Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIndividueel een huis bou...

Bouwpartners zoeken

Welke partijen heb je nodig voor het bouwen van een huis? Dit is afhankelijk van het ontwerp van de woning: voor een eigen ontwerp heb je andere bouwpartners nodig dan bij bijvoorbeeld catalogusbouw (standaard woningontwerp).

Verschillende bouwpartners

Architect

Een huis op maat naar eigen ontwerp? Dan komt de architect om de hoek kijken. Bij de BNA, de brancheorganisatie voor architecten, kun je er een vinden. Vraag voordat je een definitieve keuze maakt eerst een vrijblijvend gesprek aan. Het is belangrijk om te weten of het klikt. Houdt hij of zij voldoende rekening met jouw wensen?

Aannemer

Bij catalogusbouw ben je gebonden aan één aannemer, die er vanaf het eerste moment bij betrokken is. Bij een individueel ontwerp komt de aannemer meestal pas later in beeld, bijvoorbeeld door een aanbesteding.

Onderaannemer

Onderaannemers, zoals installateurs, stukadoors en metselaars inschakelen via de aannemer heeft als voordeel dat je één aanspreekpunt heeft. De aannemer wordt in deze situatie de hoofdaannemer genoemd.

Bouwbegeleider

Bij een eigen ontwerp is de architect vaak ook de bouwbegeleider. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Soms kan het nuttig zijn om een aparte bouwbegeleider in te schakelen. Hij kan de oplossingen van de architect beoordelen. Een bouwbegeleider komt bij catalogusbouw minder vaak voor.

Contract architect

Bij de selectie van een architect is onder andere van belang dat je een indruk krijgt van zijn werk en of de prijs concurrerend is.

Vraag of de architect vrijblijvend enkele schetsen wil maken. Leg dit schriftelijk vast en voorkom hiermee een rekening achteraf.

Aannemingsovereenkomst

Je kunt de bouw van jouw woning bij één aannemer neerleggen. Deze maakt voor de verschillende werkzaamheden gebruik van onderaannemers. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en de voortgang van het werk ligt dan bij die ene aannemer. Een andere optie is dat de aannemer de woning 'ruw' (casco) oplevert. De afbouw en installatie kun je aan andere bedrijven uitbesteden of gedeeltelijk zelf doen. Enerzijds is dit vaak goedkoper. Anderzijds is de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit daardoor verdeeld over verschillende partijen.  

In een aannemingsovereenkomst leg je de afspraken met de aannemer vast. Denk aan:

 • Een afbouwverzekering bij faillissement. Gaat de aannemer tijdens de bouw failliet, dan lijdt jij veel schade. Dit risico kan worden afgedekt via de waarborg van SWK, Woningborg of BouwGarant. Ga na of je deze zekerheid via je aannemer kunt krijgen en leg dit vast in de overeenkomst.
 • Welke garanties de aannemer biedt.
 • Een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden (inclusief tekeningen).
 • Wanneer de bouw klaar moet zijn.
 • Neem ontbindende voorwaarden op als het nog onzeker is of de opdracht definitief door kan gaan, bijvoorbeeld omdat de financiering nog niet rond is of de vergunning nog niet onherroepelijk is.

Meer zekerheid over de aannemingsovereenkomst? Laat het contract beoordelen door een jurist van Vereniging Eigen Huis.

Laat je aannemingsovereenkomst beoordelen

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Hoe selecteer ik een architect?Welke punten moet ik opnemen in het contract met mijn architect?Waar moet ik op letten bij de koop van een casco nieuwbouwwoning?

Tags

KopenKopen-Zelfbouw

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube