Voldoende is dan dat je op het moment van betaling al de bedoeling had om deze kosten vanuit de hypotheek of andere lening te betalen. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit een hypotheekaanvraag die al voor de betaling van kosten is gedaan. Als je inderdaad kunt aantonen dat je de bedoeling had om deze kosten te financieren met een hypotheek, is de rente daarover aftrekbaar.

Bouwgrond en belasting

Wie grond koopt, betaalt overdrachtsbelasting (10,4%) - het tarief is 2% als het gaat om een woning die je hoofdverblijf wordt - ; wie bouwgrond koopt, betaalt btw (21%). Er is sprake van bouwgrond als er een bouwvergunning is verleend, de grond bouwrijp is gemaakt of partijen de intentie hebben dat te doen. Daarnaast is er sprake van bouwgrond als er al voorzieningen zijn aangebracht voor bouwwerkzaamheden, zoals een toerit voor bouwverkeer.

Koop je grond waar nog gebouwen op staan, dan ben je meestal overdrachtsbelasting verschuldigd. Gaat de verkoper echter na de levering nog werkzaamheden uitvoeren en de grond bouwrijp maken? Dan kan het zijn dat je al de 21% btw moet betalen.

Of er btw of overdrachtsbelasting verschuldigd is, is afhankelijk van de feitelijke omstandigheden op het moment van overdracht en de contractuele afspraken en bedoeling die partijen hebben daarbij. De notaris kan uitsluitsel geven welke belasting verschuldigd zal zijn op het moment van overdracht.

Kosten huis bouwen met architect

Een architect vraagt voor het ontwerp en aanvullende werkzaamheden een honorarium. Dit is onderhandelbaar. Voor een nieuwbouwontwerp is de prijs gemiddeld 10 % van de bouwkosten van het huis.

Bouwkosten van de woning

De kosten van zelf een huis bouwen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals bouwmethode, het ontwerp en de kwaliteit. Welke kosten zijn er allemaal verbonden aan zelf een huis bouwen? En welke kosten zijn bij de koop-/aanneemsom inbegrepen? Deze vragen en meer over de kosten van zelf een huis bouwen kun je hieronder vinden.

Meer over zelf bouwen van een woning

Kosten drukken bij zelf huis bouwen: subsidies

Het is de moeite waard om te checken of je voor de bouw van jouw huis in aanmerking komt voor subsidie voor energiebesparende maatregelen. Dit kan een landelijke of regionale subsidie zijn.

Meer over subsidie voor energiebesparing

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Wanneer moet ik overdrachtsbelasting betalen en hoe hoog is het tarief?Hoeveel honorarium vraagt een architect gemiddeld?Wat kost het bouwen van een eigen huis?

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarKopenKopen-ZelfbouwSenioren

Lees meer over zelfbouw

Stappenplan zelfbouwHypotheek afsluiten bij zelfbouwBouwpartners zoeken

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube