Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIndividueel een huis bou...

Energiezuinig wonen

Woningen die gebouwd zijn volgens de huidige energieprestatienormen vragen om een heel ander gebruik van de woning dan veel mensen gewend zijn. Mits goed gebruikt, is een energiezuinig huis heel comfortabel.

De voordelen en aandachtspunten op een rij

Geen tocht

Energiezuinige woningen tochten niet en voelen door een constante binnentemperatuur behaaglijk. 

Lage energierekening

Een groot voordeel is de lage energierekening, of zelfs een positief saldo op de energierekening.

Geen nachtverlaging nodig

Bij oudere woningen zetten veel mensen de thermostaat ’s nachts een aantal graden lager. Bij nieuwe woningen is dat niet nodig. De warmte blijft in de woning. 

Voorkom ongewenste opwarming

Voorkom dat de woning te veel opwarmt. Als de woning eenmaal is opgewarmd, koelt deze moeilijk weer af. 'Slimme' zonwering weert de zon in de zomer en maakt gebruik van de zon in de winter. 

Koeling

Met behulp van vloerverwarming en een warmtepomp is het mogelijk om in de zomer de temperatuur in de woningen een aantal graden te koelen. Bij toepassing van de bodemwarmte als bron is koeling zelfs nodig om te voorkomen dat de bron in de loop van de jaren te veel afkoelt, waardoor de warmtepomp steeds slechter presteert.

Goed ventilatiesysteem belangrijk

Vanwege de kier- en luchtdichtheid is een goed werkend ventilatiesysteem van groot belang voor een gezonde leefomgeving. 

Geluid

Bij de toepassing van balansventilatie met wtw zijn ventilatieroosters niet nodig. Dit zorgt ervoor dat geluid van buiten, bij gesloten ramen en deuren, in de woning minder hoorbaar is. Belangrijk is wel dat het ventilatiesysteem goed wordt aangelegd, zodat het niet te veel geluidsoverlast geeft. Door minder geluid van buiten kan het installatiegeluid in de woning snel als hinderlijk worden ervaren.

Verbouwing

Energiezuinige woningen hebben dikke pakken isolatie en zijn erg kierdicht. Bij verbouwingen waarbij de woningschil wordt doorbroken, bijvoorbeeld bij het monteren van een uitmonding van een afzuigkap of het plaatsen van een uitbouw, is herstel van de isolatie en de kierdichtheid belangrijk. Als dit niet goed gebeurt, is het risico op teveel energieverlies groot of krijg je de woning in de winter niet voldoende warm.

Tags

KopenKopen-Zelfbouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube