Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en onderhand...

Ontbindende voorwaarden bij verkoop

Bij de verkoop van je huis moet je rekening houden met ontbindende voorwaarden. Maar wat zijn dat precies? Waar moet je op letten? Wat kan er nog misgaan? En wat betekenen deze voorwaarden voor jou als verkoper?

Stel krijgt advies hypotheekadviseur

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden geven de koper een kans om de koop te annuleren. Op het moment dat de koper een bod wil uitbrengen zijn er misschien nog zaken onzeker. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de koper de financiering rond krijgt. In zo'n geval wil de koper hier een voorbehoud, een ontbindende voorwaarde, voor afspreken. Als je er in de onderhandelingen uit komt met de koper, dan worden de ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopovereenkomst.

Verschillende ontbindende voorwaarden

Kopers kunnen ontbindende voorwaarden bedingen als: 

  • het nog niet duidelijk is of hij de financiering rond krijgt;
  • het nog niet duidelijk is of de koper in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • de koper eerst nog een bouwkundige keuring wil laten uitvoeren. 

Ook jij als verkoper kunt ontbindende voorwaarden opnemen, in overleg met de koper uiteraard. Bijvoorbeeld als je jouw huis alleen wilt verkopen als de bank je restschuld financiert. 

Ontbindende voorwaarden opstellen

Koper en verkoper moeten de ontbindende voorwaarden altijd zorgvuldig opstellen. In artikel 15 van de model koopovereenkomst kunnen de ontbindende voorwaarden met betrekking tot de financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwkundige keuring worden ingevuld. Verkoop je een appartement? Dan staat dit in artikel 18. Houd er rekening mee dat een koper doorgaans zo’n zes tot acht weken nodig heeft om de financiering rond te krijgen. 

stel ondertekent koopcontract

Voorbeeld koopovereenkomst

Ben je eruit met de koper? Dan kunnen jullie het koopcontract opstellen. Gebruik hiervoor ons voorbeeld koopovereenkomst.

Bekijk het voorbeeld


Beroep doen op ontbindende voorwaarden 

De koopovereenkomst wordt niet zomaar ongeldig als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan. Degene die een beroep doet op een ontbindende voorwaarde, moet zelf binnen een bepaalde termijn de koopovereenkomst schriftelijk ontbinden. 

In het koopcontract kunnen eisen aan bepaalde ontbindende voorwaarden staan. Als de koper bijvoorbeeld een beroep doet op het financieringsvoorbehoud, dan moet hij jou meestal een afwijzing van een geldverstrekker tonen als bewijs. Soms moet nog een extra afwijzing en/of andere stukken worden overlegd. Maakt de koper gebruik van het keuringsvoorbehoud, dan moet hij meestal een kopie van het keuringsrapport overhandigen.

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Wat is de wettelijke bedenktijd van drie dagen?Welke termijn is redelijk voor het financieringsvoorbehoud bij een bestaande woning?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischKopen-ContractenKopen-OverdrachtVerkopen

Ook interessant

Lees snel meerWat gebeurt er tijdens de overdracht?Naar de notaris

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube